Skoči na vsebino

IPB

Slika

Manjšanje Porabe

Odgovorov v temi: 34

#1 Hydr@

Hydr@

Spammer

• Members
  • 3 112 objav
  • Spol:Moški
  • Kraj:Kras

Objavljeno 02 december 2009 - 17:10

Torej vozim 1.4 mašino, 90HP, ki ima povprečno porabo cca 9 litrov na 100km (podatek z spleta).

Kako bi lahko zmanjšal porabo, kakšne trike vi uporabljate? Jaz zaenkrat ko pridem na vrh klanca dam iz tretje v peto za spust v dolino. Obstaja tudi opcija čipiranja avtomobila (več konjev, za iste obrate je potrebno manj plina stiskat), vendar je to malo predrago :unsure:

#2 borutvel

borutvel

RN Legenda

• Members
  • 13 210 objav
  • Kraj:Ljubljana

Objavljeno 02 december 2009 - 17:13

Jaz imam 1.8 mašino in 125KM pa je povprečna poraba 5,7l/100km.

Nič ne pazim.

Je pa res, da je dizel.

#3 Medicius

Medicius

Velemojster

• Members
  • 7 092 objav
  • Kraj:Murska Sobota
  • Interesi:Računalništvo in tek na pretek. :)

Objavljeno 02 december 2009 - 17:24

1,4 bencinar z 109KM z 1,3T mi porabi do 8,5L/100km. Vozim tam do 3000 obratov, ne pospešujem naglo in redko prehitevam. Je pa vožnja mestna (nenehno pospeševanje, ustavljanje) zraven tega pa se včasih od štarta do cilja (v službo 4km) avto niti ne ogreje. Na dolge proge porabi pod 8L/100km.

#4 Dr.1m

Dr.1m

Duohtar pod mus!

• Members
  • 2 584 objav
  • Kraj:Goriška primorska
  • Interesi:Elektronika, računalništvo, fotografija, video

Objavljeno 02 december 2009 - 17:34

Najboljši recept je "cegu z gasa". Oziroma lahka noga.
Sicer pa je v mestni vožnji težko zmanjšati porabo.
Sam imam sicer Xaro Picasso z 1,6l motorjem in povprečno porabo 8l/100km No trenutno po zadnjem obisku črpalke 73km mi kaže 7,5l/100km z dnevno vožnjo 5km v eno smer skozi vas.

#5 abruzii™

abruzii™

RN - ata Štrumf

• Organizatorji tekmovanj
  • 5 065 objav
  • Kraj:اشعر بالسعادة لانني كنت هناك...

Objavljeno 02 december 2009 - 18:58

Moja draga ima R.Megan 1.5 dci in je po računalniku povprečna poraba 4.8l/100km :cool: ...o svojem "pijancu" pa raje nebi, ker je krepko čez 10l/100km! ... ima pa druge privilegije! :unsure:

#6 mirko53

mirko53

Spammer

• Members
  • 4 638 objav
  • Kraj:Evropa

Objavljeno 02 december 2009 - 19:55

Vozit je treba čimveč v področju najvišjega navora!Običajno to za dizle pomeni med 2-3000 obr./min, pri bencincih pa je to nekje med 3-4000 obr./min.
Pa čimmanj hodit po zavorah, pa avto pustit, da se izlaufa!Kdor gre s polnim gasom proti križišču z rdečo lučjo, pa potem divje zavira, pa potem zopet speljuje s cvilečimi gumami, naj ne pričakuje nizke porabe!Poleg tega bi njegova psihoanaliza dala zanimive rezultate!

#7 Dr.1m

Dr.1m

Duohtar pod mus!

• Members
  • 2 584 objav
  • Kraj:Goriška primorska
  • Interesi:Elektronika, računalništvo, fotografija, video

Objavljeno 02 december 2009 - 21:55

Vozit je treba čimveč v področju najvišjega navora!Običajno to za dizle pomeni med 2-3000 obr./min, pri bencincih pa je to nekje med 3-4000 obr./min.

To ni nujno res. Sam se vozim skozi vas 50km/h z bistveno nižjimi obrati (trenutni avto sicer nima obratomera mi pa je pri Bravi kazalo 1500) in mi povprečna poraba kaže 6l/100km

#8 Selines

Selines

RN Legenda

• Members
  • 14 526 objav
  • Kraj:L J U B L J A N A

Objavljeno 03 december 2009 - 10:41

Po mojih izkušnjah se na potovalca ne gre najbolj zanašati..

Mirkov prispevek pa gre s tem tankom na test. Čeprav me osebno pri teh obratih moti glasnost avtomobila. Sem navajen na tišino.. :) Oziroma, moral bi preverit kje ima moj bencinec najvišji navor, ter se tam nekje vrteti z enim tankom..

#9 Veget

Veget

RN forum freak

• Members
  • 9 718 objav
  • Kraj:Nekaj ovinkov iz Nove Gorice

Objavljeno 03 december 2009 - 11:51

Se strinajm s Selinesom. Edina zanesljiva metoda da preveriš, koliko ti pije avtomobil je ta, da napolneš prazen rezervoar do točno določenega zneska (ponavadi je to 20l, 30l ali poln rezervoar). Ko bo rezervoar ponovno prazen boš videl, kje si. Ta narediš 3X in potem boš imel približno porabo avtomobila.

#10 Selines

Selines

RN Legenda

• Members
  • 14 526 objav

Objavljeno 03 december 2009 - 13:33

Ja, torej najlažje seveda startat s polnim tankom in števcem kilometrov na ničli. Ko ponovno tankaš polno, pogledaš koliko kilometrov si naredil in koliko goriva je šlo v tank. Iz tega potem preračunaš povprečno in vidiš koliko potovalc laže. In meni precej laže. Več kot 1l na 100km

#11 mlavta1

mlavta1

Iznajdljivec

• Members
  • 787 objav
  • Kraj:Poljane-sredisce vesolja

Objavljeno 03 december 2009 - 13:44

Ena izmed variant je predelava na plin :)
http://vozilanaplin.com

Potem pa nekaj malega lahko prišparaš tudi tako da namesto da avto za pol minute ugasneš, ga pustiš prižganega, ker naj bi precej popil ob vžigu. Pa seveda, vožnja pod 4000 obrati :)
Toda to se ne prišpara ravno veliko. Kupi nov avto ki ima majhno porabo pa :P

#12 Selines

Selines

RN Legenda

• Members
  • 14 526 objav

Objavljeno 03 december 2009 - 13:46

Vozila na plin se splačajo pri večjih motorjih in pri večjih relacijah, oziroma na splošno veliko kilometrih. Ti pa pobere nekaj moči (sem imel priliko poskusit pri kolegu) in pa avto je zaradi predelave presenetljivo težko prodat..

#13 mirko53

mirko53

Spammer

• Members
  • 4 638 objav

Objavljeno 03 december 2009 - 15:46

Pri meni se teorija o najugodnejši porabi v področju najvišjega navora potrjuje z enim vozilom tudi v praksi(dizel z večjo kubaturo), pri drugem pa bolj velja teza, da pri čim nižjih obratih(dizel z manjšo kubaturo).Očitno je to precej odvisno od vozila do vozila oz.od njihovih motorjev.
Nekateri svetujejo celo to, da se je treba voziti z najnižjimi možnimi obrati in tudi pospeševati zgolj tako, da pohodiš plin, brez da bi prestavil v nižjo brzino.
Kar je sigurno je torej predvsem, da je treba čim bolj tekoče vozit.Dobri vozniki so tisti, ki so tudi ob tekoči vožnji še vedno hitri, pa tudi zavorne obloge potem menjajo le na recimo 80000km!
Plin se izplača predvsem pri visokem deležu mestne vožnje!Vplival pa naj bi pozitivno tudi na trajnost motorja.

#14 Selines

Selines

RN Legenda

• Members
  • 14 526 objav

Objavljeno 04 december 2009 - 01:09

Plin se izplača predvsem pri visokem deležu mestne vožnje!Vplival pa naj bi pozitivno tudi na trajnost motorja.

Hopla od kod pa to? Motor se starta z bencinom in šele kasneje preklopi na plin. Poleg tega naj bi na plin ob mestni vožnji pokuril celo kar nekaj več, pustimo, da je pol cenejši od bencina, a vseeno. Pri relacijah in konstantni hitrosti na AC, pa se ta poraba izenači z bencinsko. Tako ne vidim logike zakaj bi se bolj splačal pri mestni vožnji. Tudi ob povpraševanjih o ekonomičnosti predelave se vedno vpraša ali se vozi več relacije ali mesta.. Ob slednji naj bi se predelava manj splačala.. Do takšnih informacij sem prišel jaz..

#15 Veget

Veget

RN forum freak

• Members
  • 9 718 objav
  • Kraj:Nekaj ovinkov iz Nove Gorice

Objavljeno 04 december 2009 - 07:10

Cena plinskih pogonov je v Sloveniji še vedno izjemno visoka in v kolikor hočeš povriti investicijo, moraš letno delati vsaj 20.000 km. V tem primeru se ti investicija povrne po treh letih. Vse pa je večinoma odisno od voznega parka in cest.

#16 Blaž

Blaž

Igračar

• Urednistvo
  • 133 objav

Objavljeno 04 december 2009 - 09:22

Se strinajm s Selinesom. Edina zanesljiva metoda da preveriš, koliko ti pije avtomobil je ta, da napolneš prazen rezervoar do točno določenega zneska (ponavadi je to 20l, 30l ali poln rezervoar). Ko bo rezervoar ponovno prazen boš videl, kje si. Ta narediš 3X in potem boš imel približno porabo avtomobila.

Še bolj enostavno je, da napolniš do čepa (ampak res čisto do vrha) in naslednjič spet. Tako lahko vedno spremljaš dokaj realno porabo (tu lahko moti samo kak čuden naklon na bencinski ko tankaš ali kaj podobno zanemarljivega). Poleg tega pa ne boš ostal kje na cesti s praznim tankom. Poraba je pa natočen bencin*100/št. kilometrov.
Drugače sem pa nekje prebral, da vžig motorja pokuri približno enako kot 10 sekund prostega teka. Zdaj, koliko je to točno ne vem, zato tudi avtomobila ne bom šel ugašat na vsakem semaforju z malo daljšim intervalom.
Meni avto sicer najmanj pije v območju idealnih intervalov (vozim ga nad 2k, pospešujem do 3k in ne do 2,5k, kot bi nekateri rekli, da je bolj varčno). Če vem, da se bom ustavil na konstantni hitrosti in ne bom pospeševal naprej prestavim pri 2,5k, tako da se potem motor ustali na 2000 obratov. Veliko prispeva tudi zmerno pospeševanje (predvsem speljevanje), medtem ko enakomerna hitra vožnja niti ni problem. Avto naj bi dejasnsko zelo malo kuril na območju okoli 90 km/h.
Svetujem še bremzanje z motorjem (prestavljanje nižje) pa v prestavi po klancu dol, ne s stisnjeno sklopko. Saj vem, ti napotki so čisto preveč napisani za nekoga, ki še ni v avtu sedel, vendar je presenetljivo, koliko ljudi tega ne ve. Sploh je veliko takih, ki furajo bencinarje občutno pod navorom, da avto ves čas trese in se na koncu čudijo, kako imajo še vedno preveliko porabo. Da o tem, kako morijo mašino ne govorim.
Kako pa je kaj z bencini? Jaz sem ravno ko so uvedli nov bencin pri petrolu zamenjal avto, tako da ne morem nič reči o porabi. Je sedaj večja ampak je tudi avto večji. Po občutku bi rekel, da ni boljši, raje slabši. Kako je kaj z Istrabenzovimi bencini? Moje osebno mnenje je, da je na Agipu še vedno najboljši bencin, pozna se mi v povprečju za neka 0,2l/100. Ni veliko je pa nekaj.

Drugače je pa zame tudi opcija plin, ker naredim več kot 20000 km na leto. Še zdaj ne vem, kako mi to uspeva. :) Je pa res, da obožujem vožnjo.

#17 mirko53

mirko53

Spammer

• Members
  • 4 638 objav

Objavljeno 04 december 2009 - 09:33

Pri meni se teorija o najugodnejši porabi v področju najvišjega navora potrjuje z enim vozilom tudi v praksi(dizel z večjo kubaturo), pri drugem pa bolj velja teza, da pri čim nižjih obratih(dizel z manjšo kubaturo).Očitno je to precej odvisno od vozila do vozila oz.od njihovih motorjev.
Nekateri svetujejo celo to, da se je treba voziti z najnižjimi možnimi obrati in tudi pospeševati zgolj tako, da pohodiš plin, brez da bi prestavil v nižjo brzino.
Kar je sigurno je torej predvsem, da je treba čim bolj tekoče vozit.Dobri vozniki so tisti, ki so tudi ob tekoči vožnji še vedno hitri, pa tudi zavorne obloge potem menjajo le na recimo 80000km!

Kar se tiče trditve, da plin pozitivno deluje na trajnost motorja, sem povzel po strokovnih revijah, kjer je to bilo večkrat zapisano.
Kar pa se tiče druge trditve, namreč da se plin še bolj izplača, če je visok delež mestne vožnje, pa ta izvira iz dveh ločenih stvari:
-Iz dejstva, da je v mestni vožnji poraba goriva bistveno višja(tako plina kot bencina) in se z naraščajočo porabo finančna razlika viša;ali tudi malce drugače:Čimbolj je avto požrešen, bolj se vgradnja plina izplača oz. se hitreje amortizira!Seveda pa je potrebno poudariti, da pa vedno govorimo o veliko prevoženih kilometrih in pri mestni vožnji nikakor ne mislim na tiste, ki se zgolj zapeljejo do prvega marketa ali do 1km oddaljene pisarne!
-Drug vidik pa je precej banalen, a v praksi pomemben:gre za razpoložljivost goriva.Na dolgih vožnjah se človeku zna zgoditi, da se bo še vedno pretežno vozil na bencin iz preprostega razloga, ker do plina ne bo prišel!Tozadevno je obljubljena dežela Srbija, kjer skoraj na vsaki črpalki točijo tudi plin.
Generalno bi rekel, da se vgradnja plina sicer izplača vsem, katerim avto normalno požre 10l in več, pa naredijo letno vsaj 20000km.Poraba plina je cca 15-20% višja kot pa bencina, a cena seveda to več kot kompenzira.Pod navedenimi pogoji se dejansko naprava amortizira v treh letih, pa tudi pri preprodaji je vozilo nekaj več vredno.

#18 exide

exide

Govorec

• Members
  • 2 972 objav
  • Kraj:Radovljica

Objavljeno 04 december 2009 - 16:07

Jaz imam pri Sharanu 1.9TDI, 136KM povprečno porabo 6,5l, pa ga ne šparam. :) To je po računalniku, enkrat moram zračunati porabo, da vidim če računalnik kaj laže :)

#19 mirko53

mirko53

Spammer

• Members
  • 4 638 objav

Objavljeno 04 december 2009 - 17:43

Ko govorimo o plinu, je seveda dizel izključen!Gre v prvi vrsti za bencince s porabo 8l in več!

#20 MowzancR

MowzancR

nOObie

• Members
  • 2 objav

Objavljeno 11 julij 2010 - 21:47

Za lažjo predstavo, kako vpliva plin na finance, sem pripravil kalkulator prihranka. Za vse, ki pa že imate plin, pa je seznam in zemljevid vseh plinskih črpalk po Sloveniji in na Hrvaškem. Plinske črpalke

Upam da bo še komu koristil :blink:

Pri tem kalkulatorju se hitreje vidi, da ni plin za vsakega in da je treba predvsem pri manj km/leto dobro premisliti zadevo.

Dodaj odgovor

0 član(ov) bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov