Skoči na vsebino

IPB

Slika

Os Google Chrome

Odgovorov v temi: 29

#1 Bojan

Bojan

Raziskovalec

• Members
  • 85 objav
  • Spol:Moški

Objavljeno 30 januar 2011 - 17:13

OS Google Chrome je že naprej pripravljen program za računalništvo "V oblaku".Porabi vsega 10-15s za zagon(odvisno od CPU in RAM-ma),saj se naloži takoj za Kernel-om in
vsebuje le nekaj več kot 26MB.Vse shrambe datotek pa imaš tako ali tako na medmrežju.Za takšno delo pa imaš preko dovolj že 1GB spomina.Problem vsega tega je še pa vedno
denar(ja le kaj ste pa pomislili drugega),saj skoraj nič ni brezplačno razen socialnih omrežij.
Vse lepo in prav,dokler ne bo kakšnih hackerskih vdorov,potem pa lahko kar lepo pozabiš na zasebnost.Fujitsu tako eno izmed prvih postavlja nove standarde za računalništvo
"V oblaku",ki je tako ali tako ena izmed možnih prihodnosti računalništva in medmrežja...

Bomo videli Bojan

#2 xfirestorm

xfirestorm

/dev/null

• Moderators
  • 3 626 objav
  • Kraj:Murska Sobota
  • Interesi:Airsoft

Objavljeno 30 januar 2011 - 18:45

Problem št. dva.
Cloud computing.
Še vseeno rabiš računalnik, fizično, z OSom itd. z katerim se potem lahko sploh povežeš na ta OS.
Z drugimi besedami. Bedarija. Poleg tega pa z 1GB rama lahko poganjaš Linux distribucijo z XFCE/KDE/(verjetno)GNOME brez problema.

#3 TechFreak:)

TechFreak:)

Spammer

• Members
  • 4 591 objav
  • Kraj:Celje

Objavljeno 30 januar 2011 - 20:28

Cloud computing v takšni obliki je že problem sam po sebi.

Poleg tega pa z 1GB rama lahko poganjaš Linux distribucijo z XFCE/KDE/(verjetno)GNOME brez problema.

6 let nazaj mi je KDE deloval tekoče na 1GB in še kar nekaj drugih programov zraven. Torej očitno se stanje skozi čas slabša in z boljšo strojno opremo lahko narediš enako kot si včasih s slabšo.

#4 xfirestorm

xfirestorm

/dev/null

• Moderators
  • 3 626 objav

Objavljeno 30 januar 2011 - 23:55

Se strinjam da se slabša, ampak doma pognajam KDE4 na 1GB rama tekoče z vključenimi "desktop effects", Compiz se je pa poslabšal ko sem zamenjal grafično iz ATI na nVidia, boljša podpora Linuxu iz strani AMDja očitno, ker prej sem imel x600, sedaj pa GT220 in je na x600 Compiz obratoval lepše.

Ampak kot pravim, se strinjam glede tega, da boljša kot je strojna oprema, bolj so nepazljivi razvijalci.

#5 TechFreak:)

Spammer

• Members
  • 4 591 objav

Objavljeno 31 januar 2011 - 18:21

Zanimivo. Ker recimo zadnji Windows, ki mi je normalno tekel na 1GB RAMa je bila Vista (Beta 2 in potem končni release), Windows 7 pa že rabi vsaj nekje 2GB.

#6 xfirestorm

xfirestorm

/dev/null

• Moderators
  • 3 626 objav

Objavljeno 31 januar 2011 - 18:26

Z Visto nimam izkušenj Win 7 pa se mi zaganja počasi z 3GB rama.

#7 TechFreak:)

Spammer

• Members
  • 4 591 objav

Objavljeno 31 januar 2011 - 19:17

Zagon ni ravno najbolj relevanten, ker današnji računalniki porabijo minimalno elektrike v spanju. Poleg tega imaš vedno možnost hibernacije.

#8 xfirestorm

xfirestorm

/dev/null

• Moderators
  • 3 626 objav

Objavljeno 31 januar 2011 - 19:49

Hibernacije pa sploh nočem uporabljati, ker preden spravim iz diska v RAM nazaj vse svoje odprte aplikacije traja in traja.

#9 TechFreak:)

Spammer

• Members
  • 4 591 objav

Objavljeno 31 januar 2011 - 20:02

Še dobro, da imaš 20GB RAMa. :)

#10 matejm1994

matejm1994

Mojster

• Moderators
  • 1 685 objav
  • Kraj:Podklopca
  • Interesi:Računalništvo, fotografija...

Objavljeno 31 januar 2011 - 20:33

Hibernacije pa sploh nočem uporabljati, ker preden spravim iz diska v RAM nazaj vse svoje odprte aplikacije traja in traja.

Tukaj se pa motiš =) Sicer nevem, kakšen računalnik je tvoj, vendar moj se zelo zelo hitreje odpre.

#11 xfirestorm

xfirestorm

/dev/null

• Moderators
  • 3 626 objav

Objavljeno 01 februar 2011 - 00:13

Kako natanko se pa lahko motim o obnašanju svojega računalnika? :)
Hibernacija se zbudi, dokaj hitro, ampak nič kaj bolj impresivno kot normalen bootup.
Če že dam računalnik v hibernacijo potem pustim tudi aplikacije odprte. In ko jih po nadaljevanju hibernacije hočem odpreti traja in traja, kar me normalno da moti. :Yahoo:
Pa tudi če aplikacije zapiram in jih ponovno odpiram po vsaki hibernaciji, to lahko storim morda 3 do 4 krat in potem se Windoze povrne na svoja stara pota kot se je dogajalo prej z XP/98/..., vse postane nenormalno počasno in drugo več ne pomaga kot reboot.
Sicer zadeva se je nekoliko izboljšala ko sem izbrisal Daemon Tools Widget, ne vem kakšno vezo imajo widgeti z celotnim sistemom, ampak po odstranitvi se je zagon nekoliko izboljšal. M$ logika. :)

#12 TechFreak:)

Spammer

• Members
  • 4 591 objav

Objavljeno 01 februar 2011 - 16:47

Sej vemo da si di biggest supporter of di linux na tem forumu, ampak težko je kriviti proizvajalca operacijskega sistema za težave z 3rd party programom.

#13 xfirestorm

xfirestorm

/dev/null

• Moderators
  • 3 626 objav

Objavljeno 01 februar 2011 - 16:51

Widget "engine" ali kako že temu rečejo ni "3rd party", ali pač? :)

#14 TechFreak:)

Spammer

• Members
  • 4 591 objav

Objavljeno 01 februar 2011 - 18:17

Misliš gadget? Ker še nisem slišal o widgetih na Windowsu.

Če je Windows 7 "gadget engine" tako slab kot od Viste, potem se ne čudim za slab performance. Ocenjevanje sistema glede na eno izmed njegovih dodatnih funkcij ni ravno primerno, sploh če jo uporabljaš s 3rd party gadgeti.

#15 matejm1994

matejm1994

Mojster

• Moderators
  • 1 685 objav
  • Kraj:Podklopca
  • Interesi:Računalništvo, fotografija...

Objavljeno 01 februar 2011 - 20:35

Kako natanko se pa lahko motim o obnašanju svojega računalnika? ;)
Hibernacija se zbudi, dokaj hitro, ampak nič kaj bolj impresivno kot normalen bootup.
Če že dam računalnik v hibernacijo potem pustim tudi aplikacije odprte. In ko jih po nadaljevanju hibernacije hočem odpreti traja in traja, kar me normalno da moti. :)
Pa tudi če aplikacije zapiram in jih ponovno odpiram po vsaki hibernaciji, to lahko storim morda 3 do 4 krat in potem se Windoze povrne na svoja stara pota kot se je dogajalo prej z XP/98/..., vse postane nenormalno počasno in drugo več ne pomaga kot reboot.
Sicer zadeva se je nekoliko izboljšala ko sem izbrisal Daemon Tools Widget, ne vem kakšno vezo imajo widgeti z celotnim sistemom, ampak po odstranitvi se je zagon nekoliko izboljšal. M$ logika. :)

Vem ja, ti si pristaš Linux-a, ampka vseeno, ne moreš reči, da je Windows slab. Računalnik se v hibernacijo "spravi" zelo hitro (gotovo od 5-10s hitreje), ampak to niti ni bomembno, itak se samo klikne gumb, potem se lahko gre stran. Kar pa se tiče prižiga, pa se vsaj v moje primiru (prenosnik) zbudi zelo hitreje kot če bi ga popolnoma znova zagnal. Odpreš računalnik ter kmalu že imaš odprete vse programe ki si jih nazadnje uporabljal. No, ti se meni odprejo takoj, kako je s tvojim računalnikom, ne vem.
In sedaj pa seveda, kdo ti je pa to rekel, da se začne windows nenormalno obnašati po nekaj hibernacijah? Res si me nasmejal :mellow:.

Je pa res, da ne Windows ne Linux-i niso popolni. Saj upam da ne misliš, da na Linux-ih vse dela kot je treba =)

#16 brezimenko

brezimenko

Mojster

• Members
  • 1 616 objav
  • Kraj:Nekje v rovtah pri Tolminu

Objavljeno 03 februar 2011 - 14:26

Linux je bolj popoln ker je v večini primerov brezplačen. :) Živi od donacij Window$a pa daje pohlep in je iz različice v različico dražji. Najbol bedna se mi bo zdela naslednja različica, ki jo pri Mikrosoftu mislijo podobno narediti kot tale Crome. Se pravi spet sistem v oblaku cena bo pa bog si ga vedi za koliko in za kaj. Mogoče bojo pa imeli drage serverje. Jaoooo.

#17 xfirestorm

xfirestorm

/dev/null

• Moderators
  • 3 626 objav

Objavljeno 03 februar 2011 - 17:43

In sedaj pa seveda, kdo ti je pa to rekel, da se začne windows nenormalno obnašati po nekaj hibernacijah? Res si me nasmejal :).

Pa kaj ni dovolj očitno da uporabljam win7 in govorim o svojih izkušnjah in ne kdo mi je kaj povedal?
Zaženi si ti 2 ali 3 VS2010, IIS, MSSQL manager, IIS manager, browser, mail client, računalnik uporabljaj z temi orodji intenzivno in boš videl kako vesel boš po nekaj hibernacijah.

Sorči, ampak doma uporabljam Linux, na veliko slabši mašini, pravtako z 2-3 dev orodji, en kup terminalov, browser, mail client, apache web server, svojo aplikacijo ki jo razvijam v prostem času in tudi uporabljam pa še kaj in računalnik je zagnan po več dni skupaj in ni nekega gromozanskega odklona pri odzivnosti od prvega zagona. In ne, tudi tega mi ni nihče povedal, ker so to moje lastne izkušnje.

Če pa Intel Quad 2.4GHz z 3GB ram in GeForce 8600MGT ni dovolj za normalno delovanje windozev za več dni, potem je pa to še toliko večji poraz za M$. Zakaj? Ker potem očitno ne vedo spisati skupaj operacijskega sistema ki bi normalno laufal na slabši konfiguraciji.

Sem pristaš Linuxa, da. Ne skrivam tega. Ampak sem pristaš Linuxa iz preprostih ralogov. Windoze so me razočarali, že dolgo časa nazaj, pri Linuxu pa nekega večjega razočaranja nisem doživel(in ga uporabljam že cca. 7 let, ali celo več). In da ne bi kdo pridirjal kako njemu Win7(ali bilokateri drug Win) delujejo brezhibno že yadda yadda časa brez ponovnega zagona, ker imam zelo veliko stika z uporabniki Win operacijskih sistemov, ki dejansko računalnik uporabljajo za kaj več kot brskanje in igranje iger in čisto vsak je do sedaj imel težave, takšne ali drugačne.
Dober primer je moja draga. Kupiva nov prenosnik. Prednaložen Win7 Home Premium, večkrat ko je računalnik zašel v sleep, ga ni bilo mogoče več zbuditi. Zagnal se sicer je, zaslon je pa ostal temen. Ostalo je samo izklop baterije in napajalnika. Torej bog ne daj da si delal kaj na računalniku, pozabil shraniti in odšel kam vstran od računalnika za nekaj časa. Loterija če se ti bo računalnik prižgal nazaj.
Seveda, sledila je ponovna namestitev in tukaj vstopi še ta neumna politika da ne prilagajo več namestitvenih ploščkov in seveda, še dodatna brilijantna zamisel M$, da jih ne moreš niti kar tako prenesti! Odlično. Sem bil prisiljen prenesti piratsko različico in jo nekako prepričati da sprejme originalno kodo. Imenitni sistem. Ni kaj. Vse to moraš dati skozi + še plačuješ za te bedarije. Na drugi strani imaš pa dober OS(ne trdim da je perfekten), za katerega nič ni treba plačati, pa še prosto si ga preneseš iz spleta. Ne vem no. Zame je bila izbira preprosta.

TechFreak :mellow:: da, gadget. ;)
Saj ne ocenjujem sistema po tem. Je zagon še vedno blizu poraznega, samo pravim da se je nekoliko izboljšalo ko sem to odstranil. :)

#18 TechFreak:)

Spammer

• Members
  • 4 591 objav

Objavljeno 03 februar 2011 - 20:17

Meni pa Linux ni hotel spati ... se je kar resetiral.

#19 TechFreak:)

Spammer

• Members
  • 4 591 objav

Objavljeno 04 februar 2011 - 14:54

Zaženi si ti 2 ali 3 VS2010, IIS, MSSQL manager, IIS manager, browser, mail client, računalnik uporabljaj z temi orodji intenzivno in boš videl kako vesel boš po nekaj hibernacijah.

Jaz jih po končanem delu zaprem in ko spet rabim, ponovno odprem. Danes mi je po 1 tednu uporabe šel v hibernacijo zaradi prazne baterije. Res je, da je trajalo prb. 2 minute za zbuditev iz hibernacije, vendar je potem deloval normalno naprej.

Če pa Intel Quad 2.4GHz z 3GB ram in GeForce 8600MGT ni dovolj za normalno delovanje windozev za več dni, potem je pa to še toliko večji poraz za M$. Zakaj? Ker potem očitno ne vedo spisati skupaj operacijskega sistema ki bi normalno laufal na slabši konfiguraciji.

Meni na štiri jedrniku Linux ne zna nemoteno predvajati HD filmov. Na Windowsu lahko brez težav gledam dva na dveh 1920x1080 zaslonih. Compiz mi pa "šteka" na malo boljši grafični kot tvoji pri uporabi zaprtokodnih gonilnikov.

Če smo že pri stabilnosti ... GUI mi je že dvakrat zaštekal zaradi Flasha, edina rešitev je bila restart.
Reboot zaradi browser plugina. To je znak stabilnosti, ja.

#20 xfirestorm

xfirestorm

/dev/null

• Moderators
  • 3 626 objav

Objavljeno 04 februar 2011 - 15:14

Kot pravim, Compiz se je tudi pri meni poslabšal ko sem prešel iz ATI na nVidia. Slabša podpora iz strani nVidia, vsaj kolikor lahko sklepam. HD filme gledam normalno. Da bi gledal dva hkrati mi je pointless, ampak ok.

Podpora flasha je slaba da. Ampak tudi reboota ni treba. Ker preprosto lahko reloadaš GUI z three finger salute(Ctrl+Alt+Backspace) ali preideš v konzolni način in tam ubiješ proces. Kar pri windoze ne moreš storiti v nobenem primeru.

Bom kar končal tukaj za ta post, sem še v službi.

Dodaj odgovor

0 član(ov) bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov