Skoči na vsebino

IPB
Slika

Mac Ali Pc? - Debata, Katere Konca Očitno Ni?

Objavil mpritr1 , 24 april 2009 · 6 546 views

Sam sem sicer »primorani« uporabnik Pc-ja, moram pa reči, da nad tem nisem preveč navdušen. Najbolj me seveda moti Microsoftov OS! Pobralo me bo od vseh brezveznih opozoril, v stilu zvokov in oken, ki mi kar naprej morijo! Da o virusni & malware ranljivosti sploh ne govorim... Sploh vsi vemo, da virusov za Mac OS praktično ni?

Objavljena slika

Anketa na osnovni strani je dokaj zgovorna: Veliko uporabnikov bi z veseljem preklopilo na jabolko, glavna težava pa je cena. Mac-i so namreč v povprečju kar 2x dražji, ali povedano drugače – poceni Mac-ov ni!

Tista množica, ki trdno stoji za g. Gatesom dvomim, da je sploh kdaj preskusila konkurenčne dobrote. Saj nikomur nič nočem, samo a mi lahko nekdo pove 1 pameten razlog, zakaj bi raje uporabljal PC – Windows sistem pred Mac-om? (poleg cene seveda!)

Žalostni 3 % verjetno kažejo malce izmaličeno sliko realnega stanja. Dvomim, da je »jabolčnikov« tako malo, verjamem pa, da so v grobi manjšini. Nekaj se je sicer govorilo, da bo tudi Apple ponudil »poceni« zadeve, glede na to, da pa njihov fokus ostaja drugje (iPhone, iPod), verjamem, da jih to niti preveč ne boli. Mislim, da je nepisano pravilo takšno: Če računalnik / prenosnik potrebuješ za resne zadeve (o.a. igranje iger ni resna zadeva), boš skoraj primoran (če že ne željan) poseči po Mac-ovem sistemu.

Ni vedno v svetu tako, da tisto kar prevladuje, navadno ni najboljše? Zakaj torej tisti, ki zadeve ne poznajo, trdijo da je slaba?!
Še vedno lahko namesto polken uporabljaš katero od GNU/Linux distribucij ^_^
 • Poročilo
To je res, a zgodba je podobna...
 • Poročilo
Kar se cene tiče - bolje da so predragi, verjemi. Iz enostavnega razloga - če bi bile cene konkurenčne, bi seveda več uporabnikov šlo na Maca, kar pa posledično pritegne "hekerje" (crackerje).Ni vedno v svetu tako, da tisto kar prevladuje, navadno ni najboljše? Se kar strinjam. Podobno je z brskalnikom Opera.
 • Poročilo

Kar se cene tiče - bolje da so predragi, verjemi. Iz enostavnega razloga - če bi bile cene konkurenčne, bi seveda več uporabnikov šlo na Maca, kar pa posledično pritegne "hekerje" (crackerje).

Ja res zanimivo... Vseeno mi je čudno, da se nihče ne "spravi" na njih? Je to spoštovanje, ali res zgolj premalo potencialnih žrtev? Se človek res vpraša, kdo dejansko piše škodljivo kodo - Škodljivci ali Antivirus korporacije?
 • Poročilo

Vseeno mi je čudno, da se nihče ne "spravi" na njih? Je to spoštovanje, ali res zgolj premalo potencialnih žrtev? Se človek res vpraša, kdo dejansko piše škodljivo kodo - Škodljivci ali Antivirus korporacije?

Saj se tudi (skoraj) nihče ne spravi na Linux. Če se postavimo v kožo crackerjev - ali ni bolje spisati za Windows, saj s tem pridobimo večje število žrtev in tako spisano kodo učinkoviteje uporabimo? Kar se pa tiče tega, kdo viruse piše, pa mislim da oboji. T.i. "škodljivci" in antivirus korporacije, vsak ima nekaj od tega, slednji pa pač toliko več, saj se potem lahko gredo igrice v stilu Mi smo prvi zaznali in uspešno zatrli virus! in podobno. Moje mnenje.
 • Poročilo
Ni virusov za Mac, pa tudi apliakcij za Mac ni :SČe si že tak fanboy pa si inštalirami mac os na PC in uživaj.
 • Poročilo
V sluzbi za video montazo uporabljam Maca. Ker gre za HD zadevo, lahko recem, da dela ok, ceprav...! No ja, pa pustimo malenkosti. Za doma mi pa niti na misel ne pride, da bi si ga omislil.. Zakaj? Ker mi je kot prvo zadeva veliko predraga, za tisto, kar dobis.
 • Poročilo
Pa še nekaj.

Zakaj torej tisti, ki zadeve ne poznajo, trdijo da je slaba?!

Saj večina ne pravi da je slaba, pač pa da je mnogo predraga. Oziroma drugače povedano - zadeva je slaba, za to kar dobiš. Seveda pa je vse relativno.
 • Poročilo

Ni virusov za Mac, pa tudi apliakcij za Mac ni :SČe si že tak fanboy pa si inštalirami mac os na PC in uživaj.

aplikacij je na tone... Tudi kakšen virus bi se gotovo našel, trojancev je pa vedno več za mace...
 • Poročilo
Ni virusov za MAC? So...O ranljivosti Appleovih izdelkov sam Safari dosti pove. Jih je lahko sram, da se je Safari razbil v desetih sekundah, IE v več kot eni uri.Kar se mene tiče, uporabljam tisto, za kar imam na voljo največ programske opreme in tehnične pomoči. Tukaj se MAC skrije pred Windowsi.Poleg tega, sam si si kriv, če ne znaš računalnika zaščititi. Jaz imam Windows v klonu in če se nekako okužim, dam gor klon in spet vse laufa.Zvočna opozorila lahko hitro onemogočiš. MAC in Apple me ne gane nič. Tako kot je za Iphone znano, da je veliko precenjen, je enako tudi z Ipodom. MACi so mi grdi eden za drugim.Do Sedmice še na XPjih, potem pa prvi teden v nakup!
 • Poročilo
Menim, da je tale bolg napisal nevešč uporabnik. Windows Xp so čisto dober sistem. Aplikacij imaš kolikor hočeš. Kar se pa tiče zaščite pred virusi, pa mora uporabnik biti sam malo bolj pazljiv, ko obiskuje sumljive spletne strani, da vse ne potrdi z ok!Sam sicer uporabljam Mac Os a imam vseeno, kot navidezni OS nameščene Windowse Xp, ker preprosto na Macu ne deluje vse.
 • Poročilo
ObjectDock + TotalCMD na Win XP - zakon. Tudi na Macih so nekatere stvari precej glupe, za Win XP je na voljo praktično vse. Od Appla mi je všeč iTunes, dočim je QuickTime zame neuporaben.Datoteke *.MOV mi precej bolje delujejo z VLC ali BS Player-jem. Za igre pa se itak uporabljata Wii in Xbox. "Mal sem pameten."
 • Poročilo
 • Poročilo
Jaz osebno sem šel s PC- ja na MAC-a. In tega ne obžalujem niti malo. Prvič mi je operacijski sistem veliko bolj pisan na kožo, grafično bolj dodelan in hitrejši. Ker sem dizajner, imam hkrati odprtih 5 zahtevnih programov plus ostale in mi do sedaj še ni zamrznil. Se pa strinjam, da je PC boljši za programerje in za tiste, ki radi igrajo igre. Sicer so za MAC-a naredili veliko dobrih iger, ampak PC se pri njih bolj znajde. Sedaj sem govoril o iMac-u, če pa kdo želi super mašino po svojem okusu, pa ima na voljo MAC Pro-ja. ^_^
 • Poročilo
MAC je šminka, kot vsi njihovi izdelki! Če pa govorimo o MAC Pro pol pa lahko tudi govorimo o kakem AlienWeru. Da pa bi zarad video ali audio obdelavo kupo MAC? ko pa mam za isto ceno dost boljši PC - Pa še procesori so INTEL haha
 • Poročilo
Pa še to: MAC je za glupe američane - bolj poenostavljen PC - da ni slučajno kaki kabel preveč da se ne zadrgnejo z njim in da bog ne daj nebi bilo treba kaj OS poštimat
 • Poročilo
vsak os ima svoje prednosti in svoje slabosti. osebno sem bil dolgo dolgo pc user, zdaj sem na macu in ga ne zamenjam! zadeva deluje bolje, programov je za normalnega človeka čist dovolj, neki hekerji, razvijalci pa ponavadi itak uporabljajo več sistemov... mateju77 priporočam da pojmov poenostavljen in uporaben ne izključuje apriorno. tudi sam princip delovanja osx je precej drugačen, drugačna je filozofija mapovnih struktur (neprimerno boljša kot pri win) in seveda uporabniške izkušnja - več namizij....bla bla....
 • Poročilo
Virusov za Mac OS ni. Vsaj jaz imam takšne izkušnje. Antivirusa nisem nikoli uporabljal, namestil sem ga pred kratkim, da vidim, če sem "fasal" kaj nezaželjenega. Norton ni odkril nobenega virusa, spyware ali česa podobnega. Pa sem vsak dan na internetu.Na Mac OS teče vse bolj gladko. Zagon je nekajkrat hitrejši kot pri oknih. Ima funkcije o katerih lahko na Windowsih le sanjamo.Ena od bolj motečih stvari jei, da Office nima slovenskega črkovalnika. Našla bi se še kakšna malenkost.Doma imam PC z Windowsi in Applov MacBook. Preden sem dobil slednjega nisem nikoli razmišljal, da bom uporabljal Mac OS ali da bi lahko bil ta operacijski sistem sploh primerljiv z Windowsi. Ampak me je navdušil. PC uporabljam samo še občasno.Ima pa tako kot je napisal gostan vsak os svoje prednosti in slabosti.
 • Poročilo
Jaz sem uporabljal macbooka 4 mesece in sem bil globoko razočaran.. Edino kar mi je bilo všeč je bila tipkovnica... Windowsi so veliko bolj priročni in pregledni... Jaz uporabljam windows vista sp2 in nimam nobenih težav z zmrzovanjem ali kaj podobnega...
 • Poročilo
Mac je boljši samo v tem pogledu da imaš par različnih verzij hardwarja ki jih lahk an prste pršteješ in za to je dost lažje prilagodit kodo, program itd. Za pc maš pa par milijonov verzij, poleg tega če vzameš računalnik za isti keš dobiš pri pcju več, in še vedno lahko daš gor mac os. Tako da pc zmaga, bi pa rad sprobal maca da se prepričam.
 • Poročilo