Preizkušam 32bitno Windows 7 Ultimate
UPDATE 3, 5.2.2009, 20.05
Konfiguracija računalnika:
Matična: Asus P5N-D
Grafična: 8800GT SLI
Zvočna: Creative X-FI soundblaster extreme audio
Procesor: Intel Quad, 2.5GHz
RAM: Mushkin 4GB, DDR3
Zaslon: LG L222WS
NAMESTITEV:
Poteka gladko, se izvede hitreje kot pri Windows XP. Traja nekje 10 minut.
ZAGON
Traja dlje kot v Windows XP. Boot je sicer krajši, vendar dlje časa potrebuje, da se vse skupaj naloži. Sicer zelo malo (nekaj sekund), pa vendar, prikačoval sem več.
DELOVANJE
Če imate inštalacije programov za Windows XP, jih lahko namestite tudi na Windows 7. Osebno sem brez težav namestil OpenOffice za Windows XP, Dreamweaver 2004, MSN 2009. Dlje zaenkrat še nisem šel.
STROJNA PODPORA
Na moje presenečenje, zvočna kartica deluje odlično. Surround mi deluje brez gonilnikov, medtem ko jih v XPjih moram namestiti, če sploh hočem, da lahko zvočno sploh uporabljam (Creative X-FI Soundblaster extreme). Zaslon v sedmici deluje pravilno, medtem ko se v XPjih pomakne levo. To vsakič sproti na XPjih rešujem tako, da zmanjšam resolucijo, potem deluje. Na Windows 7 pa se vse postavi samo, namestiti je potrebno samo gonilnike (nforce), medtem ko se Geforce driverji namestijo samodejno preko Windows update.
Pri Windows update velja še omeniti, da se vse izvaja v Windowsih in ne preko Internet Explorerja. Vse skupaj je preglednejše!
32bitna različica mi na moje presenečenje zazna 4GB RAMa.
HITROST
Meniji se nalagajo precej hitreje kot v XPjih, dostop do drugih particij ali diskov pa je veliko hitrejši. Medtem ko na XPjih preko mojega računalnika čakam 2 sekundi, da mi odpre recimo D:, mi sedmica disk odpre v manj kot pol sekunde.
PROBLEMI
Sedaj, ko OS uporabljam že nekaj dni, sem našel nekaj problemov
- Aero se hroščato obnovi, če se vklopi ohranjevalnik zaslona in ta traja nekaj minut
- Internet Explorer zelo rad zmrzne na vstopni strani RNja, včasih zamrzne med odpiranjem novih zavihkov
IGRE
- Crysis ne dela, sem pa sprobal Unreal Tournament 3 na Dx10. Deluje odlično, FPSji enaki kot na XPju.
PLUSI IN MINUSI
+ Preglednost je visoka, na začetku se nov uporabnik sicer lovi po menijih, mi je pa všeč predvsem to, da:
+ So na manizju ikonce najpogosteje uporabljenih programov. Ko jih zaženete, se ne odpirajo ločena okenca po meniju start, ampak vse v ikoncah. Ko greš z miško recimo čez ikonco na MSN, se ti tam odprejo vsa odprta okna.
+ Zaenkrat vse deluje odlično. Meniji se hitro odpirajo, gonilnike imam vse, prostorski zvok (surround) deluje pravilno, vse je stylish, ampak tokrat pregledno! Pohvalno!
+ 32bitna različica prepozna 4GB rama. To mi je najpomembneje.
+ Aktivacija ključa traja nekaj sekund. Jaz imam že registrirano
- Internet Explorer ima še nekatere težave z prikazovanjem. RN ne deluje pravilno. Če v mainu klikneš gumb forum zgoraj, se podmeni pokaže levo, čez sekundo pa izgine vse. To bodo še popravili, upam. Nisem in ne bom pa nameščal drugih brskalnikov, ker me zanima Windows 7 in njeni programi, ki so zraven.
POSNETKI:
MSN Nameščanje

Nameščanje OpenOffice 3

Windows update

Windows update opomnik

Moj računalnik

MSN tabi

MSN opozorilo (neumno)

Pregledovalnik slik

Performance test

Igre

Unreal Tournament 3, DirectX 10