Skoči na vsebino

IPB
Slika

Kako Kupiti Lcd Monitor?


 • Please log in to reply
Odgovorov v temi: 75

#1 Medicius

Medicius

  Velemojster

 • Members
 • 7 158 objav
 • Spol:Moški
 • Kraj:Murska Sobota
 • Interesi:Računalništvo in tek na pretek. :)

Objavljeno 23 november 2009 - 13:01

Pozdravljeni.

Odpiram temo, ki nam bo pomagala pri izbiri oziroma nakupu LCD monitorja. Pa naj začnem z osnovami in sicer kaj sploh je LCD. Liquid Cristal Display je zaslon izdelan na tehnologiji tekočih kristalov in je dandanes že skoraj dobesedno izločil CRT zaslon (katodna cev) iz prodaje. Videvamo ga večino v obliki računalniškega monitorja o čemer bo tema govorila in v obliki televizijskega sprejemnika. Na trgu pa tudi lahko srečamo kombinacijo obojega skupaj.

LCD računalniški monitor:
Objavljena slika

Torej katere osnove nas zanimajo pri nakupu in na kaj je potrebno biti pozoren:
1.) Proizvajalec/znamka monitorja
2.) Velikost, razmerje med višino in širino ter resolucija
3.) Odzivni čas/hitrost osveževanja
4.) Kontrast in svetilnost
5.) Vidni kot
6.) Druge karakteristike, kot so poraba, vhodi/izhodi, itd.

1.) Proizvajalec monitorja
Nekateri ljudje ogromno dajo na firmo in včasih kupujejo slabšo robo samo zato, ker je firme, ki jim gre v ušesa. Proizvajalci več ali manj dosegajo enako kakovost v proizvodnji in pride res do malenkostnih razlik med modeli. Torej včasih prevladuje Samsungov model na lestvici najboljših, potem spet LG-jev, potem Philips in tako naprej. Zato jaz osebno pravim, da je potrebno nameniti več pozornosti dotičnemu modelu, ki si ga ogledujemo, kot pa imenu, ki je na njem napisan. Seveda bodo zagovorniki določenih proizvajalcev temu oporekali, a dejstvo je, da enkrat prednjačijo eni, potem spet drugi in da pri vsakem ponudniku lahko dobiš gnilo jajce. Torej je pri tem koraku pametno pregledati kako oceno ali opis za dotičen model monitorja na internetu in se po tem lažje odločiti.

2.) Velikost, razmerje med višino in širino ter resolucija
Vsekakor je velikost velik faktor pri nakupu. Večinoma se danes diagonala zaslona vrti okrog +20" ampak kljub temu lahko kupimo monitor od 12" pa vse do 46". Tu pa bodite pozorni saj velikost monitorja ni nujno pokazatelj delovne površine na kateri lahko delamo. Pogledati torej moremo tudi resolucijo le tega česar se pa bomo dotaknili v naslednji točki. Torej za računalniško mizo so dovolj monitorji veliki od 15 pa vse do nekje 28". Vse kar je pa večje od omenjenega, pa zahteva tudi večjo oddaljenost nas od monitorja in druge zahteve uporabnika, kot so recimo da je monitor in TV sprejemnik skupaj, se uporablja za javno prikazovanje, posebno ali profesionalno rabo ali kaj podobnega.
Pomembno je pa tudi razmerje med širino in dolžino. Tako najdemo večinoma 4:3 in 16:9 razmerje. Čedalje več jih v ponudbi prevladuje 16:9 ali Widescreen in ravno ti so tisti za katere se ljudje najbolj odločajo. Namreč imajo idealno razmerje za gledanje filmov HD formata. Za lažje razumevanje tega si lahko ogledate naslednje slike:

Objavljena slika
(VIR: Wikipedia)

Objavljena slika

Objavljena slika

Potem nam še ostane resolucija, ki pove koliko nam vidnih točk bomo imeli na razpolago na določeni površini ekrana. Torej več točk bo na razpolago večjo delovno površino bomo imeli na razpolago. Dandanes nekateri še uporabljajo resolucijo 1024x768, ki je bila nek standard nekoč ampak danes več ni primerna niti brskanju po spletu. Torej je priporočljivo gledati resolucije recimo nad razmerjem 1280x1024 za nemoteno, udobno in pregledno brskanje ter delo za računalniško mizo. Jaz bi tu tudi dodal: večja je, boljše je. Orijentirate se lahko tudi po zgornji sliki iz Wikipedije.

3.) Odzivni čas/hitrost osveževanja
Kaj je odzivni čas. To je čas, ki ga monitor porabi, da črno piko spremeni v belo in nazaj v črno. Različna podjetja so za izboljšanje tega časa delali na tehnologiji, ki so jo seveda različno poimenovali. Zato recimo najdemo pri različnih proizvajalcih različne nazive omenjen tehnologije, ki pa ima enak cilj - izboljšati odzivnost. Tako najdemo pri BenQ izraz AMA, Samsungu MagicSpeed, pri LG/Philips ODC in tako naprej. Torej je pomembno, da je ta čas čim krajši in so torej nekoč priporočali odzivni čas manjši od 16ms za igranje iger. Mimogrede niti ne vem, če več dobimo LCD s takim odzivnim časom. Sicer pa vsak odzivni čas, ki je manjši od 10ms (ga imajo skoraj vsi današnji monitorji na trgu) je človeškemu očesu praktično nezaznaven in je le mera določene kvalitete slike. Slab odzivni čas, pa se bo nam kazal na naslednji način:
Objavljena slika

4.) Kontrast in svetilnost
Torej kaj je kontrast? Kontrast je razmerje med svetlostjo nasvetlejših delov slike proti svetlosti najtemnejših delov slike oziroma razmerje med belo in črno barvo. Torej, če je kontrastno razmerje 10000:1 pomeni, da je zaslon sposoben prikazati 10000 odtenkov sive barve med najbolj belo in najbolj črno barvo. Dosti, a ne? :Yahoo: Torej večji je kontrast manj sivo sliko bomo imeli tam, ko bi morala biti črna. Naj vas pa opozorim, da proizvajalci uporabljajo različne metode merjenja kontrasta in včasih tudi pretiravajo z rezultati, zato se na te številke preveč ne zanašajte ampak si raje sliko monitorja oglejte v živo v kaki trgovini saj včasih med kontrasom 2000:1 in 10000:1 na lastno oko ne opazimo razlike.

Objavljena slika

Svetilnost pa ni toliko pomembna, oziroma je glede na to v kakšnem prostoru bomo monitor gledali. Torej v bolj temnih prostorih ne rabimo dosti svetilnosti med tem, ko bomo v svetlih prostorih ali celo v primeru sijanja sonca v prostor gledali zaščito ekrana na monitorju namesto tistega, kar bi nam moral monitor prikazati. Kot nasvet vam tu lahko dodam, da probajte obrniti monitor tako, da ne bo gledal proti večjim virom svetlobe. Kupimo lahko od 125 pa do 1500cd/m2. Enota cd/m2 nam pa izraža intenzivnost svetilnosti monitorja. Za primerjavo nam navadna sveča oddaja intenzivnost svetlobe v vrednosti 1cd (candela)/m2. Torej z nakupom monitorja, ki bo imel okrog 300cd/m2 ne boste zgrešili v normalno osvetljenem prostoru.

Objavljena slika

5.) Vidni kot
Vidni kot. :) Pri navadnih CRT monitorjih vidimo lepo sliko tudi če jo gledamo od strani. Pri LCD-ju pa postaja slika v tem primeru meglena in bleda. To je razlog, da je pri LCD-jih tudi naveden vidni kot, ki nam pove do kje je monitor še dokaj kvalitetno gledljiv. Sicer pa pri računalniških monitorjih niti ni toliko pomemben saj ga imamo praviloma na računalniški mizi pred sabo in ga gledamo pod pravim kotom. Če pa imate druge namene oz. kote gledanja monitorja pa je to tudi za vas pomemben podatek. Navedeni so po vertikali in horizontali, kot recimo H/V = 170°/160°.

Objavljena slika

6.) Druge karakteristike, kot so poraba, vhodi/izhodi, itd.
Ostane nam še poraba, vhodi/izhodi, itd. Glede porabe je odvisno od vsakega posameznika kaj rabi in koliko nemeni varčnosti porabe monitorja. Iskreno povedano jaz ne dajem v primeru nakupa monitorja dosti na to. Bi se pa ustavil pri video vhodih. Skratka gre za VGA (analogni vhod), DVI (digitalni vhod), HDMI (digitalni video in audio izhod) in S-Video (analogni vhod) vhodu. Orijentirajte se glede na vašo grafično kartico v računalniku in kakšen video izhod vam ponuja. Ker je zdaj že večinoma vse prešlo na digitalno obliko prenosa podatkov preko DVI in HDMI-ja bi tudi monitorje s temi vhodi priporočal. Prvega v vsakem primeru, drugega pa v primeru, da monitor ima svoje zvočnike ali boste uporabljali večji monitor z zvočniki oziroma LCD TV z HDMI vhodom. Ostale stvari, ki jih nisem omenil in se vam zdijo omembe vredne prosim vpišite v temo, da nam bodo pomagale pri odločitvah pred samim nakupom.

Objavljena slika


Za zaključek pa naj dodam, da je sama kvaliteta slike odvisna tudi od vpliva drugih parametrov, kot so kvaliteta in ostrina slike, naravnost barv in seveda od individualnega očesa. Zato vam priporočam, da si monitor pred nakupom ogledate v živo in če imate možnost v živo tudi primerjate konkurenčne modele in se v nobenem primeru ne zanašate le na tehnične specifikacije. Upam, da vam bo tema pomagala pri izboru, če pa imate kaj za dodati ali vprašati, pa kar na dan z besedo.

Hvala za pozornost.

Lep pozdrav, Medicius.

#2 Andrej

Andrej

  nOObie

 • Members
 • 3 objav

Objavljeno 29 november 2009 - 10:38

diagonala zaslona 22"
tip zaslona LCD
tip matrike TN
največja ločljivost 1680 x 1050
odzivni čas 2 ms
kontrast 1000:1 (dinamičen 30000:1)
svetilnost 300 cd/m2
vidni kot (H/V) 170°/170°
velikost točke 0,282 mm x 0,282 mm
vertikalna frekvenca 56 - 75 Hz
horizontalna frekvenca 30 - 83 kHz
število barv 16,7 mio
vhodni priključki DVI-D (s HDCP)
15-pinski D-SUB
TV tuner ne
notranji napajalnik da
poraba energije delovanje: 45 W, pripravljenost: 1 W, izklopljen: 1 W
možnost zidne montaže FDMI (100 mm)
kompatibilnost s standardi TÜV, CE, EPA Energy Star, UL, CSA, SEMKO, FCC-B
barva svetlečo črna
masa 5,65 kg
dimenzije 501,7 x 423,5 x 233,9 mm
priloženo napajalni kabel
signalni kabel
navodila in gonilniki – CD
dodatno Wide Color Gamut
integriran napajalnik
Kensington ključavnica
OSD Sperre
DFC
ez Zooming
Ali se mi splača kupiti ta monitor ali mi priporočate kaj drugega... seveda v istem cenovnem razredu :unsure:

#3 Amadeuss

Amadeuss

  Pomagač

 • Members
 • 360 objav
 • Spol:Moški
 • Kraj:Ljubljana

Objavljeno 30 november 2009 - 14:17

Bo kar ok :unsure: Razen če najdeš za podoben denar kakega 24" s podobnimi specifikacijami :cool:

#4 Medicius

Medicius

  Velemojster

 • Members
 • 7 158 objav
 • Spol:Moški
 • Kraj:Murska Sobota
 • Interesi:Računalništvo in tek na pretek. :)

Objavljeno 30 november 2009 - 14:22

Andrej, če bi le prebral kaj malega v prvih temah tega podforuma preden vprašuješ bi bilo dosti boljše. :unsure:

#5 Andrej

Andrej

  nOObie

 • Members
 • 3 objav

Objavljeno 03 december 2009 - 15:49

http://www.mimovrste...d-22-lg-l227wtp

diagonala zaslona 22"
tip zaslona LCD
tip matrike TN
največja ločljivost 1680 x 1050
odzivni čas 2 ms
kontrast 1000:1 (dinamičen 30000:1)
svetilnost 300 cd/m2
vidni kot (H/V) 170°/170°
velikost točke 0,282 mm x 0,282 mm
vertikalna frekvenca 56 - 75 Hz
horizontalna frekvenca 30 - 83 kHz
število barv 16,7 mio
vhodni priključki DVI-D (s HDCP)
15-pinski D-SUB
TV tuner ne
notranji napajalnik da
poraba energije delovanje: 45 W, pripravljenost: 1 W, izklopljen: 1 W
možnost zidne montaže FDMI (100 mm)
kompatibilnost s standardi TÜV, CE, EPA Energy Star, UL, CSA, SEMKO, FCC-B
barva svetlečo črna
masa 5,65 kg
dimenzije 501,7 x 423,5 x 233,9 mm
priloženo napajalni kabel
signalni kabel
navodila in gonilniki – CD
dodatno Wide Color Gamut
integriran napajalnik
Kensington ključavnica
OSD Sperre
DFC
ez Zooming

ali

http://www.mimovrste...cd-22-w2243t-pf

diagonala zaslona 22"
tip zaslona TN
največja ločljivost 1920 x 1080
odzivni čas 5 ms
kontrast 1000:1 (30.000:1 DCR)
svetilnost 300 cd/m2
vidni kot (H/V) 170°/160°
velikost točke 0,248 mm
vertikalna frekvenca 56 - 75 Hz
horizontalna frekvenca 30 - 83 kHz
število barv 16,7 mio
vhodni priključki 1x D-Sub
1x DVI

TV tuner ne
notranji napajalnik 100-240V
poraba energije 40 W
možnost zidne montaže VESA 100 x 100 mm
kompatibilnost s standardi UL (cUL), TUV-GS, TUV-Type SEMKO, FCC-B, CE in EPA
barva črna
masa 3,8 kg
dimenzije 516,4 x 396 x 198 mm
priloženo električni kabel
D-sub kabel
dodatno Photo Effect
ez-Zooming
f-Engine
sRGB
DDC/CI
HDCP
Intelligent Auto (Auto Resolution)
Kensington reža za ključavnicoProsil bi če mi kdo predlaga, ki se malo bolj spozna na te stvari katerega naj kupim, lahko pa seveda predlaga čisto tretjega vendar če že naj bo v tistem cenovnem razredu do 170€

#6 hmm-lol

hmm-lol

  Iznajdljivec

 • Members
 • 773 objav
 • Spol:Moški
 • Kraj:Logatec

Objavljeno 03 december 2009 - 20:15

http://www.mimovrste...d-22-lg-l227wtp

diagonala zaslona 22"
tip zaslona LCD
tip matrike TN
največja ločljivost 1680 x 1050
odzivni čas 2 ms
kontrast 1000:1 (dinamičen 30000:1)
svetilnost 300 cd/m2
vidni kot (H/V) 170°/170°
velikost točke 0,282 mm x 0,282 mm
vertikalna frekvenca 56 - 75 Hz
horizontalna frekvenca 30 - 83 kHz
število barv 16,7 mio
vhodni priključki DVI-D (s HDCP)
15-pinski D-SUB
TV tuner ne
notranji napajalnik da
poraba energije delovanje: 45 W, pripravljenost: 1 W, izklopljen: 1 W
možnost zidne montaže FDMI (100 mm)
kompatibilnost s standardi TÜV, CE, EPA Energy Star, UL, CSA, SEMKO, FCC-B
barva svetlečo črna
masa 5,65 kg
dimenzije 501,7 x 423,5 x 233,9 mm
priloženo napajalni kabel
signalni kabel
navodila in gonilniki – CD
dodatno Wide Color Gamut
integriran napajalnik
Kensington ključavnica
OSD Sperre
DFC
ez Zooming

ali

http://www.mimovrste...cd-22-w2243t-pf

diagonala zaslona 22"
tip zaslona TN
največja ločljivost 1920 x 1080
odzivni čas 5 ms
kontrast 1000:1 (30.000:1 DCR)
svetilnost 300 cd/m2
vidni kot (H/V) 170°/160°
velikost točke 0,248 mm
vertikalna frekvenca 56 - 75 Hz
horizontalna frekvenca 30 - 83 kHz
število barv 16,7 mio
vhodni priključki 1x D-Sub
1x DVI

TV tuner ne
notranji napajalnik 100-240V
poraba energije 40 W
možnost zidne montaže VESA 100 x 100 mm
kompatibilnost s standardi UL (cUL), TUV-GS, TUV-Type SEMKO, FCC-B, CE in EPA
barva črna
masa 3,8 kg
dimenzije 516,4 x 396 x 198 mm
priloženo električni kabel
D-sub kabel
dodatno Photo Effect
ez-Zooming
f-Engine
sRGB
DDC/CI
HDCP
Intelligent Auto (Auto Resolution)
Kensington reža za ključavnicoProsil bi če mi kdo predlaga, ki se malo bolj spozna na te stvari katerega naj kupim, lahko pa seveda predlaga čisto tretjega vendar če že naj bo v tistem cenovnem razredu do 170€


Potem nimaš kaj dosti izbire v tem rangu, sploh če rabiš malo boljši monitor.

#7 Andrej

Andrej

  nOObie

 • Members
 • 3 objav

Objavljeno 03 december 2009 - 20:35

Potem nimaš kaj dosti izbire v tem rangu, sploh če rabiš malo boljši monitor.Ja to je res kakšen samsung se še najde notri v tem rangu, drgač pa ne vem kirega od teh dveh bi uzeu.

#8 branko1.si

branko1.si

  Raziskovalec

 • Members
 • 60 objav

Objavljeno 09 december 2009 - 11:58

syncmaster-2333hd-tv


samsung-syncmaster-p2470hd


lcd-23-lg-m237wdp-pz

Odločam se za nakup monitorja z TV tunerjem in izbiram med gornjimi modeli. Po specifikacijah vsi izgledajo v redu, sicer imata samsunga boljšo mpeg4 podporo (DVB T in C), cenejši samsung ima manjši kontrast...

Zanima me, če ima že kdo kontretne izkušnje z temi monitorji, ki jih ni mogoče razbrati iz specifikacij - upravljanje TV-ja, barvna pravilnost, enakomernost osvetlitve, a je potreba po nastavljanju slike, barv ali se samodejno nastavi tko kot treba ob priklopu,...Skratka praktični občutek uporabe. Bral sem tudi neke primerjave med LG-ji in Samsungi in da bi naj imel LG boljšo sliko...Kako je pri teh modelih z tem. Za vsak uporaben odgovor se zahvaljujem.
lcd-23-lg-m237wdp-pz

dodajam še en link k zgornjemu postu, v katerem le ta ne deluje.

#9 mlavta1

mlavta1

  Iznajdljivec

 • Members
 • 787 objav
 • Kraj:Poljane-sredisce vesolja

Objavljeno 09 december 2009 - 15:32

Vsem ki kupujete monitorje priporočam Samsunge, do zdaj sem res zadovoljen z vsemi verzijami ki sem jih uporabljal. Pa še cenovno so ugodni.

#10 martinno

martinno

  Iznajdljivec

 • Members
 • 922 objav
 • Spol:Moški
 • Kraj:Ljubljana
 • Interesi::)

Objavljeno 13 december 2009 - 20:08

Dell Ultrasharp 2209WA

Po mnogih testih eden najboljših monitorjev v svojem cenovnem razredu.
Sam ga uporabljam in sem več kod zadovoljen.


http://www.testfreaks.com/monitors/

#11 Tio

Tio

  Raziskovalec

 • Members
 • 87 objav

Objavljeno 16 december 2009 - 19:36

Mene pa zanima mnenje o monitorju BenQ G2420HDBL

Link do proizvajalca in opisa:
KLIK

Se ga splača kupiti za 210€ ali ne?

Kupujem namreč 24" monitor!

#12 martinno

martinno

  Iznajdljivec

 • Members
 • 922 objav
 • Spol:Moški
 • Kraj:Ljubljana
 • Interesi::)

Objavljeno 16 december 2009 - 20:37

Kar se mene tiče za ta denar
http://www.mimovrste...ncmaster-p2470h

#13 Tio

Tio

  Raziskovalec

 • Members
 • 87 objav

Objavljeno 17 december 2009 - 15:40

Žal ne pride v poštev - 200€ je max. oz. 10€ še dodam - več pa res ne!

#14 Stanko

Stanko

  Raziskovalec

 • Members
 • 38 objav

Objavljeno 24 januar 2010 - 15:03

Pozdravljeni!

Kupujem tudi LCD monitor, dal pa bi najvec 160e. Lahko je stvar nova, ali pa rabljena.

Zanima me kaj priporocate?

Lp

#15 Medicius

Medicius

  Velemojster

 • Members
 • 7 158 objav
 • Spol:Moški
 • Kraj:Murska Sobota
 • Interesi:Računalništvo in tek na pretek. :)

Objavljeno 24 januar 2010 - 15:08

Imaš, kar neko izbiro: http://www.ceneje.si...r...170&hits=50
Sem pa po e-trgovinah opazil, da kar nekaj ljudi pohvali SAMSUNG 2233BW. :)

#16 Stanko

Stanko

  Raziskovalec

 • Members
 • 38 objav

Objavljeno 24 januar 2010 - 15:22

Glih to je probmel, ker je kar nekaj izbire..:)

In ne vem zakaj se odlociti..:)

#17 zanninho

zanninho

  nOObie

 • Members
 • 6 objav

Objavljeno 27 januar 2010 - 13:12

Kakšen pa je najbolši monitor za 'gejmerje'??

#18 Medicius

Medicius

  Velemojster

 • Members
 • 7 158 objav
 • Spol:Moški
 • Kraj:Murska Sobota
 • Interesi:Računalništvo in tek na pretek. :)

Objavljeno 27 januar 2010 - 17:19

Danes sem sinu kupil nov monitor. Glede na to, da ni zahteven uporabnik sem se odločil za cenovno ugodnega AOC F22S+, ki stane 125€ (Dinokomp, ComShop). Monitor ima 21,5", zavidljivo 1920x1080 ločljivost, 5ms odzivni čas in 60.000:1 dinamični kontrast. Razen tega, da ni na vrtljivem podstavku in nima digitalnega priklopa mu prav nič ne manjka. Ravno nasprotno! Prav prijetno sem presenečen nad njegovo stilsko obliko in nad njegovo sliko glede na to, da je priklopljen z VGA kablom. Ne upam si trditi, da je kaka bistvena razlika razen v ostrini robov na oko v sliki med omenjenim in mojim Samsungom, ki ima DVI priklop in je stal 140€ več, pa nudi manjšo resolucijo (1680x1050). Skratka tisti, ki imate "low budget" vam toplo priporočam nakup saj boste zelo zadovoljni. Mimogrede ima monitor 3 leta garancije. :)

Objavljena slikaObjavljena slika

#19 illusion

illusion

  Pomagač

 • Members
 • 361 objav

Objavljeno 31 januar 2010 - 01:22

Tako kot je en pred mano že rekel...dell 2209WA je po mojem za svojo ceno najbolš..gre za 22" E-IPS monitor..cena je pa pri nas že tam od 230€ naprej

#20 jernej

jernej

  nOObie

 • Members
 • 12 objav

Objavljeno 06 februar 2010 - 13:39

LCD Monitor

Best gaming monitor trenutno - vsaj za moje pojme :huh:
0 član(ov) bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov