Ubuntu In Raid 1
Objavljeno 11 marec 2012 - 22:35
prosil bi vas za pomoč pri reševanju podatkov oziroma kako naj zopet vspostavim sistem. Imam 4 diska zvezana v raid 1 in včeraj se mi je en disk pokvaril. Sedaj pa ko sem disk zamenjal ne vem kako naj naredim tako, da v raid controller izbrišem stari disk in dodam novega in kako naj naredim tako da se bodo datoteke iz prvega prekopirale na drugega (novega). Imam pa plato gigabyte. Upam da nisem preveč zakompliceral. Lepo vas prosim, če mi lahko kdo pomaga. Hvala in lep pozdrav
Objavljeno 12 marec 2012 - 09:50
Če je v RAID tudi sistemski disk, zaženi računalo z live CDjem.
Ko imaš podatke skopirane, lahko probaš automatično ponovno sestaviti raid v konzoli kot root:
"mdadm --assemle --scan"
Kar verjetno ne bo šlo skozi čist normalno.
Ne vem kakšne diske maš ampak recimo da imaš /dev/sda in /dev/sdb.
Preglej disk ki je dober:
"fdisk /dev/sda"
Poglej kakšne so particije in jih naredi popolnoma enake kot so na /dev/sda še v /dev/sdb
Če imaš samo eno particijo /dev/sda1 na disku ki je ok, naredi enako particijo še na /dev/sdb, enaka velikost, tip itd.
Ko imaš to vse enako, ne vem kako imaš poimenovan raid device, ponavadi je /dev/md0
"raidhotadd /dev/md0 /dev/sdb1"
In tudi kakšne dodatne particije če jih imaš.
Potem pa lahko vidši v izpisu:
"cat /proc/mdstat"
Da se raid rebuilda.
Izpis izgleda približno tako:
md0 : active raid1 hdb1[2] hda
1[1]
119684160 blocks [2/1] [_U]
[>....................] recovery = 0.2% (250108/119684160) finish=198.8min speed=10004K/sec
Ko je rebuild končan pa približno tako:
md0 : active raid1 hdb1[0] hda1[1]
119684160
blocks [2/2] [UU]
Torej, razlika je v [_U] in [UU] in tudi v "blocks [2/1]" ter "blocks [2/2]"
ko se raid uspešno rebuilda, lahko normalno rebootaš v sistem.
Objavljeno 13 marec 2012 - 11:13
Predvidevam da nimaš, ker software raid na linuxu ustvari /dev/md* napravo.
Fake raid pa kolikor sem bral po netu ima težave v Ubuntu, vsaj v nekaterih.
Fake raid se ponavadi nastavlja takoj za BIOS POST, bodi pozoren ko se sistem "pobira" in prestrezi RAID nastavitve.
Predlagam pa da pozabiš na fake-raid in narediš kar software raid, ker je bolj podprt v Linuxu in tudi nobene razlike ni, saj ti Fake Raid kontrolerji nimajo svojega procesorja ali spomina, ampak za to kar koristijo sistemske resurse, enako kot Software Raid.
Ne vem zdaj iz glave kako je z polnimi diski in v katero smer se kaj kopira, ampak drugače se software raid v Linuxu postavi takole:
"mdadm --create /dev/md0 --level=mirror /dev/sda /dev/sdb"
Ampak precej verjetno je da boš na tak način izgubil podatke, ker se ustvari nov block device kateri nima particij itd.
Ker pa imaš ti že na enem disku particije in to vse postavljeno, pa bo verjetno najbolje da še na drugem disku postaviš enake particije in potem narediš najprej "Degraded Software Raid".
Recimo če imaš že obstoječe particije:
/dev/sda1 /dev/sda2 /dev/sda3
Narediš še particije na disku /dev/sdb:
/dev/sdb1 /dev/sdb2 /dev/sdb3
Enake velikosti in tipa(swap je bolje pustiti samo na enem disku)
In potem za vsako particijo narediš svoj raid:
"mdadm --create /dev/md0 --level=mirror --raid-devices=2 /dev/sda1 missing"
"mdadm --create /dev/md1 --level=mirror --raid-devices=2 /dev/sda2 missing"
"mdadm --create /dev/md2 --level=mirror --raid-devices=2 /dev/sda3 missing"
Potem dodaše še pa ostale:
"mdadm" --manage /dev/md0 --add /dev/sdb1"
"mdadm" --manage /dev/md1 --add /dev/sdb2"
"mdadm" --manage /dev/md2 --add /dev/sdb3"
Če imaš to sistemski disk, boš verjetno to delal v LiveCD. Za boot iz software raid moraš namestit še boot image(pogooglaj, tega pa res ne vem napamet).
Ko imaš initrd image nameščen, pa še boš moral popravit /etc/fstab, pač če si do sedaj mel /dev/sd[a,b]1 mountan na root(/), boš zdaj na root dal /dev/md0
Še prej pa v LiveCD okolju probaj mountat vse raid device nekam v temp mape in poglej če so podatki gor. Možno je da jih ne bo in boš tam kjer ni muh. Tako da, !!backup!!
Mislim da ti niti mountat ne bo uspelo ker na raid devicu še ne bo sploh filesystema in bodo podatki izgubljeni. Ne vem, nikoli še nisem postavljal software Raida na obstoječem sistemu.
Še prej pa namesti mdadm:
"apt-get install mdadm"
Če pa vseeno hočeš obdržati tvoj trenuten raid, pa le povej kako si ga sploh na začetku postavil in kje.
Objavljeno 13 marec 2012 - 14:56
Objavljeno 13 marec 2012 - 15:15
A nima ubuntu že med samo namestitvijo da lahko daš zadevo v RAID?
Mi je žal da ti nisem že prej pogooglal zadev kako se dela z obstoječimi podatki. Ker sem še pa vedno v službi, pa ti prilagam samo en link, iz katerega mislim da ti bo kar hitro uspelo postaviti RAID na frišni namestitvi Ubuntu distribucije:
http://feeding.cloud...n-existing.html
Objavljeno 14 marec 2012 - 10:05
Objavljeno 15 marec 2012 - 23:26
Objavljeno 16 marec 2012 - 07:50
"mdadm --manage /dev/md0 --add /dev/sda"?
Kakšen error mogoče?
Za ta raid na matični, pa bodi pozoren ob zagonu računalnika, takoj po BIOS post boš videl sporočilo:
"
Press <Ctrl-F> to enter FastBuild Utility" (Figure 2). Hit the <Ctrl>+<F> key to enter the
RAID BIOS setup utility.
"Pritisneš Ctrl+F in tam lahko nastavljaš vse njegove raid zadeve in verjetno tudi rebuild.
Objavljeno 16 marec 2012 - 11:28
Dobim pa naslednjo napako: connot get array info for /dev/md1. Vpisal sem pa tako: mdadm --manage /dev/md1--add /dev/sdb .
Ko pritisnem tipko ctrl+f nimam nobene take možnosti za rebuildat
Dodaj odgovor
0 član(ov) bere to temo
0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov