Navijanje Za Telebane
Objavljeno 30 december 2009 - 15:51
Preden se kak jezen Janez spravi name ali se mu dvigne pritisk, naj le povem da sem prebrskal ta in druge forume, prečital take in drugačne članke o navijanju. Članki so preveč posplošeni, posti na forumu so premalo natančni oziroma natresenih je mnogo odgovorov, katerih se ne da dobiti željenih steb by stem inštrukcij.
Torej najprej naj samo opišem moj sistem, pa potem povejte če se da zadevo sploh navijati in kaj se prav zaprav navija.
procesor E6550,
ram DDR2 800MHZ 2*1,5GB,
matična GF7050V M7 SE (chipset nvidia geforce 7100),
grafična NVIDIA GEFORCE 8600GT
Prilagam izgled BIOSA (zadnja verzija), kjer ne vidim opcije da bi se spreminjalo FSB, delilnik rama....
Za procesor sem bral da se ga da uspešno naviti na 3GHz, tudi grafiko se da naviti, vendar če sem prav razumel je najprej vse odvisno od matične.
Objavljeno 30 december 2009 - 20:01
Vprašal si tudi za grafiko, ta se navija v operaiskem sistemu. Lahko si downloadaš Rivatuner ali ATI tool, tam samo premikaš drsnike na višjo frekvenco za nekje 5MHz potem greš špilat in opazuješ če se ti pojavljajo artifacti če ne spet dvigneš frekvenco in to ponavljaš dokler se ti ne pojavijo, takrat zmajnšaš frekvenco nekje za 10MHz in to bi bil max za dalše stabilno delovanje grafike.
Objavljeno 31 december 2009 - 00:53

Torej nastavim SYSTEM CLOCK MODE na UNLINKED oziroma na manual kot napačno piše desno v razalgi?
Dvigujem pa FSB CLOCK in MEMORY CLOCK?
Kaj pa CPU BSEL SELECT in PCIE FREQUENCY? Kej spreminjam ali pustim na miru.
Kaj pa napetosti? Tudi pustim na miru?
Pa še to. V bious mam nastavljeno da se sistem ugasne če temperatura preseže 65°C (system health setings). Nič pa ne piše katera temperatura in tudi skeptičen sem da bi zadeva sploh delovala.

Zanima pa me še to kje dejansko vidiš frekvenco procesorja oziroma RAMA.
V biosih imaš podatke
CURRENT FSB SPEED (kaj ta podatek sploh pomeni?)
CURRENT MEMORY SPEED
TARGET MEMORY SPEED, ki se spreminja z spreminjanjem fsb / memory clocka.
Pri zagonu je po spremembi drugačna le hitrost RAMA, frekvenca procesorja ostaja 2,33GHz, me pa zanima ali je ta podatek v Windowsih 2,34 zraven 2,33 dejanska frekvenca in sem dvignil frekvenco za 0,01GHz? (ne spomnim se da bi prej sploh bil ta podatek)
Glede grafične pa predem se lotim, me zanima ali ima grafična tudi neke vrste lasten firmware oziroma nastavitve na sami kartici in ali bodo te ostale, če dam grafično v drug PC?
Objavljeno 31 december 2009 - 01:31
Jaz ti priporočam, da si najprej prebereš nekaj osnov o navijanju in šele nato navijaš. Namreč, če ne veš kaj je FSB nima smisla, da navijaš. Ko boš razumel kako zadeva deluje potem se spravi navijat. FSB - WikipediaPreden se kak jezen Janez spravi name ali se mu dvigne pritisk, naj le povem da sem prebrskal ta in druge forume, prečital take in drugačne članke o navijanju.
Torej, če višaš frekvenco FSB-ja, višaš frekvenco procesorja glede na izbran množilnik in RAM-a. Druge frekvence pusti pri miru! Prej nastavi System clock mode na ročno (manual) in potem multiplier nastaviš na 7."Current" pomeni trenutno, "target" pa ciljano, kar v BIOS-u spremenjaš in ne bo obveljalo dokler to ne shraniš in ponovno zaženeš računalnik. Torej začni z dviganjem frekvence FSB-ja postopoma, kot ti je fitipaldi povedal (od privzete) in testiraj vsakič v OS-ju dokler je stabilen in so temperature sprejemljive, kar za tvoj CPU pomeni, da si pri polni obremenitvi do 72°C na varnem. Priporočam ti, da ne prestopiš FSB frekvence 400, ker boš potem že tudi navijal RAM-e. Ko sistem pride do nestabilnosti se pa začne spreminjati/višati voltažo (dotlej na auto) dokler ta ne postane stabilen in da ne prekoračiš meje. ===> E6550
Sicer je pa ta procesor slab navijalec saj zraven majhnega 7x množilnika in frekvenco FSB-ja na 400MHz (1600) ne boš prišel daleč. Za kaj več, pa boš ali ta RAM moral naviti, kar te tudi ne bo pripeljalo daleč ali pa kupiti hitrejšega.
Je pa rezultat tudi dosti odvisen od matične (chipseta) tako, da če imaš NO-NAME matično se pripravi na težave, kot je slab OC rezultat ali pa nasploh nestabilnost sistema.
Za test CPU-ja ti priporočam: http://downloads.gur...nload-2047.html ===> OPIS
Stress level nastavi na high, Threads pa na 2 (jedri) v tvojem primeru.
Za odčitavanje temperature pa: http://www.techpowerup.com/realtemp/ ali http://www.alcpu.com/CoreTemp/
Objavljeno 31 december 2009 - 02:35
Jaz ti priporočam, da si najprej prebereš nekaj osnov o navijanju in šele nato navijaš. Namreč, če ne veš kaj je FSB nima smisla, da navijaš. Ko boš razumel kako zadeva deluje potem se spravi navijat. FSB - Wikipedia
Torej, če višaš frekvenco FSB-ja, višaš frekvenco procesorja glede na izbran množilnik in RAM-a. Druge frekvence pusti pri miru! Prej nastavi System clock mode na ročno (manual) in potem multiplier nastaviš na 7."Current" pomeni trenutno, "target" pa ciljano, kar v BIOS-u spremenjaš in ne bo obveljalo dokler to ne shraniš in ponovno zaženeš računalnik. Torej začni z dviganjem frekvence FSB-ja postopoma, kot ti je fitipaldi povedal (od privzete) in testiraj vsakič v OS-ju dokler je stabilen in so temperature sprejemljive, kar za tvoj CPU pomeni, da si pri polni obremenitvi do 72°C na varnem. Priporočam ti, da ne prestopiš FSB frekvence 400, ker boš potem že tudi navijal RAM-e. Ko sistem pride do nestabilnosti se pa začne spreminjati/višati voltažo dokler ta ne postane stabilen in da ne prekoračiš meje. ===> E6550
Sicer je pa ta procesor slab navijalec saj zraven majhnega 7x množilnika in frekvenco FSB-ja na 400MHz (1600) ne boš prišel daleč. Za kaj več, pa boš ali ta RAM moral naviti, kar te tudi ne bo pripeljalo daleč ali pa kupiti hitrejšega.V tem primeru, pa bi jaz kupil drug procesor raje, kot kupil drug RAM, morebiti še matično, na koncu pa itak vse menjal, kot ponavadi.
Je pa rezultat tudi dosti odvisen od matične (chipseta) tako, da če imaš NO-NAME matično se pripravi na težave, kot je slab OC rezultat ali pa nasploh nestabilnost sistema.
Za test CPU-ja ti priporočam: http://downloads.gur...nload-2047.html ===> OPIS
Stress level nastavi na high, Threads pa na 2 (jedri) v tvojem primeru.
Za odčitavanje temperature pa: http://www.techpowerup.com/realtemp/ ali http://www.alcpu.com/CoreTemp/
No medicus, ne pretiravajva. Navijanje ni neka znanost, vsekakor pa se ne mislim sedaj poglabljati v branje kot za kak izpit. Treba je zgolj spremeniti par vrednosti. Na ta forum sem pa se obrnil zato da mi svetujete kako in za koliko. Saj to je tudi eden od smisla spletnih forumov. Ni namen samo da stručnjaki medsabo debatirajo ampak tudi da noobi vprašajo stručnjake za nasvet da jim ni treba vsega brati. Ne razumi me, da se mi ne da, samo če bi na vsako vprašanje odgovoril v smislu "preberi si, to, pa to, pa to....", potem verjetno forum nima smisla. Potem lahko vsak naštudra vsako stvar, to pa ni smisel današnje družbe, kjer je delitev dela in vsak ve nekaj.
No kakor koli FSB sem dvignil na 1670MHz, tako da sedaj procesor dela na 2,92GHz (greje se na 65-70°C če igram GTA4, kjer sta obe jedri več ali manj 100% obremenjeni), ram pa na 900MHz. Probal sem tudi z 950 pa se računalnik ni hotel niti prižgati, tako da sem moral resetirati BIOS (odstranil sem baterijo). A se da kako drugače resetirati BIOS v takem primeru?
No mi je pa čudno zakaj ob zagonu še zmeraj piše 2,33GHz. In pa glede tega FSBja - front side bus (sem prebral na wikipediji!).
Če odprem PC wizard in grem na procesor - ferkvenca mi piše tole:
CPU freq - 2,92 GHz
FSB freq -1670 MHz
BUS freq - 417 MHz
Multiplier - 7
No zanima me kaj je zdej FSB in kaj BUS saj na wikipediji piše da je CPU freq = FSB x multiplier.
In ali lahko jaz sploh spreminjam multiplier?
Objavljeno 31 december 2009 - 03:11
Težava je nastala že pri inštalaciji saj so mi Windowsi težili da ni ustreznega podpisa.
No kljub temu da sem jo inštaliral, mi sama aplikacija teži neki glede driverjev in da je treba rivo tuner posodobiti.
In riva mi noče nikakor zaznati core in memory frekvence, tako da se tudi dvigovati ne da.
Tole mi pa javi in ne glede kaj kliknem, frekvence ne zazna.

Isto se dogaja v ATI TOOLu

Objavljeno 31 december 2009 - 05:03
A jaz pretiravam? Zakaj pa potem po mojem prispevku spet to vprašanje?No medicus, ne pretiravajva. Navijanje ni neka znanost, vsekakor pa se ne mislim sedaj poglabljati v branje kot za kak izpit. Treba je zgolj spremeniti par vrednosti.
Forum je zato, da si pomagamo. Točno tako!No zanima me kaj je zdej FSB in kaj BUS saj na wikipediji piše da je CPU freq = FSB x multiplier.
In ali lahko jaz sploh spreminjam multiplier?
Kako onemogočiš preverjanje podpisa gonilnikov:
a) Odpri RUN (WIN + R) vnesi in potrdi: bcdedit /set nointegritychecks ON
b) Ponovni zagon.
Če ne bo delovalo za Riva Tuner poskusi naslednje:
a) Odstrani Riva Tuner
b) Odpri RUN (WIN + R) vnesi in potrdi: bcdedit /set loadoptions DDISABLE_INTEGRITY_CHECKS (brez ponovnega zagona)
c) Ponovno namesti RivaTuner, ki bo mogoče sporočil napako o gonilniku. V tem primeru potrdi z "Yes/Da", da onemogočiš.
d) Ponovni zagon.
e) Če Riva Tuner ne deluje potem pobrskaj na spletu za kakimi "batch"-i.
Objavljeno 31 december 2009 - 15:26
Ja in porem večaš frekvenco kot si ugotovil. Drugače pa beri kaj piše(m) v oklepajih, vas BIOS je drugačen in ima za isto stvar lahko drugačno poimenovanje.Torej nastavim SYSTEM CLOCK MODE na UNLINKED oziroma na manual kot napačno piše desno v razalgi?
Za začetek FSB kasneje lahko tudi memory clock.Dvigujem pa FSB CLOCK in MEMORY CLOCK?
Pusti primiru.Kaj pa CPU BSEL SELECT in PCIE FREQUENCY?
Pa še to. V bious mam nastavljeno da se sistem ugasne če temperatura preseže 65°C (system health setings). Nič pa ne piše katera temperatura in tudi skeptičen sem da bi zadeva sploh delovala.
Govorimo o temp. jeder ne aritmetične sredine procesorja, tako da bodi pozoren katero odčituješ.kar za tvoj CPU pomeni, da si pri polni obremenitvi do 72°C na varnem
Potegni si CPUz. tam boš našel te podatke in še dosti drugih.Zanima pa me še to kje dejansko vidiš frekvenco procesorja oziroma RAMA
Grafična sicer ima svoj BIOS katerega v 99% pustimo primiru. Grafično navijamo s pomočno softwarea zato se nastavitve ne prenesejo .Glede grafične pa predem se lotim, me zanima ali ima grafična tudi neke vrste lasten firmware oziroma nastavitve na sami kartici in ali bodo te ostale, če dam grafično v drug PC?
Z jumperji, narediš bol ali majn isto kot baterijoProbal sem tudi z 950 pa se računalnik ni hotel niti prižgati, tako da sem moral resetirati BIOS (odstranil sem baterijo). A se da kako drugače resetirati BIOS v takem primeru?
Če po postopku ki ga je opisal Medicius še vedno ne deluje, ne Rivatuner ne ATI tool poglej na nadzorni plošči če imaš kakšno nadzorno ploščo podebej za Nvidijo.
No medicus, ne pretiravajva. Navijanje ni neka znanost, vsekakor pa se ne mislim sedaj poglabljati v branje kot za kak izpit. Treba je zgolj spremeniti par vrednosti. Na ta forum sem pa se obrnil zato da mi svetujete kako in za koliko.
V čem je poanta navijanja, če ti mi vse povemo tebi pa nebo nič jasno kaj, zakaj, kje in kdaj?
Povemo ti osnove, dalje pa si boš žal mogo prebrati kaj se priporoča za tvojo matično, kakšne latence RAMa pri kateri frekvenci itd in večino teh nastavitev splobat. Tu je žal vsak kos hardware-a unikaten in ni neke formule. Tudi dva identična računalnika se bosta drugače navijala.
Objavljeno 01 januar 2010 - 23:33
Grafični sem dodal dva mala ventilatorčka ki sem jih pobral iz starih računalnikov, tako da se sedaj pri igranju godfather II greje na 70°C, pri GTA na 65°C. Prej se je nenavita grela na 80°C!
Procesor pa se pri igranju godfatherja greje na slabih 60°C, pri GTA4 pa na dobrih 60°C (gta4 obe jedri laufa več ali manj na 100%).
Še zmeraj pa ne razumem kašna je razlika med FSB in BUS frekvenco (na wikipedi ni razjasnjeno, da ne bo kdo trdil da sem len in se mi ne da brati). Razmerje med FSB in BUS je pri meni 3,96.
Pa zakaj se ne da štimati vrednosti množilnika, ki je po defaultu 7 oziroma 6. Na 6 očitno sistem sam prekopi kadar CPU ni obremenjen, saj je frekvenca takrat 2,57GHz, čim pa zaženeš kako zahtevnejšo aplikacijo pa skoči na 2,98GHz. Smiselno bi bilo tudi da je množilnik kadar CPU ni obremenjen bistveno manjši, saj mi sedaj CPU kuri preveč amperov in je tudi pri prostem teku precej vroč (50-55°c).
BTW ventilatorja za grafično sem povezal paralelno in priključil na matično - bil je še en prosti 3 polni FAN konektor. Grafična sicer ima en dvopolni konektor ampak, tam ni ustrezne 12V napetosti in ventilator tudi ne dela. Me zanima kam bi lahko priključil ventilatorja da bi jima reguliral hitrost, saj ne rabita ropotati, kadar to ni potrebno.
Kolikor vem tri polni FAN konektor na matični omogoča zgolj odčitavanje RPM (ve vem če bi delovalo pri dveh paralelno vezanih), za kontrolo pa rabiš 4 žice.

Aja pa kar se tiče težav z RIVATUNER IN ATITOOL. Prej sem imel WIN7 driverje za grafično, potem pa sem z proizvajalčeve strani (Biostar) snel originalne driverje za grafiko in sedaj rivatunner dela OK. Pri atitoolu pa se še vedno ne da štimat frekvenc.
Objavljeno 02 januar 2010 - 00:52
Stress level nisem mogel nastaviti na high ker ni bilo zadosti prostega rama, tako da sem ročno nastavil na 1800. Ne vem tudi zakaj je test trajal tako dolgo tako da sem ga ustavil pri 3ji ponovitvi.
Me pa zanima, (kot že prej), katera temperatura je tista v BIOUS ko nastaviš SHUTDOWN TEMP, ker nastavljena je na 65°C pa se ni nič zgodilo.
Objavljeno 02 januar 2010 - 13:11
FSB (Frontside Bus):
Stands for "frontside bus." The FSB connects the computer's processor to the system memory (RAM) and other components on the motherboard. These components include the system chipset, AGP card, PCI devices, and other peripherals. Because the FSB serves as the main path from the processor to the rest of the motherboard, it is also called the "system bus."
The speed of the frontside bus is measured in Megahertz or Gigahertz, just like the processor
The smaller the ratio, the more efficiently the processor can work. Therefore, faster frontside bus speeds lead to faster overall performance. When the CPU to FSB ratio is high, the processor often has to wait for data to be sent out over the system bus before getting new data to process. For this reason, the FSB can be a bottleneck in a computer's performance.
Bus (computing):
Sam >Bus< stoji za neke vrste vodilo, ne določa pa katero. npr.,A bus, in computing, is a set of physical connections (cables, printed circuits, etc.) which can be shared by multiple hardware components in order to communicate with one another.
The purpose of buses is to reduce the number of "pathways" needed for communication between the components, by carrying out all communications over a single data channel. This is why the metaphor of a "data highway" is sometimes used.
Pod bus imaš vrjetno ne pomnoženo frekvenco vodil, ko določiš za katero vodilo gre s pomočjo množilnika izračunaš frekvenco in dobiš dejansko frekvenco s katero kumunicirata dve komponenti.* The address bus (sometimes called the memory bus) transports memory addresses which the processor wants to access in order to read or write data. It is a unidirectional bus.
* The data bus transfers instructions coming from or going to the processor. It is a bidirectional bus.
* The control bus (or command bus) transports orders and synchonisation signals coming from the control unit and travelling to all other hardware components. It is a bidirectional bus, as it also transmits response signals from the hardware.
Vklopljeno imaš funkcijo varčevanja ta niža množilnik in voltažo kadar ni ročno določena.
Za kontrolo ventilatorjev kupi Fan Control Panel. sta pa za kontrolo regulacije dovol dve žici, za branje obratov in kontrolo pa 3žiče.
Stres testi so samo ponovlivi, dlje ko zdrži bolše je, se pa čisto vsakeršen sistem enkrat na stres testu zruši, samo vprašanje časa.
Tista tem v biosu je brana z sredine pokrova CPUja, temp katero spremlaš ti v OSu pa je temp jedra. Ta razlika je cca. 5°C in se z OCjem veča.
Objavljeno 03 januar 2010 - 22:48
Tista tem v biosu je brana z sredine pokrova CPUja, temp katero spremlaš ti v OSu pa je temp jedra. Ta razlika je cca. 5°C in se z OCjem veča.
Pa je 72°C za intelove dual core procesorje torej max temperatura jeder ali ta ki jo vidiš v biosu?
Je potem OK če v bious nastavin shutdown temp na 70°C, čeprav bo temperatura jeder lahko tudi 80?
Upam da se heaš, če miliš na hardwersko zadevo. Grafična je vredna 20€, razmisli malo. Raje kupim pol za 100€ novo grafično kot pa da bom dal tolk za nek krmilnik ventilatorjev.Za kontrolo ventilatorjev kupi Fan Control Panel.
Objavljeno 03 januar 2010 - 22:59
Zakaj se s tem obremenjuješ? Če navijaš izklopi to zadevo in bodi pozoren na temperature med navijanjem. Itak pa bo ti sistem že dal zadostno hitre znake, da ni stabilen.Pa je 72°C za intelove dual core procesorje torej max temperatura jeder ali ta ki jo vidiš v biosu?
Je potem OK če v bious nastavin shutdown temp na 70°C, čeprav bo temperatura jeder lahko tudi 80?
Malo "tweak"-anja nikoli ne škodi.Upam da se heaš, če miliš na hardwersko zadevo. Grafična je vredna 20€, razmisli malo. Raje kupim pol za 100€ novo grafično kot pa da bom dal tolk za nek krmilnik ventilatorjev.

Lahko pa priviješ večji ventilator, ki ima nižje vrtljaje in sicer po dolžini reber in diagonali ventilatorja. Mislim, da bi kak 8 ali 9cm pasal gor.
Objavljeno 04 januar 2010 - 17:10
Vprašal si in dal sem ti eno od možnih rešitev ti se pa sam odloči kaj boš, obstaja še možnost da jih preklaplaš na različne voltaže ali če se ti lubi pregooglat če obstaja kakšna softwareska rešitev za tvojo grafično.Upam da se heaš, če miliš na hardwersko zadevo. Grafična je vredna 20€, razmisli malo. Raje kupim pol za 100€ novo grafično kot pa da bom dal tolk za nek krmilnik ventilatorjev.
Nevem, vsaka serija ima svoje zahteve,za približno vrednost vzameš proizvajalčevo temp. in dodaš 5°C. Za benche lahko seveda greš čez to vrednost.Pa je 72°C za intelove dual core procesorje torej max temperatura jeder ali ta ki jo vidiš v biosu?
Objavljeno 02 avgust 2010 - 10:16
Ram: -2GB A-data (400MHz)
-512MB KIngston (266MHz)
Matična plošča: -Gigabyte 8I945GZME-RH
Procesor: -Intel Core 2 Duo E4300 @ 1.80GHz
Grafična: - Nvidia GeForce 7600GS (Core 450MHz.....Memory 400MHz)
Zanima me do približno koliko bi lahko navil in kako? Sicer prvič navijam tako da se držim "Previdnost je mati modrosti" ali kako že
Grafično kartico sem uspel naviti do 563Mhz/513MHz in se ob igranju segreje tja do 73 stopinj maximalno, pa me zanima je to še "zdravo" za Nvidia GeForce 7600GS? ...a jo je potrebno kaj testirati za stabilnost s kakšnim programomo mogoče?
Sedaj pa imam problem pri navijanju procesorja...grafično sem navijal s programom EasyTune6 (zraven matične plate sem dobil na cdju EasyTune5 a Cd ne deluje na windows 7), ampak v tem programu, s katerim sem vbistvu hotel navijati procesor je zavihek za navijanje procesorja "zamrznjen"(bi mogoče moral naložiti EasyTune 5?), v BIOSu pa tudi ne najdem ničesar v zvezi s tem. Sicer sem iskal po Googlu in procesor naj bi se dal navijati....je možno da je problem v matični plošči?
Lp
Objavljeno 03 avgust 2010 - 10:27
No da ne odpiram nove teme bom kar tule napisal(upam da ni narobe).
Ram: -2GB A-data (400MHz)
-512MB KIngston (266MHz)
Matična plošča: -Gigabyte 8I945GZME-RH
Procesor: -Intel Core 2 Duo E4300 @ 1.80GHz
Grafična: - Nvidia GeForce 7600GS (Core 450MHz.....Memory 400MHz)
Zanima me do približno koliko bi lahko navil in kako? Sicer prvič navijam tako da se držim "Previdnost je mati modrosti" ali kako že, zato pa raje vprašam na forumu.
Grafično kartico sem uspel naviti do 563Mhz/513MHz in se ob igranju segreje tja do 73 stopinj maximalno, pa me zanima je to še "zdravo" za Nvidia GeForce 7600GS? ...a jo je potrebno kaj testirati za stabilnost s kakšnim programomo mogoče?![]()
Sedaj pa imam problem pri navijanju procesorja...grafično sem navijal s programom EasyTune6 (zraven matične plate sem dobil na cdju EasyTune5 a Cd ne deluje na windows 7), ampak v tem programu, s katerim sem vbistvu hotel navijati procesor je zavihek za navijanje procesorja "zamrznjen"(bi mogoče moral naložiti EasyTune 5?), v BIOSu pa tudi ne najdem ničesar v zvezi s tem. Sicer sem iskal po Googlu in procesor naj bi se dal navijati....je možno da je problem v matični plošči?
Lp
Mislim, da za grafično je najlažje uporabljat MSI kombustor in MSI afterburner.
MSI kombustorjem pregledaš za stabilnost.
Procesorji se dajo vsi navijat, odvisno je od matične če to omogoča.
Dodaj odgovor
0 član(ov) bere to temo
0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov