-povečanje Hitrosti Ventilatorja In Biosi
Objavljeno 08 maj 2010 - 17:30
Po dolgem času sem se odločil pregledati in malček spremeniti moj bios pri prenosniku hp compaq cq71 420em, in ko sem prišel v bios ni bil bios ki sem ga bil vajen pri drugih računalnikih ampak nekaj povsem drugega, lahko prestavim uro, boot s cd/dvd, piše nekaj stvari o računalniku in konec. Moj cilj pa je bil malo bolj naviti ventilator, ker se mi zdi da deluje preprepočasi. Slike bi dal gor od biosov samo ne vem kako, najbrž prtscr ne bo deloval s fotoaparatom mogoče.
L.p Andraž
Objavljeno 09 maj 2010 - 11:33
-bom pa še danes mogoče slike naredil s fotoaparatom
-aja če koga slučajno zanima ima gor nameščeno windows visto ultimate 32 bit, prej je bil windows 7 ultimate pa je bilo isto.
Objavljeno 11 maj 2010 - 15:06
Ja sčiščen je pa tako da je samo spihano, samo se še vidi, da je prah notri, saj bi tudi to očistil samo je "tolk smotan" narejeno da je razdiranja še in še da notri prideš kar pa neznam ker tisti drugi prenosnik, ki ga imamo doma pa samo odpreš eno plastiko in že vidiš ventilator, pri meni bi moral pa matično ploščo odstraniti(če kdo ve za kak posnetek na youtube naj ga da kot odgovor)
Ali se da biose zamenjati...
Objavljeno 11 maj 2010 - 15:30
Se mi pa zdi, da lahko kupiš za nekatere prenosnike neko ploščo z ventilatorji, na katero potem postaviš prenosnik in ti malo bolj hladi celoten notesnik.
Objavljeno 11 maj 2010 - 15:40
BIOS, lahko nadgradiš, redko pa update prinese dodatne funkcije. Pogoglaj če so kakšni programi za tvoj prenosnik s katerimi lahko nastvaljaš ventilatorje iz operciskega sistema.
Objavljeno 12 maj 2010 - 18:07
Napotki, upam da so pravi:
Ustvari zagonsko disketo.
Potegni dol ASRock BIOS datoteko (neki.zip). Le to razpakiraj in shrani obe tako ASRFLASH.EXE kot tudi BIOS datoteko na disketo.
Nato v BIOSU nastavi bootanje iz diskete.
Ponovno zaženi PC in bootaj iz diskete.
Ko se na zaslonu pokaže "A:" vtipkaj ASRFLASH nato enkrat presledek in ime BIOS datoteke. Stisni ENTER Naprimer: A:ASRFLASH K7S41GX2.00 <Enter> nato boš dobil sporočilo "Please wait for BIOS loading ROM".
Po 30 sekundah boš dobil sporočilo "Flash ROM Update Completed - Pass", Kar pomeni, da se je nadgradja biosa uspešno izvedla
Po nadgradnji odstrani disketo iz enote. Ponovno zaženi računalnik in stiskaj F2, da vstopiš v BIOS.
V Exit meniju izberi "Load Default Settings" in stisni <Enter>.
Izberi "Exit Saving Changes" in stisni <Enter> za izhod iz biosa.
Sedaj se sistem zaganja z novo verzijo biosa.
Pa še to kje v everestu najdem model moje matične plošče...
Objavljeno 12 maj 2010 - 19:39
HWmonitor.
Hitrost ventilatorja je ponavadi pod FDTZ (piše v stopinjah, v resnici pa so procenti maksimalne hitrosti od 0 do 100%).
Če hočeš pa si naloži program rmclock. Z njim lahko zmanjšaš voltažo procesorja in s tem tudi maksimalno temperaturo, s tem pa se tudi podaljša avtonomija prenosnika. Tule ti piše več o tem.
http://www.clunk.org...-processor.html
Procesor ponavadi lahko brez problema deluje pri nižji napetosti. Za svoj procesor pa boš moral najnižjo napetost poiskati sam. Pri iskanju se lahko zgodi da dobiš moder zaslon, to pomeni da je ta napetost prenizka in jo je potrebno zvišati. Seveda moraš vedno preveriti stabilnost s testnim programom. Jaz sem s tem programom zmanjšal najvišjo temperaturo za 10°C.
Dobiš pa ga tule RMclock
lp
Objavljeno 14 maj 2010 - 18:46
-ja, sem pa še na namiznem poiskusil(očetovem, ko ga ni bilo doma
-ja, vprašanje tega se glasi kako se pa v teh biosih nastavi hitrost ventilatorja, sprašujem zato ker bi se rad naučil.....
Objavljeno 14 maj 2010 - 19:20
-hitrost ventilatorja za procesor se sama prilagaja potrebi, tako da tega ne tikaj, da neboš slučajno izklopil ventilatorja po pomoti.
Objavljeno 14 maj 2010 - 19:46
-očetov računalnik se ni zagnal, ker je navijanje procesorja delikatna stvar. Navitje za 800mhz v enem koraku je overkill, če že navijaš višaj FSB za 5 enot, in vsakič zalaufaj prime95 da testira stabilnost procesorja. Ko rata nestabilen, za 0,1V povišaš napetost. Ti pa si kar za 800Mhz navil in se čudil zakaj procesor nima elektrike da bi bootal računalnik
-hitrost ventilatorja za procesor se sama prilagaja potrebi, tako da tega ne tikaj, da neboš slučajno izklopil ventilatorja po pomoti.
aha, no potem se ne bom pritikal, drugače pa hvala še enkrat za vse odgovore
Dodaj odgovor
0 član(ov) bere to temo
0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov