Skoči na vsebino

IPB

Slika

Ram

• Please log in to reply
Odgovorov v temi: 37

#21 DaMachk

DaMachk

Gospod s kravato

• Members
  • 1 360 objav
  • Spol:Moški

Objavljeno 29 februar 2012 - 14:41

BTW, gonilniki za visto so identični tistim za 7-ico ponavadi ;)

#22 MihaP

MihaP

Raziskovalec

• Members
  • 76 objav

Objavljeno 04 marec 2012 - 12:28

Ne.
Tvoja matična plošča ni kompatibilna z DDR3 ali DDR2 pomnilniškimi palčkami. Že reže so drugačne, tako da niti ne pašejo paličice v njih. Tako da išči enostavno DDR palčke.

Smisleno? Pravijo, da je več bolje, s tem da v primeru 32-bitnega operacijskega sistema bo sistem prepoznal le do 3GB RAMa.
Tako da predlagam poleg tega 1GB še mogoče 2x1GB palčki, pa bo dovolj.

Kaj takega pomoje:
http://www.sestavi.s...em/display/8914 ,2 komada

Najožje grlo ti bo pa žal še vedno procesor. (Če seveda odštejemo trdi disk)

Smešna stvar - tisti dve palčki rama sem potem dobil in jih vtaknil noter, sedaj pa nikakor ne presežem več kot 40% Rama. Probal sem vse - Crysis, kopiranje datotek, potem sem hkrati odprl in uporabljal Adobe Photoshop, Illustrator in SoundBooth CS5. Prišlo je na max 43% RAM, pri tem pa je prišel CPU na max 70% (skupaj imam sedaj 3GB ram DDR1 in procesor navit na 2,64 GHz). Bom torej celoten ram sploh kdaj koristil? Kje se bo sploh poznal? ;)

Drugač mi pa tudi CPU sedaj bolj sproščeno deluje. Tam nekje na 4 do 60% pri različni uporabi. Edino pri igrah mi pride na 100% in pri toliko tudi deluje.

Poleg tega pa, zakaj mi sedaj deluje RAM s taktom le 110 MHz, prej je pa z 200. (vsak posamezen ram ima takt 200MHz) - se te frekvence seštejejo?
Objavljena slika

#23 DaMachk

DaMachk

Gospod s kravato

• Members
  • 1 360 objav

Objavljeno 04 marec 2012 - 12:58

To je čudno... Pojdi v BIOS in ročno nastavi hitrost RAMa na 133, ker imaš še navit FSB, bo deloval s 143MHz... Lahko poskusiš dat na 200MHz, pa bo pač deloval na 210MHz, kar bi naj šlo... Al koliko si dvignil FSB?

Poraba pomnilnika se bo poznala, ko boš imel kakšen firefox z več zavihki odprt en čas...
Pa še kje ;)

#24 MihaP

MihaP

Raziskovalec

• Members
  • 76 objav

Objavljeno 04 marec 2012 - 16:01

To je čudno... Pojdi v BIOS in ročno nastavi hitrost RAMa na 133, ker imaš še navit FSB, bo deloval s 143MHz... Lahko poskusiš dat na 200MHz, pa bo pač deloval na 210MHz, kar bi naj šlo... Al koliko si dvignil FSB?

Poraba pomnilnika se bo poznala, ko boš imel kakšen firefox z več zavihki odprt en čas...
Pa še kje ;)

V Biosih imam možnost JumperFree, kjer lahko izberem možnost "AI Overclock" in povišam vse za 3, 5, 8 ali 10%. No, povišal sem za 10%. Torej je šla CPU Bus Speed iz 200 na 220MHz.
To je to:
Objavljena slika
Tistih 100Mhz, ki jih vidiš na sliki, ostane enakih. Zdej, če na vrhu izberem Manual, lahko naštimam posebej FSB in MHz... AMpak ne vem v kakšnem razmerju. Multiplikator pa je že na x12 in je to tudi max.

Ko pa grem v BIOSih v zavihek za RAM, mi pa tkole piše:
Objavljena slika
Objavljena slika
Jaz iz tega vidim, da je naštimano na 200MHz. o.O Ko pa pogledam z raznimi programčki za merjenje delovanja, pa povsod kaže 100. (110, če je CPU navit)
Kje naj sedaj kaj spremenim?

Popolno točen opis je pa tu viden: (Iz česar se vidi, da Slot 1/Jedec1 dela le s 166MHz)
Objavljena slika
Objavljena slika
To je sedaj če je nenavit. In dajmo kar iz tega izhajati...

#25 DaMachk

DaMachk

Gospod s kravato

• Members
  • 1 360 objav

Objavljeno 04 marec 2012 - 18:59

Pri RAMu dejansko ne nastavljaš frekvence, ampak samo delilnik, čeprav piše, da je frekvenca.
Fekvenca 200MHz pomeni, da je delilnik 1/1, kar pomeni, da bi tudi RAM deloval na 220MHz, če imaš CPU navit... (nenavit 200)
Frekvenca 166MHz pomeni delilnik 5/6, kar pomeni, da bi deloval pri frekvenci 183MHz. (nenavit 166)
Frekvenca 133 pomeni delilnik 2/3, kar pomeni, da bi pomnilnik deloval pri frekvenci 146MHz. (nenavit 133)

Predlagam, da za navijanje nastaviš latence kakor kaže čisto zadnji del slike: http://shrani.si/f/2...5cfFNP8/sss.jpg

#26 MihaP

MihaP

Raziskovalec

• Members
  • 76 objav

Objavljeno 04 marec 2012 - 20:40

Pri RAMu dejansko ne nastavljaš frekvence, ampak samo delilnik, čeprav piše, da je frekvenca.
Fekvenca 200MHz pomeni, da je delilnik 1/1, kar pomeni, da bi tudi RAM deloval na 220MHz, če imaš CPU navit... (nenavit 200)
Frekvenca 166MHz pomeni delilnik 5/6, kar pomeni, da bi deloval pri frekvenci 183MHz. (nenavit 166)
Frekvenca 133 pomeni delilnik 2/3, kar pomeni, da bi pomnilnik deloval pri frekvenci 146MHz. (nenavit 133)

Predlagam, da za navijanje nastaviš latence kakor kaže čisto zadnji del slike: http://shrani.si/f/2...5cfFNP8/sss.jpg

Aham. No, prosu bi za mal večjo natančnost, ker nimam občutka za kok, v kero smer in kje se to nardi ;) Tm na uni sliki Biosov, k je zavihek DRAM Configuration, spremenim kaj?
Cas# Latency (Tcl)= 2,5 --- to? na kolko? :)

#27 fitipaldi

fitipaldi

Govorec

• Members
  • 2 548 objav
  • Kraj:MB

Objavljeno 04 marec 2012 - 20:50

Ti je mogoče prej pod memclock index pisalo 400MHz?

#28 MihaP

MihaP

Raziskovalec

• Members
  • 76 objav

Objavljeno 04 marec 2012 - 21:06

Uf, am, vsi podatki, kolkor sm jih zbral in ohranil, so v tej temi na slikah na prejšnji strani ;) Če se kej znajdeš iz njih :)

#29 MihaP

MihaP

Raziskovalec

• Members
  • 76 objav

Objavljeno 04 marec 2012 - 21:19

Aha, evo ja, sem sedajle našel eno fotko Biosov. Prej je bil index 400MHz, ja. ;)
Staro stanje:
Objavljena slika

#30 fitipaldi

fitipaldi

Govorec

• Members
  • 2 548 objav

Objavljeno 04 marec 2012 - 21:31

Aha, potem timing mode nastavi na manual in premakni index na 400MHz.

#31 MihaP

MihaP

Raziskovalec

• Members
  • 76 objav

Objavljeno 04 marec 2012 - 22:03

Aha, potem timing mode nastavi na manual in premakni index na 400MHz.

Krasno. Naredil sem točno tako, torej zvišal na 400, shranil in ko se je komp znova zagnal, sem zaslisal samo piskanje. Brez slike, cesarkoli. In nato resetiranje znova in znova. Torej tudi do Biosov ne pridem.

Ampak sem potem resetiral BIOSe in sedaj sem spet na začetku.
Če ima kdo kakšno preizkušeno rešitev in predlog, bi prosil, sicer pa nimam lih namena eksperimentirat ;)

#32 fitipaldi

fitipaldi

Govorec

• Members
  • 2 548 objav

Objavljeno 04 marec 2012 - 22:25

Si prepričan, da imaš vse module 400MHz pri enakih zakasnitvah in pri enaki voltaži?

#33 DaMachk

DaMachk

Gospod s kravato

• Members
  • 1 360 objav

Objavljeno 04 marec 2012 - 22:26

Malo znižaj indeks, ali pa sprosti latence... CAS daj na 3, pa bo mogoče šlo na 220MHz... če ne pa daj na nižji indeks.

#34 MihaP

MihaP

Raziskovalec

• Members
  • 76 objav

Objavljeno 05 marec 2012 - 17:12

Malo znižaj indeks, ali pa sprosti latence... CAS daj na 3, pa bo mogoče šlo na 220MHz... če ne pa daj na nižji indeks.

No, tole je bila pa še slabša možnost, kot una z zvišanjem na 400.
Sem dal CAS na 3. Index pa ne morem znižati ker je 200 itak minimum.
In rezultat - komaj mi je uspelo priti v windowse. po ene 10ih poizkusih. Sem resetiral Biose, ni pomagalo. Sem poizkušal s Safe mode-om, ni pomagalo. No, na konu sem vzel ven te dve palčki 2x 1GB in zagnal windowse z "zadnje znanimi delujočimi nastavitvami" (oz. karkol se že reče)
Zdej sm not. Huh. Palčki sem sicer vrnil v komp, tko da zdej dela. Pri starih osnovnih nastavitvah, kot so razvidne na prejšnji strani.

Torej, nimam pojma, v čem je sedaj fora.

#35 DaMachk

DaMachk

Gospod s kravato

• Members
  • 1 360 objav

Objavljeno 05 marec 2012 - 17:33

Pardon, pomota. Indeks daj prvo na 400 in če ne zboota pomeni, da je še previsoka frekvenca, da bi jo rami ne prenesejo... Nato poskusiš z nižjim indeksom... In ponavljaš vajo.

#36 fitipaldi

fitipaldi

Govorec

• Members
  • 2 548 objav

Objavljeno 06 marec 2012 - 11:18

Jaz mislim da je fora v tem da imaš različne module RAMa (druge frekvence, zakasnitve...itd).

#37 MihaP

MihaP

Raziskovalec

• Members
  • 76 objav

Objavljeno 06 marec 2012 - 18:03

Jaz mislim da je fora v tem da imaš različne module RAMa (druge frekvence, zakasnitve...itd).

Ja, tako je:
2x 512 MHz
+
2x 1GHz

Pa lahko to kako spremenim? (frekvence, zakasnitve). Mislim, se to lahko naredi?

#38 DaMachk

DaMachk

Gospod s kravato

• Members
  • 1 360 objav

Objavljeno 06 marec 2012 - 18:15

To je tisto, kar sem ti hotel povedat da morš nardit ;)

0 član(ov) bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov