S portalom Joomla sem se srečal, ko sem hotel nekako narediti svojo spletno stran, postaviti portal. Že od začetka mi je bila všeč in namestitev lahka, zatorej sem se odločil prvič zanjo. Vmes sem testiral še php-fusion in e107, vendar sem se vrnil nazaj k Joomli, katera mi je čedalje bolj všeč. Presenetila me je predvsem popolnoma enostavna namestitev in uporaba samega portala kot nato nameščanje komponent in drugih stvari nanjo. Komponent za portal je res ogromno in gotovo se bo kakšen našel prav za vas. Nanjo lahko naložite še forum SMF (Simple machines forum), ki je prav tako enkraten in enostaven tudi za nalaganje dodatkov, ki jih ni treba nič urejati v kodi, kot morate to početi v phpBB forumu. Če omenim nekaj najbolj uporabnih komponent na Joomli, ki bi jih uporabniki radi imeli na kupu. To je lahko foto galerija, galerija s filmčki, igre, forum, mp3 predvajalnik, koledar… Seveda je to stvar okusa posameznika. Naj omenim še to, da imate tudi pestro izbiro ozadji za prvo stran…
Joomla me je res presenetila, ker na začetku še sploh nisem znal ničesar, pa sem stran postavil in se naučil marsikatero stvar, zato pravim, da je zelo dobra za začetnike kot sem bil jaz. Kot pri vsakem portalu se ni dobro z vsako stvarjo igrati, da se kaj ne zalomi in morate zadevo izbrisati in ponovno naložiti, zato vsaj malo pameti zraven ne škodi! In da ne bom samo dolgovezil, vi pa nič vedeli kako kaj poteka sem pripravil za vas vodič o namestitvi samega portala Joomla in nato še foruma SMF ter primer namestitve kakšne komponente!
Sledi vodič o namestivi portala in nekaterih komponent!
1. Najprej gremo na uradno spletno stran Joomle in si dol potegnemo zadnjo verzijo!
To je tale stran: http://www.joomla.org
Zadnja verzija pa je objavljena tu:

2. Ko je naša zadeva dol jo lepo razpakiramo in pogledamo datoteke:

3. Vse datoteke skupaj označimo in jih sedaj, POZOR!!! Kopiramo na naš FTP strežnik.
FTP je vaša last in dobite ga tam, kjer imate čisto svoj spletni prostor!

4. Sedaj je nekakšna »vmesna postaja«, saj moramo vpisati v brskalnik našo stran. V vašem primeru bi bilo to: www.vaša-stran.com , če pa to ne gre pa vpišemo naslednje: www.vaša-stran.com/install.php in bi se morala zadeva pognati.
5. Sedaj se začne naša namestitev portala
Na vrsti je prvi korak in najlepša slika izgleda takole: (ne skrbite za tisti okvirček, ker je tako pri meni, ko je za varnost drugače poskrbljeno):

6. Preberemo licenco in če se strinjamo, kliknemo »next« (naprej):

7. Sedaj je na vrsti še eno zelo pomembno delo. Namreč, vedeti morate za svoj database, ki ga ustvarite tam, kjer imate spletni prostor. Ta database ali podatkovna baza je tukaj potrebna, zato jo čimprej uredite:

8. Sedaj pa si lahko izberemo ime vaše strani kot želite in bo to glavni naslov:

9. Tukaj sledi del, kjer zapišete svoje podatke kot administrator. Svoj e-mail ter geslo in le tega si zapomnite, da se boste lahko vpisali!

10. Tukaj pa zopet POZOR!!! Tu se bo treba malo ustaviti. Namreč ta del je najpomembnejši!
V okvirčku spodaj imate del PHP kode:

Ta je zelo pomembna, saj z njo naredite datoteko: configuration.php, za delovanje vaše strani, ker je zdaj še nimate. Priporočam, da vse skupaj skopirate v beležko! Urediti morate datoteko, ki je na vašem FTP-ju oziroma v mapi, kjer je naša Joomla. Ime datoteke je configuration PHP-DIST:

Jaz jo odprem v Dreamweaverju, praktično pa je vseeno, lahko tudi v beležki! Takole izgleda ta datoteka v dreamweaverju:

Vidite, da ni podatkov in piše, da jih vstavite. Toda kje so??? Prav to se skriva v tej kodi, pri zadnjem koraku. Če imate le ta del v beležki imate to delo zelo enostavno. V dreamweaverju pobrišemo tele vrstice:
In jih kmalu najdemo v beležki:

In nato pobrišemo še ostali del in nato le-tega skopiramo iz beležke v dreamweaver.
Zdaj vse skupaj, kar smo spremenili shranimo kot: configuration.php in nič drugega!

Sedaj lahko zapremo dreamweaver in beležko. Ter poiščemo naš shranjeni configuration.php. Najbolje, da ga shranite v isto mapo kot imate ostale dele portala. In to datoteko (configuration.php) skopiramo zopet na naš FTP kot so ostale datoteke, ki smo jih skopirali gor na začetku!

Zdaj pa moramo na FTP-ju opraviti še eno nalogo. To je, da odstranimo namestitvene datoteke in prejšnjo configuration.php-dist:

Če ste mi sledili in naredili pravilno bi morali pri našem zadnjem koraku namestitve Joomle skočiti kar na začetek naše strani, ko kliknemo na gumb: View Site!

In res je tako:

Ponavadi se na tem delu vodiči kar končajo, jaz pa vam bom pomagal stran le malo urediti in namestiti par komponent, med njimi forum SMF!
Uporabniško ime za prijavo imamo: admin in geslo, kot ste si ga izbrali!
Odpre se nam še malce več menijev t.i. User menu (Uporabnikov meni).
Najprej bi si gotovo radi spremenili svoje ime, da ne bi bili admin, ampak kaj drugega, če vam to ni všeč.
Vhod na adminsko ploščo se nahaja tu: (nad prijavo)

Sledi še prijava, ki je ista kot na začetku strani:

Zdaj se nam odpre »globlji pogled« na stran, saj lahko od tu vse urejamo in boste (verjetno) preživeli največ časa. Gremo si spremeniti ime. Kliknemo na ikono: User Manager:

In kliknemo na naše (še naše) ime, da se nam odprejo podatki:

Vpišemo želeno ime in kliknemo SAVE!
Tale gumb Save se ga morate zelo navaditi, saj ga boste za vsako spremembo uporabili, da shranite spremembe!
To smo opravili. »Čiščenje strani« z njihovimi privzetimi novicami vas ne bom učil, saj to lahko najdete sami, le gledati morate ikono: Content. Naučil vas še bom spremembe teme, ki bo lepša, vam ljubša! Odidemo na stran: http://www.joomlaos....ect/id,131.html (je direktna povezava do tem). Izberite si sedaj temo po svojem okusu in tista, ki vam bo všeč jo potegnite dol. Vse pustite v ZIP datoteki, saj tega ni potrebno razpakirati, prav tako ne ostalih namestitvenih map!
Zdaj jo hranimo recimo v mapo, kjer imamo stran ali pa na namizje.
Kliknemo na Installers --> Templates–Site.

Kliknete Browse, poiščete našo izbrano temo in kliknemo »Odpri« ter nato »Upload File & Install«

Kliknemo še Continue in sedaj si lahko nastavimo našo temo za privzeto. To storimo tako: Izberemo našo temo in kliknemo Deafult. Lahko si namestimo na isti način še adminsko temo.

Zdaj pride verjetno težko pričakovani vodič za namestitev SMF foruma, ki je zelo dober in ima ogromno funkcij!
1. Nujno potrebujemo delček, ki se imenuje Communitiy builder. Nahaja se na tej strani: http://www.joomlapol...ocman/Itemid,36 dol pa potegnite zadnjo verzijo le tega. Ko ga imamo, ga najprej odpakiramo, saj se notri skrivajo ostali deli, ki jih potrebujete za stran.
Poleg imate napisana instalacijska navodila, ki so napisana res enostavno, pa da še jaz na hitro ponovim, da bo vse prav.
2. Najprej bomo namestili komponento, ki se imenuje: comprofiler.zip. Saj to že znamo kajne? Nato instaliramo modul mod_cblogin.zip. Tale prijavni modulček moramo nadomestiti s tistim, ki je že na strani, saj bo ta pravilno poskrbel, da bo prijava uspela tudi na forumu. Namestiti še moramo modul mod_comprofilerModerator.zip. I to je zaenkrat to.
3. Sedaj pa je na vrsti urejanje tega. To vam ne bom pisal, saj vam vse piše na priloženih navodilih. Urediti pač morate to stvar, da deluje ta, namesto tiste, ki je že bila na strani!
4. Sedaj pa pride na vrsto naš forum. Vendar še pred njim potrebujemo še eno stvar. To je: Joomla SMF Forum. To je komponenta, ki si jo izberete na tej strani: http://www.joomlahac...amp;func=search Tu morate biti registrirani, da si lahko downloadate datoteke, vendar pa se splača biti gor, saj boste našli veliko uporabnih dodatkov za vašo stran.
5. Ko imate tudi to instalirano, pa pride naš SMF forum!
Na strani: http://www.simplemac...s.org/download/ si potegnemo dol najnovejši forum. V tem primeru je to SMF 1.1.1 in ga odpakiramo kot na začetku naš portal. Tudi tu datoteke, ki so v mapi odpeljemo na naš FTP. Š e prej pa na FTP-ju ustvarimo novo mapo pod imenom: smf: ter v to mapo skopirajte datoteke od foruma

6. Ko so datoteke na strežniku (ftp-ju) moramo v naš brskalnik vnesti našo stran + forum, da pridemo na istall foruma. č†e se stran imenuje: www.vaša-stran.com , moramo za forum vnesti: www.vaša-stran.com/smf in imamo instalacijo foruma!
7. Na prvem koraku imenujemo forum kot želimo in vnesemo podatke za podatkovno bazo (database):

8. Sledijo namestitve vas, kot administratorja. Poljubno ime, poljubno geslo in vaš e-mail. Spodaj pa morate še enkrat vpisati geslo za podatkovno bazo! In kliknemo finish!

9. V okvirček lahko dodamo kljukico, da se nam izbrišejo namestitvene datoteke, če ne storimo ročno enako kot na samem portalu, le da poiščemo datoteko install in nič drugega.

Ko kliknemo: your newly installed forum, bi se morala zadeva prikazati:

10. Sedaj nam preostane le še, da forum patchamo, da bo vse delovalo kot mora! Potrebujemo še modul za prijavo na forum. Zopet ga bomo vzeli iz strani: http://www.joomlahac...amp;func=search
11. Zdaj pa pojdimo do naše komponente, ki smo jo potegnili prej dol: Joomla SMF forum in kliknemo configuration in še enkrat zavihek configuration. Nastavitve morajo biti naslednje:

Teh ne spreminjajte, da ne bo kaj narobe! Zdaj pa gremo še na prvi zavihek Installation. Pri: SMF Absolute Path moramo čisto na koncu vpisati samo »smf«, če ste me ubogali in kliknemo Save!

12. Zdaj pri: Patch Joomla Source Files kliknemo na »Patch«. Za vsako stvar kliknimo Save! Če je vse v redu, bo pisalo zeleno »done«. Verify je sinhronizacija uporabnikov.
13. Naš forum je nameščen!!! Sedaj lahko veselo urejate vaš forum!
Namestitev dodatkov na portal Joomla:
Pokazal vam bom še kako se namesti en dodatek za Joomlo!
Izbral sem komponento Joomlaxplorer, ki je v bistvu FTP na strani, saj omogoča isti pregled datotek, kot so na FTP-ju.
Pa poglejmo:
1. Zopet ga izberemo tu: http://www.joomlahac...amp;func=search In ga pustimo v mapi ZIP kot je.
2. Gremo na našo adminsko ploščo in pod installers izberemo: Components, saj je naš Xplorer komponenta. Kliknemo browse, jo izberemo in instaliramo. Malo počakamo in kliknemu Continue. Včasih nam tu napiše kakšno napako. Ta napaka se zgodi, če ni prava datoteka ali karkoli drugega, nekaj je narobe. Sedaj pa gremo k naši komponenti. V zavihku Components jo najdemo:

In odpre se nam pogled, kot je na FTP-ju!
To bi bilo vse! Upam, da ste se naučili kako se instalira takšen portal, da sem vam pomagal in da ste uspešni pri svoji strani!
Za več informacij me lahko dobite na moji strani: www.strojna-b.com katero sem uporabil za namestitev portala, v meniju kontakti! Ali pa na e-mail: matic.marot@guest.arnes.si in na msn: matic_marot@hotmail.com
Za stran sem uporabil angleški jezik, ker nekatere komponente niso delale na SLO jeziku. Kdor pa želi imeti Slovensko Joomlo pa naj si ogleda stran: http://www.slojoomla.si in našli boste tudi slovensko Joomlo ter forum!
Vodič je moja last, zato ga ne smete kopirati in se izdajati za avtorja brez mojega dovoljenja!
LP MATIC - ticm