Skoči na vsebino

IPB

Slika

Izginile So Mi Vse Datoteke, Mape...

Odgovorov v temi: 33

#1 obvoznica

obvoznica

nOObie

• Members
  • 23 objav

Objavljeno 09 marec 2012 - 18:02

Pozdravljeni!

Imam en problem, včeraj se mi je med surfanjem zgodilo, da se mi računalnik kar naenkrat ugasne in na novo zažene. Ko pride v Windowse (imam W7) pa tema, črn ekran brez ikon, datotek, samo spodaj opravilna vrstica... Odprl se mi je "program" System check, ki kao skenira disk. Še večji šok pa sem doživel ko sem hotel odpreti particijo c: in d: (disk imam razdeljen na 2 particiji). Ko sem odprl eno ali drugi, je pisalo "ni datotek" oz. drugače povedano, prazni sta bili popolnoma, čeprav mi za obe particiji kaže, koliko sta zasedeni. Samo kaj mi to nuca, če sta "prazni". Tudi ko dam start -> vsi programi, mi pokaže - nič (prazno), No danes recimo da mi je ratalo z Avastom odstraniti System secure, vendar datoteke in mape se še vedno niso vrnile. ;) Kaj naj storim, da jih dobim nazaj... Nekatere excel datoteke so mi zelo pomembne... Bo sploh mogoče kaj rešiti? Hvala za kakršnokoli pomoč. PS: Med zaganjanjem windowsov ko je Avast skeniral disk, je normalno kazalo vse mape in datoteke. Se pravi, morajo nekje biti skrite oz. pojma nimam res...

#2 Pentium

Pentium

Govorec

• Administrators
  • 2 896 objav
  • Spol:Moški
  • Kraj:Ljubljana

Objavljeno 09 marec 2012 - 18:50

Sumim na nek virus, katerega nisi v celoti odstranila. Mogoče poskušaj priti v varni način (safe mode) in preveri ali so tam vse datoteke.
Drugače kakšen program za obnovitev izbrisanih datotek. Vendar najbolje, da se obrneš na kakšnega računalničarja, da stvari še ne poslabšaš...

#3 obvoznica

obvoznica

nOObie

• Members
  • 23 objav

Objavljeno 09 marec 2012 - 23:52

Drugače sem M spola. :) Sem poskusil tudi varni način in je isto, datotek ni nikjer. Poskusil sem tudi kar nekaj "removal" programčkov, vendar brez uspeha, en program je sicer našel "izgubljene" datoteke vendar so bile tiste ki so mi pomembe označene z rdečim krogcem, kar pomeni da jih ni mogoče obnoviti. Če ne bo šlo drugače, formatiranje diska in potem reševanje izgubljenih datotek. Upam da se bo dalo kaj rešiti, kajti gor imam ogromno slik in ostalih stvari, za katere bi mi bilo izredno žal, če bi se izgubile za vedno... ;) A mogoče kdo ve, kater (brezplačen) "removal" program je najboljši oz. reši največ "izgubljenih" datotek?

#4 Lilil

Lilil

//Virusni mojster//

• Members
  • 564 objav

Objavljeno 10 marec 2012 - 09:11

Najbolje, da se obrneš na kak servis oz. podjetje, ki se ukvarja z reševanjem podatkov dokler ne bo prepozno. Sem pa 99% prepričan da gre za virus!

#5 DaMachk

DaMachk

Gospod s kravato

• Members
  • 1 360 objav

Objavljeno 10 marec 2012 - 10:37

Recuva. Zastonj, učinkovit. popoln za to situacijo.
Čeprav čudno... C: ne bi smela biti prazna, ker bi to pomenilo, da se ti tud OS ne bi smel naložit.

SI poskusil varni način (safe mode)? lahko da je kaj z vidljivostjo datotek...
Če poskusiš pogledati lastnosti vsake particije, ti zapiše koliko je zasedena? Ti izpiše 0% zasedeno?

#6 obvoznica

obvoznica

nOObie

• Members
  • 23 objav

Objavljeno 10 marec 2012 - 11:54

Vem da je čudno ja.
- Ko pogledam lastnosti particije c: in d: mi kaže koliko je zasedena (vsaka več kot polovico), ko pa odprem particijo mi napiše da je prazna.
- Sem šel v varni način in isto (vse prazno).
- Se strinjam, če bi bil c: dejansko prazen, se mi ne bi OS naložil, se pravi datoteke so, samo vprašanje je kam so se skrile...

#7 Lilil

Lilil

//Virusni mojster//

• Members
  • 564 objav

Objavljeno 10 marec 2012 - 11:57

Kaj pa kakšen pregled z antivirusnikom v Safe Mode?? ;)

LP

#8 Mirjam Kotnik

Mirjam Kotnik

nOObie

• Members
  • 14 objav

Objavljeno 10 marec 2012 - 12:19

Čim manj spreminjanja diska bo najboljše. Če imaš možnost vzemi disk vn in ga daj v drug računalnik in z tistim OS poglej, če je še kaj na njem. Drugače pa obstajajo potem tudi programi za reševanje podatkov iz diska (trenutno se jih ne spomnim lahko pa mojga prašam, ker je to že večkrat počel kolegom ;) ).

#9 Pentium

Pentium

Govorec

• Administrators
  • 2 896 objav

Objavljeno 10 marec 2012 - 12:48

Nisem vedel, da si Moškega spola, ker imaš nick obvoznica ;)
Okej mogoče vzami kakšen boot cd, da prideš v DOS brez OSja ali pa linux OS in ga zaženi pred Windowsem in poglej kaj se dogaja s particijami in ali imaš vse podatke.

Če je temu tako, potem najbolj, da priklopiš zunanji disk in skopiraš vse pomembno, ali kot je bilo že svetovano - disk v drug PC, da skopiraš pomembne podatke in potem format vse ostale nesnage.
Močno dvomim, da so datoteke izgine, najbrž ti jih samo okužen virus ne prikaže.
In kot je bilo že tudi omenjeno, formatiranje odsvetujem, to naj bo zadnja rešitev, pa še to ni najboljša (če želiš povrniti datoteke nazaj).

#10 DaMachk

DaMachk

Gospod s kravato

• Members
  • 1 360 objav

Objavljeno 10 marec 2012 - 14:58

Lahko pa za hec poskusiš v kakšnem Total Commanderju odpreti in pregledati vsebino diska...

#11 obvoznica

obvoznica

nOObie

• Members
  • 23 objav

Objavljeno 10 marec 2012 - 22:04

Stvar se je rešila. Stvar pa je rešil linux, kjer so bile vse datoteke lepo vidne, prekopiral sem jih na zunanji disk, formatiral disk in na novo naložil OS. Upam da bo zdaj vse OK, čeprav mi je Avast se mi zdi da 2x javil ROOTKIT kot "nevarno" datoteko. Zdaj pa sem zmeden. Ali je mogoče, da je virus ostal od prej ali pa ja Avast mogoče bil "preobčutljiv" in to javil, čeprav je vse ok? Ker potem, ko sem resetiral računalnik, mi obakrat med scanom pred nalaganjem OS Avast ni našel nič nevarnega...

#12 DaMachk

DaMachk

Gospod s kravato

• Members
  • 1 360 objav

Objavljeno 10 marec 2012 - 22:26

Čakaj... Rootkit!?

Oh, ena izmed najbolj jebenih zadev, kar se tiče maleware-a.
To je taka zadeva, ko s eti enkrat namesti, ga ne spreviš kaj kmalu več stran. Pa še prestreza sistemske ukaze...

#13 xfirestorm

xfirestorm

/dev/null

• Moderators
  • 3 626 objav
  • Kraj:Murska Sobota
  • Interesi:Airsoft

Objavljeno 11 marec 2012 - 09:12

Čakaj... Rootkit!?

Oh, ena izmed najbolj jebenih zadev, kar se tiče maleware-a.
To je taka zadeva, ko s eti enkrat namesti, ga ne spreviš kaj kmalu več stran. Pa še prestreza sistemske ukaze...

Nisem še videl rootkita ki bi se izognil formatu. ;)

Preglej še raje vse podatke ki si jih prenesel na zunanji disk, da se ne skriva še tam kaj takšnega kar bi ponovno okužilo PC.

#14 DaMachk

DaMachk

Gospod s kravato

• Members
  • 1 360 objav

Objavljeno 11 marec 2012 - 11:44

xfirestorm, ta pogovor sva že imela ;)

Ja, predvsem zato, ker bi lahko nameščevalec za rootkit bil med njegovimi podatki, ki jih je shranjeval...

#15 obvoznica

obvoznica

nOObie

• Members
  • 23 objav

Objavljeno 11 marec 2012 - 19:58

Naj povem, da zunanjega diska sploh še nisem priklapljal na računalnik, tako da so W7, ki sem jih na novo inštaliral popolnoma sveži in čisti. Točen naziv, ki ga Avast javlja pa je: MBR:.PHYSICALDRIVE0Partition3, Grožnja: MBR:Alureon-K [Rtk]. Zdaj pa ne vem, je ta program nevaren? Avast mi ponuja opcijo, da me o tem prikritem programu - rootkit v bodoče ne obvešča. Kaj mi je storiti? ;)

#16 DaMachk

DaMachk

Gospod s kravato

• Members
  • 1 360 objav

Objavljeno 11 marec 2012 - 23:32

Ta program je nevaren!
Točno zaradi tega si očitno izgubil vpogled v datoteke, preden si formatiral in boš lahko formatiral v nedogled, pa bo nadloga še vedno obstala.
Stvar je namreč zapisana na disku tako, da ga niti format ne odstrani.

Postopke kako ga odstranit boš pa najverjetneje našel na internetu...

#17 obvoznica

obvoznica

nOObie

• Members
  • 23 objav

Objavljeno 11 marec 2012 - 23:42

Hvala za info. Bom po netu malo pogledal kako se rešiti te nadloge. Če pa kdo tu gor ve, bi bil pa vesel če lahko posreduje informacijo.

#18 xfirestorm

xfirestorm

/dev/null

• Moderators
  • 3 626 objav
  • Kraj:Murska Sobota
  • Interesi:Airsoft

Objavljeno 12 marec 2012 - 09:23

Potegni dol GParted, zruši celotno particijsko tabelo, postavi particijo nazaj v obliki ext3 najboljše, kar čez celoten disk in čez noč zaženi v GParted:
cat /dev/urandom > /dev/sda1 (verjetno bo sda1, ne vem, boš videl ko bo ustavjal particijo)
Ali pa še morda boljše:
cat /dev/urandom > /dev/sda (kar po celem disku in ne po particiji)

Ko drugo jutro, ponovno zruši particijsko tabelo in jo postavi nazaj tako kot hočeš ter ponovno namesti Windoze.

Če imaš piratsko verzijo Windoze, je celo možno da je ta nadloga že v sami inštalaciji, ne bi bil prvi primer.

#19 Pentium

Pentium

Govorec

• Administrators
  • 2 896 objav

Objavljeno 12 marec 2012 - 15:39

Najbrž si naredil samo format particije, če bi izbrisal vse particije iz diska in jih na novo ustvaril bi načeloma tudi te težave rešil predvidevam.
Ampak lahko pa tudi poskušaš z programom Trend Rootkit Buster -> http://free.antivirus.com/rootkit-buster/
Če ti bo kaj uspelo rešiti ;)

#20 obvoznica

obvoznica

nOObie

• Members
  • 23 objav

Objavljeno 12 marec 2012 - 17:15

Sem poskusil z Rootkit Buster in mi najde nekaj fajlov, nekatere fiksira, nekatere pa napiše "Unable to fix". Tako da je očitno neizbežno da se ponovno formatira celoten disk (brisanje particij) in potem na novo inštalira OS. Bo počakalo do vikenda. Upam da bo potem ta Rtk izginil...

Dodaj odgovor

0 član(ov) bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov