Skoči na vsebino

IPB

Slika

Kaj Moram Vedeti O Ram-u (delovni Spomin) Za Namizni Računalnik?

• Please log in to reply
Odgovorov v temi: 54

#41 Denis

Denis

Igračar

• Members
  • 119 objav

Objavljeno 21 oktober 2010 - 19:07

Je opazna razlika pa gamingu med 1600 in 1800 Mhz? Ali pa med 1600 in 2000

#42 fitipaldi

fitipaldi

Govorec

• Members
  • 2 548 objav
  • Spol:Moški
  • Kraj:MB

Objavljeno 22 oktober 2010 - 08:07

Ne, RAM prispeva MAX 5% FPSjev k celoti. S tem da tukaj primerjam cenene in high-end RAMe. Pri navijanju koristijo RAMi z 2000 in več MHZ, recimo za superPI kjer šteje čim večja frekvenca CPUja in RAMa z malimi zakasnitvami.

#43 Denis

Denis

Igračar

• Members
  • 119 objav

Objavljeno 22 oktober 2010 - 19:31

Pri omenjeni Matični, podpira samo 1600 naslednjo pa 2200 tako da imam samo 1600 na razpolago?

#44 fitipaldi

fitipaldi

Govorec

• Members
  • 2 548 objav

Objavljeno 22 oktober 2010 - 21:08

Ne, za začetku ti bo v vsakem primeru delalo na 1066MHz. Za ostale vrednosti moreš sam nastavljat v BIOSu.

#45 Denis

Denis

Igračar

• Members
  • 119 objav

Objavljeno 22 oktober 2010 - 22:15

Delo v BIOSU je nevarno ali ne?
Torej vsak računalnik, ki tega ni spremenil ima RAM na 1066 Mhz?

#46 fitipaldi

fitipaldi

Govorec

• Members
  • 2 548 objav

Objavljeno 23 oktober 2010 - 10:32

Če neveš kaj delaš ja.
Ne, to velja samo za i3/5/7. Ostali imajo svoje frekvence.

#47 David

David

Raziskovalec

• Members
  • 40 objav

Objavljeno 22 januar 2011 - 21:35

Zdravo

Mene pa zanimaneki glede ramov. Imam 4GB nameščenega pomnilnika (rama), zakaj mi pol tam v okvirčku zraven piše, da je uporabnega le 3GB rama?

Hvala za odgovor.

#48 fitipaldi

fitipaldi

Govorec

• Members
  • 2 548 objav

Objavljeno 22 januar 2011 - 21:43

Ker imaš 32bitni operaciski sistem?

#49 matejtetickovic

matejtetickovic

nOObie

• Members
  • 10 objav

Objavljeno 26 januar 2011 - 19:01

Zdravo

Mene pa zanimaneki glede ramov. Imam 4GB nameščenega pomnilnika (rama), zakaj mi pol tam v okvirčku zraven piše, da je uporabnega le 3GB rama?

Hvala za odgovor.

Če imaš 32Bitno verzijo ti več kot 3GB nebo delalo.
Če pa imaš 64bitno verzijo pa ti zazna 4gb dela pa samo 3gb si pa moraš nastaviti v (BIOSU) vsaj jaz sem moral na mojem računalniku.
Imel sem 6gb kar mi je tudi zaznalo ampak delalo je samo 3GB od kar sem si pa v biosu nastavil pa mi dela vseh 6gb.

#50 MihaP

MihaP

Raziskovalec

• Members
  • 76 objav

Objavljeno 26 februar 2012 - 12:34

Punci sem pred kratkim zrihtal računalnik in sicer naložil sem ji Windows 7 31bit, ne glede na to, da ima le 750MB RAM-a.

Presenetljivo deluje stvar brez štekanja, zatakne pa se pri gledanju filmov, ko se slika vleče. Ostale specifikacije kompa so pa: Procesor okoli 2,3 Ghz, grafična integrirana (se mi zdi).
Uglavnm stara škatla. Pred tem je imela XP in je vse, tudi filmi in igrce, delovalo super.

Torej predvidevam, da je ozko grlo RAM, ne?
Kaj se da glede tega narediti na hitro, brez ponovne inštalacije Windowsov? Razmmišljal sem, da ji kupim en USB ključ za npr 4GB in ga uporabim za RAM (ReadyBoost) ali pa naj raje v njeno kišto dodam še en RAM. Se to da, brez ponovne inštalacije, da ga kr vturim notr? :) Bi pa bila to verjetno bolj efektivna rešitev kot USB ključ, ne? Če pa kupim USB, koliko bi bilo dovolj, da bi imelo efekt?

Kolikšne so pa kaj cene? Mislim, da bi zadoščalo že 512MB RAM-a. Je pomembna velikost, glede na stari RAM, model, firma?
Kaj pa, če raje stari RAM zamenjam z novim? Se to da, brez nove namestitve windows 7? Kaj pa takt delovanja pomnilnika? More bit enak kot je pri starem? Verjetno je glede na starost še tm nekje 133MHz ali pa 400MHz...

Hvala za odgovore, LP ;) (se opravičujem, če je podobno vprašanje že kdo postavil, a ga nisem našel)

#51 Simon Hocevar

Simon Hocevar

Sufler

• Administrators
  • 220 objav

Objavljeno 05 april 2012 - 14:22

Zdravo,

Ram na USB ključku se mi zdi malo bosa ideja...Hitrosti, prenosa blokov iz rama v nižje-nivojske pomnilnike so gotovo neprimerljive z potjo podatkov do USB ključa.
Pri ramu je najbolje tako, da že imaš še eno režo prosto, pač dokupiš še ram za to režo...Če pa imaš vse zasedene..je pa najbolje, da kupiš komplet drugi RAM. To pa zato ker se tako kot vsaka stvar tudi RAM počasi "kvari" po letih delovanja (sploh pri starih računalnikih) velik procent spomninskih elementov ne funkcionira več...To pomeni, da imaš pri tvojih 750MB verjetno kar nekaj MB manj pomnilnika na voljo.

Pri tem procesorju se ti najbolj splača vgradit 1GB novega RAMA in mogoče kakšno malo boljšo grafično kartico. S tem boš živjlensko dobo računalnika podaljšal za še kar nekaj časa.

Če imaš Ram DDR 1 - Je cena zelo visoka (Tega ne delajo več, in se samo še čistijo zaloge) mislim da je 1GB nekje od 30-40€
Tudi DDR 2 je že precej drag, najcenejši pa je gotovo DDR3 - ki je sedaj aktualen.

Aja, pa če nadgradiš ali RAM ali grafično, ti zato ni potrebno ponovno naložiti operacijskega sistema.

Če menjuješ RAM, samo zamenjaš ploščice, če pa menjuješ tudi grafično, pa samo preventivno pred odstranitvijo izbriši gonilnike za vgrajeno grafično.

Upam da sem ti kar najbolje odgovoril.

LP

#52 fitipaldi

fitipaldi

Govorec

• Members
  • 2 548 objav

Objavljeno 07 april 2012 - 00:06

Windows 7 ni (nujno) najidealnejša zadeva za stare računalnike. To, da CPU dela na 2.3Ghz še ne pomeni, da bo predvajalo HD in za določitev ozkega grla je dobro vedeti polne specifikacije komponent računalnika.

Preden dodajaš RAM preveri, če ga sploh potrebuješ.

Kaj pa takt delovanja pomnilnika? More bit enak kot je pri starem?

Ni potrebno, bo pa vedno delovalo na osnovi najpočasnejšega.

#53 Simon.Verdinek

Simon.Verdinek

nOObie

• Members
  • 2 objav

Objavljeno 16 junij 2012 - 13:09

Zdravo,

Ram na USB ključku se mi zdi malo bosa ideja...Hitrosti, prenosa blokov iz rama v nižje-nivojske pomnilnike so gotovo neprimerljive z potjo podatkov do USB ključa.
Pri ramu je najbolje tako, da že imaš še eno režo prosto, pač dokupiš še ram za to režo...Če pa imaš vse zasedene..je pa najbolje, da kupiš komplet drugi RAM. To pa zato ker se tako kot vsaka stvar tudi RAM počasi "kvari" po letih delovanja (sploh pri starih računalnikih) velik procent spomninskih elementov ne funkcionira več...To pomeni, da imaš pri tvojih 750MB verjetno kar nekaj MB manj pomnilnika na voljo.

Pri tem procesorju se ti najbolj splača vgradit 1GB novega RAMA in mogoče kakšno malo boljšo grafično kartico. S tem boš živjlensko dobo računalnika podaljšal za še kar nekaj časa.

Če imaš Ram DDR 1 - Je cena zelo visoka (Tega ne delajo več, in se samo še čistijo zaloge) mislim da je 1GB nekje od 30-40€
Tudi DDR 2 je že precej drag, najcenejši pa je gotovo DDR3 - ki je sedaj aktualen.

Aja, pa če nadgradiš ali RAM ali grafično, ti zato ni potrebno ponovno naložiti operacijskega sistema.

Če menjuješ RAM, samo zamenjaš ploščice, če pa menjuješ tudi grafično, pa samo preventivno pred odstranitvijo izbriši gonilnike za vgrajeno grafično.

Upam da sem ti kar najbolje odgovoril.

LP

Am se ti ne zdi da si ti v isti koš dal ram in hard disk ali flash pomnilnik? Ram če dela potem dela. Če ne dela pa pač ima napako na spominskem modulu ali kakšno drugo mehansko napako in "vedno" dela s polno kapaciteto in "ne izgublja kapacitete z leti" kot naprimer flash pomnilnik ali hard disk.
Ram in procesor sta edini 2 vitalni komponenti, ki jih lahko brez skrbi (če seveda preverjeno delata) kupiš rabljeni in se ne kvarita zaradi preveliko uporabe.

#54 fitipaldi

fitipaldi

Govorec

• Members
  • 2 548 objav

Objavljeno 21 junij 2012 - 18:29

Ni res. Procesor degradira pa če ti paše ali ne.

#55 Simon Hocevar

Simon Hocevar

Sufler

• Administrators
  • 220 objav

Objavljeno 29 oktober 2012 - 14:51

@Simon.Verdinek

Am se ti ne zdi da si ti v isti koš dal ram in hard disk ali flash pomnilnik?

Ram je flash pomnilnik - Torej to spada v isti koš, diska sploh omenjal nisem nikjer.

Ram če dela potem dela. Če ne dela pa pač ima napako na spominskem modulu ali kakšno drugo mehansko napako in "vedno" dela s polno kapaciteto in "ne izgublja kapacitete z leti" kot naprimer flash pomnilnik ali hard disk.

S5...Ram je Flash pomnilnik, ter izgublja megabajte z leti, za to je bil tudi razvit program, ki ti oceni stopnjo okvarjenosti pomnilnih elementov znotraj flash pomnilnika:
http://www.memtest86.com/

Ram in procesor sta edini 2 vitalni komponenti, ki jih lahko brez skrbi (če seveda preverjeno delata) kupiš rabljeni in se ne kvarita zaradi preveliko uporabe.

Če bi bilo to res, bi računalnik ki si ga kupil 10 let nazaj, popolnoma enako hitro deloval tudi danes (po 10 letih uporabe), kar najbrž veš da ni res.

Predlagam, da si dejansko prebereš kakšno knjigo o tej tematiki, preden se odločiš da boš solil pamet na podlagi tvojih domnevanj, do katerih te je najbrž pripeljala tvoja žal zgrešena logika, težko si namreč predstavljam,da so ti kaj takega povedali v katerikoli šoli.

0 član(ov) bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov