Turbopolnilnik
Objavljeno 25 julij 2009 - 20:25
A ti misliš da to samo zmontiraš na izpušni kolektor pa je to to?Zdravo imam eno vprašanje imam namen dati v mojo hondo turbo polnilnik ali obstaja kakšna stran ki piše kako mora biti prikloplen mislim da na izpušni sistem
nisem pa čisto siguren.
http://www.bolha.com...id=oglas2644997
Malo morgen...
To je samo začetek, potem je treba turbino povezat s sesalnim kolektorjem, nastavit tlak, nastavit vbrizgavanje, nastavit ecu, lambda sondo,....
Mislim, da bi te vse skup prišlo ceneje, če že dobiš motor ki je v osnovi z turbino, z menjalnikom, komplet elektroniko in narediš druge nosilce oz. najbolš da pozabiš sploh na kaj takega!!!
Objavljeno 25 julij 2009 - 20:27
Morda z tem: se ne splača.
Prvo kot prvo, najbolje da si prebereš par stvari kako turbo polnilniki sploh delujejo:
http://auto.howstuff...s.com/turbo.htm
Oprosti ampak ne najdem boljše strani v slovenščini, če pa kaj ne boš razumel pa kar vprašaj.
Potem da nadaljujem, zakaj se ne splača. Ker je vseskupaj enostavno predrago. Že da je turbina kot sama poceni, ampak tukaj je par drugih stvari na katere moraš pomisliti najprej. Prvo kot prvo, če sploh hočeš spravit turbo na mašino, potrebuješ drugačen izpušni kolektor, da lahko en del turbine sploh pritdiš gor nanj.
Potem je pa tukaj še nešteto drugih stvari za zamenjat, ker turbina močno poveča stres na mašino, zato se priporočajo tudi nizko-kompresijski bati, in morda še zraven "metal gasket", ali po naše kovinsko, nekoliko višjo tesnilo na glavi, povečan bo tudi pritisk na "manifold", mislim da je slovenski izraz kolektor? Ne vem, natančno. Potem moraš avtomobil tudi malo "chipat", ker se ti lahko zgodi da bo mašina prehitro prožila, kakor se ti tudi splača zaradi tega ker boš zmanjšal tako imenovano turbo luknjo.
Kakor je še poleg tega miljon drugih stvari ki jih je pametno menjat, lahko pa seveda samo turbino našraufaš gor in upaš da se boš vozil dlje kot leto dni.
Ko vse potegneš skupaj dobiš tako ceno da se ti bolj splača tvojo hondico prodat in nabavit avto ki že ima turbo polnilnik serijsko gor. Recimo Fiat Punto GT1, sicer vem...fiat, ampak lahko povem da je avto strup.
Sploh se ne probaj lotit menjavanja mašine kot pravi kokot, ker boš plačal 2-3x več homologacije kot je motor vreden.
Razen seveda če se ti žvižgana stroške in hočeš da to ima tvoj avto. Samo za božjo voljo, če se že odločiš za kaj takega, naredi kot se spodobi.
Predlagam ti da obiščeš tudi forum na avtomobilizem.com, tam je že par ljudi to počelo, uspešno, pa malo prebrskaj tam med tuning.
Se opravičujem če je to reklama.
Objavljeno 25 julij 2009 - 20:48
Ti mu predlagaš kako se stvar naredi na nivoju, razkopat cel motor, menjat bate, ojnice, odmične, ded pa niti neve kako turbina deluje, ti mu pa predlagaš naj razmeče cel motor narazen...
Ampak to definitivno pride takoj na 3x-tno vrednost moje variante kompleta motorja s turbino z menjalnikom, diferencialom,...
Iz ekonomskega vidika se pa nič od tega ne splača, tudi motor sam s turbino ne bo dosti pridobil pri prostornini 1.6l.
Objavljeno 25 julij 2009 - 20:52
Preberi še enkrat, jaz sem samo nekak na kratko probal razložit kaj in kako mora bit pri dodajanju turbine na N/A motor in na koncu pripisal da se bolj splača cel avto prodat in kupit nekaj kar ima v osnovi že turbino.
In se po moje še to bolj splača kot pa tiščat not neko xy mašino.
In turbina tudi na majhni mašini dela čudeže, če ne verjameš, predlagam da res preizkusiš Fiat Punto 1.4 in Fiat Punto 1.4 GT1 z turbino.(ali petka, tudi renault petka ima eno "trugo na kolesih")
Če še najdeš kakega v dobrem stanju seveda.
Objavljeno 25 julij 2009 - 21:07
Objavljeno 25 julij 2009 - 21:12
Če pa pravim se mu žvižga na stroške in absolutno to hoče na svojem avtu in trenutni mašini, pa kar. Zakaj se pa ne bi lotil tudi če zadeve ne pozna? Oprosti jaz sem se na tak način naučil mnogo stvari. Prebere še pa još materiala, morda koga kaj povpraša in se zadeve loti.
Objavljeno 26 julij 2009 - 18:39
Objavljeno 26 julij 2009 - 21:32
Če pa greš to bolj iz radovednosti in dokazovanju svoje sposobnosti v obvladovanju te tehnike, je to do neke mere razumljivo. A zavedati se moraš, da je to bolj kot ne vreča brez dna in ti bo lahko kaj kmalu žal za zapravljen denar.
Objavljeno 08 avgust 2009 - 19:06
OK sam se bom verjetno v kratkem lotil podobnih zadev. Z malo manjšo ekipo bi radi spravili skupaj dirkalik za evropske "Street legal" drag race.
Bomo pa verjetno v ta namen uporabli R5 GT Turbo, pač lažje je samo zamenjat obstoječo turbino z zmogljivejšo in potem samo še nastavit v tem primeru uplinjač. Ostalih modifikacij na motorju nebi sedaj omenjal ... Cilj je nekje 250 do 300 konjev (ja v avtu ki tehta 700kg?).
Če bo ta proekt uspešen bo naslednji kar Toyota Supra.
V tvojem primeru pa bi se raje lotil iskanja motorja, ki je že predelan, in tudi če je uničen lahko z njega pobereš veliko stvari ki jih rabiš (vse kar so ti prej našteli)... Verjetno ga bo pa res da teško najti v evropi.
Objavljeno 09 avgust 2009 - 13:02
Da ne boš potem turbine iz tovornjaka limal na R5GTT, ker ti je sploh ne bo zavrtelo, kaj šele da bi imel korist iz nje.
Objavljeno 09 avgust 2009 - 17:26
Objavljeno 10 avgust 2009 - 21:43
Dodaj odgovor
0 član(ov) bere to temo
0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov