Skoči na vsebino

IPB

Slika

Kaj Moram Vedeti O Ram-u (delovni Spomin) Za Namizni Računalnik?

• Please log in to reply
Odgovorov v temi: 54

#1 Medicius

Medicius

Velemojster

• Members
  • 7 086 objav
  • Spol:Moški
  • Kraj:Murska Sobota
  • Interesi:Računalništvo in tek na pretek. :)

Objavljeno 07 december 2009 - 18:13

Pozdravljeni.

RAM (Random Access Memory) oziroma bralno-pisalni pomnilnik je nepogrešljiv del strojne opreme računalnika v katerega se zapisujejo in berejo podatki. V temo bom povzel nekaj osnov in ne bom govoril o preteklosti ampak sedanjosti zato "pokojnih" RAM modulov ne bom omenjal. Kakšen RAM potrebujemo je odvisno od računalnika, ki ga bomo potrebovali ali ga imamo in od njegovih komponent ter namena uporabe. Skratka bodite pozorni na tip procesorja (CPU) in matično ploščo (MP) ter njune lastnosti. Tudi QVL (Qualification Vender List) si je mogoče vredno ogledati saj nam ta prikaže kateri moduli so združljivi z vašo MP. Spisek najdemo na domači spletni strani proizvajalca vaše MP. Kljub QVL-ju so moduli, ki niso na seznamu združljivi z vašo MP, a niso bili testirani s strani proizvajalca. Glede na lastnosti naštetih komponent bomo lahko izbrali RAM iz spodaj navedenih točk. Na trgu najdemo različne proizvajalce od katerih najbolj izstopajo Corsair, Patriot, Geil, Crucial, Kingston, OCZ, Mushkin in Transcend.

Torej kaj moremo vedeti o RAM-u:
1. kateri tip rabimo (DDR, DDR2 in DDR3),
2. koliko modulov rabimo (single/dual/tripple oz. eno/dvo/trokanalna podpora matične plošče),
3. potrebna velikost spomina (od 512MB - 4GB),
4. takt spomina (od 400MHz - 2GHz+) in CAS/CL/čas pomnilniškega cikla,
5. hlajenje (brez, kovinski odvajalniki toplote/heat spreaders, zračno),
6. kateri RAM že imamo v primeru nadgrajevanja računalnika,
7. kako ga namestiti.

Objavljena slika

1. Tip RAM-a

Objavljena slika

Dandanes se še tu pa tam najde DDR kateremu so šteti dnevi in ga ne bom preveč omenjal. Potem so pa najbolj razširjeni DDR2 in trenutno popularni DDR3 pomnilniki. Torej je DDR2 naslednjik oziroma druga generacija DDR spomina. Njegov najnižji takt spomina se začne pri 400MHz in je najvišji možen takt njegovega predhodnika DDR. Ampak je zamnimivo pri tem, da je DDR z najvišjim taktom spomina hitrejši od DDR2 z najnižjim taktom spomina za kar je pa "kriv" CL. Ampak dejstvo je, da se DDR2 že pri naslednjem taktu (533MHz) odreže bolje. Drugi generaciji sledi seveda tretja generacija imenovana DDR3. Njegov najnižji takt se začne pri 400MHz in z njo dosega hitrost prenosa podatkov 800Mbps. So pa na voljo že tudi vrtoglave številke takta, ki se gibljejo nad 2000MHz.

Torej imate na voljo naslednje DDR 2 module:
- DDR2- 400---->Takt spomina: 100 MHz---->BUS takt: 200 MHz---->Prenos podatkov/s: 400,000,000---->Ime modula: PC2-3200
- DDR2- 533---->Takt spomina: 133 MHz---->BUS takt: 266 MHz---->Prenos podatkov/s: 533,000,000---->Ime modula: PC2-4200
- DDR2- 667---->Takt spomina: 166 MHz---->BUS takt: 333 MHz---->Prenos podatkov/s: 667,000,000---->Ime modula: PC2-5300
- DDR2- 800---->Takt spomina: 200 MHz---->BUS takt: 400 MHz---->Prenos podatkov/s: 800,000,000---->Ime modula: PC2-6400
- DDR2-1066---->Takt spomina: 266 MHz---->BUS takt: 533 MHz---->Prenos podatkov/s: 1,066,000,000---->Ime modula: PC2-8500

In DDR 3 moduli:
- DDR3- 800---->Takt spomina: 100 MHz---->BUS takt: 400 MHz---->Prenos podatkov/s: 800,000,000---->Ime modula: PC3-6400
- DDR3-1066---->Takt spomina: 133 MHz---->BUS takt: 533 MHz---->Prenos podatkov/s: 1,066,000,000---->Ime modula: PC3-8500
- DDR3-1333---->Takt spomina: 166 MHz---->BUS takt: 667 MHz---->Prenos podatkov/s: 1,333,000,000---->Ime modula: PC3-10600
- DDR3-1600---->Takt spomina: 200 MHz---->BUS takt: 800 MHz---->Prenos podatkov/s: 1,600,000,000---->Ime modula: PC3-12800
- DDR3-1800---->Takt spomina: 225 MHz---->BUS takt: 900 MHz---->Prenos podatkov/s: 1,800,000,000---->Ime modula: PC3-14400
- DDR3-1866---->Takt spomina: 233 MHz---->BUS takt: 933 MHz---->Prenos podatkov/s: 1,866,000,000---->Ime modula: PC3-14900
- DDR3-2000---->Takt spomina: 250 MHz---->BUS takt: 1000 MHz---->Prenos podatkov/s: 2,000,000,000---->Ime modula: PC3-16000
- ...

Za lažje razumevanje kakšna je razlika v delovanju med DDR2 in DDR3 RAM-i si poglejte spodnjo sliko:

Objavljena slika

2.) Koliko modulov rabimo?

To pa je odvisno od količine RAM-a, ki jo rabimo in matične plošče. Če nam matična plošča nudi dvo-kanalno arhitekturo (Dual-Channel) je priporočljivo imeti par modulov (2;4;6). V primeru, da nam nudi tro-kanalno arhitekturo (Triple-channel) je pa priporočljivo imeti tri module (3;6;9), da omogočimo njegovo delovanje.

Dual-channel arhitektura opiše tehnologijo, ki podvoji pretočnost podatkov iz spomina v spominski kontroler. Da se ne bomo preveč zanašali na beseo "podvoji" vam podam še podatek, ki govori, da so sintetični testi RAM-a pokazali le ~5% pridobitev v hitrosti. Torej omogočeni dvo-kanalni kontrolerji uporabijo dva 64-bit podatkovna kanala, kar znese 128-bit podatkovno širino.

Triple-channel arhitekturo trenunto uporablja Intel Core i7 družina procesorjev (9xx), katero najdemo na LGA1366 platformi (X58) in je hitrejša od vseh njenih predhodnikov. V triple-channel načinu spomin zmanjša latenco zaradi "prepletanja", kar pomeni, da je vsak modul dostopan zaporedno medtem, ko se podatki razprostirajo med moduli v izmeničnem vzorcu. Po sintetičnih testih bi nam naj tak način delovanja prinesel 2-3% na hitrosti.
V vednost naj omenim, da lahko ti sistemi delujejo z različno količino modulov, a s tem ne boste dosegli polnega potenciala, ki bi vam ga sistem lahko nudil.

Primer za Dual-channel:
- za 1GB - 2x modul po 512MB spomina,
- za 2GB - 2x modul po 1GB spomina ali 4x 512MB,
- za 4GB - 2x modul po 2GB spomina ali 4x 1GB,
- itd.

Primer za Triple-channel:
- za 1,5GB - 3x modul po 512MB spomina (ne vem, če so sploh dobavljivi)
- za 3GB - 3x modul po 1GB spomina,
- za 6GB - 3x modul po 2GB spomina,
- itd.

3.) Potrebna velikost spomina

Ta pa je odvisna od vaših potreb, zakaj boste računalnik uporabljali, kateri operacijski sistem in programe boste na njem poganjali, itd. Ker je pa postal RAM dandanes finančno dosegljiv se količina RAM-a na današnjih sistemih za domačo uporabo giblje od 1 do 6GB. Priporočam vam, da si ogledate sistemske zahteve operacijskih sistemov, programov in iger, da ne boste 2x hodili v trgovino. Vsekakor vam tudi priporočam, da ga raje kupite malo več, kot premalo. Razlika v performancu glede na količino spomina je neopazna ali je sploh ni razen v primeru, da je premalo spomina oziroma bi ga aplikacija lahko več izkoristila.

Objavljena slika

4. Takt spomina in CAS/CL/čas pomnilniškega cikla

Hitrost RAM-a izražamo v MHz. Večja je frekvenca RAM-a, hitrejši je prenos podatkov. Je pa to, kot že rečeno odvisno tudi od drugih komponent. Pri DDR2 RAM-ih ta sega od 400 do 1033MHz, pri DDR3 pa od 800 do 2000+MHz. Kakšne so te frekvence pri določenem modulu RAM-a si lahko pogledate v zgornji tabeli. Pozorni morate biti, da kupite dovolj hiter RAM za zahteve vašega procesorja (CPU). Torej, če ima CPU privzeto hitrost BUS-a 1333MHz glejte, da boste kupili vsaj 667MHz RAM za normalno delovanje. Večja frekvenca v tem primeru vam pride prav edino, če boste se pridružili navijalcem zato pa tudi 2x premislite koliko boste odšteli za RAM, da vam ne bo odvečna frekvenca šla v prazno. Kaj več pa o hitrosti ne bom govoril saj za normalno uporabo informacije ne bi prišle prav. (Info: BUS = hitrost/frekvenca s katero se podatki po matični plošči med komponentami prenašajo!)

Pa naj se še malo dotaknem časa pomnilniškega cikla, ki ga poznamo, kot CAS (Column Address Strobe) ali CL. To je latenca oziroma časovni zamik med trenutkom, ko pomnilniški krmilnik sporoči pomnilniškemu modulu za namen dostopa do določenega dela/podatkov na modulu in trenutek, ko so ti podatki na voljo na modulovem izhodu. Z večanjem frekvence RAM-a se večajo tudi zakasnitve in manjše so te zakasnitve pri določeni frekvenci, bolje je. V vednost pa dodam, da se recimo pri DDR-333 RAM-ih cikel ponovi vsakih 6 nanosekund (ns), pri DDR2-667 vsake 3ns in pri DDR3-1333 vsake 1,5ns. Ker latenco merimo v časovnih ciklih sta dva 6ns dolga cikla enako, kot štirje 3ns dolgi cikli ali osem 1.5ns dolg cikel.

5. Hlajenje

Praviloma so RAM moduli že preskrbljeni z hlajenjem, če je to potrebno zaradi njihovega oddajanja toplote pri delovanju ali pa, da lepše izgledajo. :) Skratka, če modul nima nameščenega hlajenja, ko ga kupite pomeni, da ga ne potrebuje za osnovno delovanje. Sicer pa se zdaj že z večjega nameščajo kovinski hladilniki ali "heat spreaders"-i, ki oddajajo toploto od modula bolj učinkovito. Navijalcem je pa tudi znano zračno hlajenje, ko morajo zaradi navijanja povišati frekvenco ali/in voltažo RAM modula, kar povzroči dodatno ogrevanje.

RAM modul brez hladilnika:
Pripeta datoteka  RAM_brez_hladilnika.jpg   18,98K   54 Število prenosov

RAM modul z pasivnim hladilnikom:
Pripeta datoteka  RAM_z_pasivnim_hladilnikom.jpg   48,88K   54 Število prenosov

RAM modul z pasivnim in aktivnim hladilnikom:
Pripeta datoteka  RAM_z_aktivnim_hladilnikom.jpg   35,68K   58 Število prenosov

RAM modul/-i z vodnim hlajenjem:
Pripeta datoteka  Vodno_hlajenje.jpg   115,74K   67 Število prenosov

6. Kaj za RAM-a imam v računalniku in katerega dokupiti?

Torej kako ugotovimo kateri RAM imamo v računalniku in koliko prostih rež (DIMM) imamo na razpolago. Jaz se poslužujem programa CPU-Z, ki si ga lahko prenesemo iz spodaj navedene strani, ga namestimo in zaženemo. Kot je razvidno iz spodnje slike bomo s prvim korakom izbrali CPU-Z Memory in tako dobili vpogled v količino in tip RAM-a, ki je nameščen v naš računalnik (2) in pri kakšnih latencah deluje (3).
Pripeta datoteka  CPUZ_memory.PNG   38,2K   205 Število prenosov

Na naslednji sliki pa bomo s prvim korakom izbrali CPU-Z SPD (1) in lahko pogledali vsak DIMM slot (2) in karakteristike morebiti vstavljenega RAM-a (3) v njem posebej.
Pripeta datoteka  CPUZ_SPD.PNG   39,43K   127 Število prenosov

CPU-Z: http://www.cpuid.com/cpuz.php

Glede na pridobljene informacije se lahko odločimo kakšno velikost, tip RAM-a in koliko modulov lahko dodamo. V obzir si vzamite že prej omenjene nasvete, dokupite toliko RAM-a, kot ga potrebujete in ne kupujte hitrejšega RAM-a od nameščenega saj bo ta deloval z hitrostjo počasnejšega in ne boste razen količine čisto nič pridobili. Tipe RAM-ov ne morete mešati!

7. Kako namestiti RAM?

O namestitvi RAM-a pa si lahko ogledate podrobnosti v naslednjem vodiču: Kako Sestaviti Računalnik? :)

O RAM-u bi lahko še na dolgo debatirali ampak sem v temo strnil nekaj osnovnih pojmov o RAM-u, da boste ga lažje razumeli saj so ostale karakteristike bolj pomembne naprednim uporabnikom, kot so recimo navijači. Tema pa je odprta nadaljni debati, razlagam in odgovorom na vprašanja.

Hvala za pozornost.

Lp, Medicius.

#2 štefan

štefan

nOObie

• Members
  • 12 objav

Objavljeno 09 februar 2010 - 09:02

rad bi zamenjal rame pa nevem kakšne imam sedaj.mislim da samo piše trial!mi lahko gdo pomaga?

#3 Medicius

Medicius

Velemojster

• Members
  • 7 086 objav

Objavljeno 09 februar 2010 - 09:28

Prispevek sem spojil s to temo. Preberi si jo in če ti ne bo kaj jasno vprašaj. :huh:

#4 ali

ali

Raziskovalec

• Members
  • 30 objav

Objavljeno 15 februar 2010 - 16:05

Zdravo

Torej kot sem prebral ta prispevek ,če bi imel 6 Gb DDR3 ramov ali pa 4 Gb se nebi nikjer poznalo s samo uporabo ali pač . Zanima me zaradi tega ker nevem ali kupiti 4 ali 6 Gb

#5 Dzezy

Dzezy

Pomagač

• Members
  • 374 objav

Objavljeno 15 februar 2010 - 16:07

4GB imaš več kot dovolj, tudi zahtevnejši programi lepo delajo na 4GB.

#6 fitipaldi

fitipaldi

Govorec

• Members
  • 2 548 objav
  • Kraj:MB

Objavljeno 17 februar 2010 - 13:15

Zdravo

Torej kot sem prebral ta prispevek ,če bi imel 6 Gb DDR3 ramov ali pa 4 Gb se nebi nikjer poznalo s samo uporabo ali pač . Zanima me zaradi tega ker nevem ali kupiti 4 ali 6 Gb

Največja razlika je med 2GB in 3GB, potem so razlike zelo minimalne. Večja količina se pozna s kakšno pro uporabo za obdelavo slik in videjev ipd.

#7 g. ZLO

g. ZLO

Sufler

• Members
  • 206 objav
  • Kraj:Ljubljana
  • Interesi:Glasba, IT, kolesarstvo XC - Enduro, fotografija, grafično oblikovanje, DTP...

Objavljeno 25 februar 2010 - 11:08

Imam matično Asus Maximus Formula in rad bi jo nadgradil z RAMom.
Trenutno imam zasedene vse štiri reže po 1gb z RAMi Kingston PC2-6400, in me zanima če bi lahko iz dveh rež vzel stare RAMe ven in namesto teh dveh vstavil notri dva modula Buffalo DDR2 2GB PC2-6400 CL5.0. Zanima me namreč bi bi bilo to kompatibilno?

#8 Medicius

Medicius

Velemojster

• Members
  • 7 086 objav

Objavljeno 25 februar 2010 - 12:46

Bi moralo biti kompatibilno ampak bo deloval CAS/CL na privzetih nastavitvah najpočasnejšega modula.

#9 aaaa13

aaaa13

Igračar

• Members
  • 110 objav

Objavljeno 21 marec 2010 - 13:32

Jaz bi si pa odgradil RAM ker se ne mislim metat v stroške za računalnik saj ga uporabljam bolj samo za filme in net, in me zanima če se mi splača kupt 2x 512 DDR RAM ker sem gledal cene na bolhi da je to zelo poceni in me zanima če bi to sploh kaj pohitrilo računalnik (glede na slab procesor) in če ne bi to pustilo kakšnih slabih posledic (pregrevanje)?
moja kanta od kompa

#10 Medicius

Medicius

Velemojster

• Members
  • 7 086 objav

Objavljeno 21 marec 2010 - 13:45

Malo nam več povej o tvojem sistemu.

#11 aaaa13

aaaa13

Igračar

• Members
  • 110 objav

Objavljeno 21 marec 2010 - 13:58

Bo dovolj?

#12 Medicius

Medicius

Velemojster

• Members
  • 7 086 objav

Objavljeno 21 marec 2010 - 14:11

Za to matično piše tako:

3 x DDR DIMM Sockets
Max. 3 GB unbuffered PC2100 / PC1600 non-ECC SDRAM Memory (PC3200 Max. to 2 banks only / PC2700 Max to 4 banks only)

INFO: http://www.asus.com/...cXfRrWHZ9RKoVmw
Dodaš lahko samo še eno palico PC3200 RAM-a in sicer ti priporočam, da dodaš 1GB, ki ga dobiš že izpod 30€. V hitrosti delovanja se pa bo definitivno poznalo saj sistem več ne bo rabil toliko trdega diska za zapis podatkov ampak z večjega RAM, kar je pa seveda dosti hitreje. :oops:

#13 aaaa13

aaaa13

Igračar

• Members
  • 110 objav

Objavljeno 21 marec 2010 - 19:21

Hvala ti :oops:
zdej se odločam med PSD1G400 ter RAM št.2
Predvsem me zanima če ste oba primerna za moj komp, predvsem glede latenc za RAM št.2?

Pa zakaj se ne bi dalo vstavit 3 RAMe PC3200, ker fizične omejitve ne vidim (da ne bi bilo prostora), ali je to drugačna omejitev?

#14 Medicius

Medicius

Velemojster

• Members
  • 7 086 objav

Objavljeno 22 marec 2010 - 10:12

Pa zakaj se ne bi dalo vstavit 3 RAMe PC3200, ker fizične omejitve ne vidim (da ne bi bilo prostora), ali je to drugačna omejitev?

Slaba matična plošča (chipset), zato takšne omejitve.

Predvsem me zanima če ste oba primerna za moj komp, predvsem glede latenc za RAM št.2?

Omenjena RAM-a sta enaka po vseh lastnostih razen dveh. Sta različnega proizvajalca in eden ima hladilnik. Odločitev je tvoja, jaz bi pa kupil cenejše.

#15 blaz

blaz

Raziskovalec

• Members
  • 39 objav
  • Kraj:Mežica
  • Interesi:Računalništvo/Strojništvo...

Objavljeno 05 maj 2010 - 18:11

Dober opis, samo ne vem kako je to vodno hlajenje. Je še pomojem kar težavno če ti tisto poči in se voda razlije po komponentah. Voda in elektrika ne pašeta preveč skupaj! :)

#16 Medicius

Medicius

Velemojster

• Members
  • 7 086 objav

Objavljeno 05 maj 2010 - 18:23

Dober opis, samo ne vem kako je to vodno hlajenje. Je še pomojem kar težavno če ti tisto poči in se voda razlije po komponentah. Voda in elektrika ne pašeta preveč skupaj! :)

Ontopic: Hvala.
Offtopic: Z vodnim hlajenjem se lahko hladi chipset, procesor, grafična, pa mogoče še kaj. Tako hlajenje je namenjeno bolj strastnim navijalcem. Sama oprema za vodno hlajenje pa je popolnoma varna in če je pravilno sestavljena in vzdrževana nima kaj puščat. :)

#17 fitipaldi

fitipaldi

Govorec

• Members
  • 2 548 objav
  • Kraj:MB

Objavljeno 05 maj 2010 - 18:43

Ne drži. Destilirana voda ni električno prevodna. :)

#18 blaz

blaz

Raziskovalec

• Members
  • 39 objav
  • Kraj:Mežica
  • Interesi:Računalništvo/Strojništvo...

Objavljeno 06 maj 2010 - 15:00

Jas sem napisal samo voda. Pa tudi ne vem, ker se ne spoznam na to, kakšna voda je notri! :)

#19 Traxxas

Traxxas

nOObie

• Members
  • 11 objav

Objavljeno 15 maj 2010 - 21:04

:sorry: Živjo!

mene zanima kateri ram med izbranim je kvalitetnejši: GeIL Black Dragon PC3-10600 1333 MHz 2x2 GB,
G.Skill RAM Trident 2 x 2GB, DDR3 1600MHz PC3-12800 CL8
Hvala za kakršnkoli nasvet in priporočilo

#20 Medicius

Medicius

Velemojster

• Members
  • 7 086 objav

Objavljeno 15 maj 2010 - 21:39

Ti so najboljši: http://www.dinokomp....roducts_id/3270
Ker imaš DDR3, 1600MHz, latence 7-8-7-24 pri voltaži 1,35V. :sorry:

0 član(ov) bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov