Skoči na vsebino

IPB

Slika

Prenosnik Baterija Počitnice

• Please log in to reply
Odgovorov v temi: 8

#1 jozekuch

jozekuch

Iznajdljivec

• Members
  • 871 objav

Objavljeno 10 junij 2012 - 08:37

Včeraj mi je sredi dela "crknil" prenosnik.
Pri ponovnem poskusu vklopa: Nobene reakcije.
Jutri bi romal na servis. (Garancija potekla pred enim tednom.)
Poznavalec mi je svetoval:
Baterijo daj ven. Priključi na elektriko.
O Marija! HVALA lepa!
Važno opozorilo za prihodnje: »Ker večino časa delaš doma, naj baterija počiva.«
Ob nakupu prenosnika sem prodajalca o tem izrecno vprašal.
Odgovor: baterija naj bo vseskozi v računalniku.

Vprašanja:
1.ali naj dam baterijo počivati prazno ali napolnjeno?
2.ali je za hranjenje baterije predvidena kakšna embalaža (npr.aluminijasta vrečka?)
3.ali pri ponovni uporabi baterije po »počitnicah« le-to potrebno za učinkovito delovanje vsaj dvakrat napolniti/sprazniti?
4.so lahko počitnice zelo dolge (npr. več mesecev)?

#2 Nejc

Nejc

Iznajdljivec

• Moderators
  • 859 objav
  • Spol:Moški
  • Kraj:Krško

Objavljeno 10 junij 2012 - 09:13

Na tvoje vprašanje točnega odgovora ni, ker se vedno "kregajo" glede tega... Sedaj že nekaj let so v prenosnikih baterije, ki naj ne bi imele spominskega efekta... tako da naj ne bi bilo važno kdaj in kako jo polniš (se pravi ali povsem prazno, ali na 50%...). Meni je prodajalec rekel naj jo polnim, praznem, polnim, praznem... Ampak verjetno to pomeni, naj jo vsake toliko vsaj spraznem in nato napolnim... tudi med počitnicami... recimo vsaj nekajkrat na mesec.

Odgovori na tvoja vprašanja (so moje mnenje in ti ničesar ne garantiram, kako bi pač delal jaz):
1. Počivati bi dal polno baterijo (če ne druga je praktično, ker jo vzameš ko jo potrebuješ)
2. Mislim da ne, ker če jo misliš vsake toliko izpraznit, ne bo počivala nekje celo leto
3. Po mojem mnenju ne bi dal baterije počivat za celo poletje
4. Mislim da ne

#3 MIHAc27

MIHAc27

Pomagač

• Members
  • 470 objav
  • Kraj:Ne rabiš vedet

Objavljeno 19 junij 2012 - 10:31

Kako delam jaz:
Baterija počiva zunaj prenosnika non stop. Vsake toliko jo vseeno vzamem oz. rabim da malce dela.

Kolikor sem jaz bral, naj bi baterijam škodilo prenapolnjenost, pretirana izpraznjenost. Torej ne filat nad 95% in ne izpraznit pod 20%. Novejši prenoski naj bi sami preprečevali prenapolnjenost.
Če baterija počiva, naj bo 90% polna (Ker če boš dal samo 20% polno, čez par mescev bo na 0% in zna tudi crknit).
Bateriji škoduje tudi vročina, zato ni fino da je skoz v prenosniku, ker se greje.
Če počiva baterija 1 mesec ne bo panike. Potem pa le naredi en cikel ali dva polnjenja/praznenja in jo daj spet počivat

#4 DaMachk

DaMachk

Gospod s kravato

• Members
  • 1 360 objav

Objavljeno 24 junij 2012 - 15:36

Predvsem je največji problem izpraznjenje pod 20% in nato polnjenje na polno.
Sam sem osebno večino časa imel baterijo v prenosniku ter prenosnik na polnilcu, pa mi baterija še vedno deluje brez problemov.
Je pa prenosnik star 3 leta in pol.

Predvsem se je treba držat, da lahko Litij-ionske baterije, ki so v prenosnikih polniš kadarkoli in je ni treba izprazniti povsem, kot je bilo o v navadi oz. nujno pri NiCd akumulatorjih.

#5 gapi_pro

gapi_pro

Govorec

• Members
  • 2 189 objav
  • Kraj:Dream place

Objavljeno 24 junij 2012 - 22:58

Malo odvisno od baterije tudi, ker tisto, ki sem jo jaz nazadnje dobil je tovarniško priporočeno, da jo shraniš ko je 50% polna.

#6 Medicius

Medicius

Velemojster

• Members
  • 7 087 objav
  • Kraj:Murska Sobota
  • Interesi:Računalništvo in tek na pretek. :)

Objavljeno 25 junij 2012 - 08:20

Moj HP Pavilion DV7 ima baterijo ves čas vstavljeno in je 99,9999% priklopljen na el. omrežje. Tako delam že dve leti. To soboto sem bil kar presenečen saj smo na terenu preko WiFi gledali celotno tekmo. Po 2h gledanja je bila baterija na 13%.
Li-Ionske baterije sploh niso haklave, paziti moraš edino, da je ne izprazniš do konca. Je pa vse odvisno tudi od kvalitete same baterije (proizvajalca).
Je pa nekaj napisanega o bateriji v temi Kaj Se Splača Vedeti O Prenosnikih? .

#7 DaMachk

DaMachk

Gospod s kravato

• Members
  • 1 360 objav

Objavljeno 25 junij 2012 - 13:27

Malo odvisno od baterije tudi, ker tisto, ki sem jo jaz nazadnje dobil je tovarniško priporočeno, da jo shraniš ko je 50% polna.

Ja shranjevanje v neuporabi se priporoča, na hladnem mestu, ko je baterija napolnjena nekje 40-50% in jo je priporočljivo na 6 mesecev nanovo napolnit.

#8 Simona

Simona

nOObie

• Members
  • 2 objav

Objavljeno 12 julij 2012 - 21:03

Zivjo!

Vceraj zvecer sem, kot po navadi, ob opozorilu, da je baterija dosegla kriticno vrednost, vklopila racunalnik v elektriko. Nekaj casa sem ga se uporabljala, nato pa sem ga odnesla polnit v drugo sobo (imam pa EEE Pc notebook). Racunalnika nisem ugasnila niti dala v mirovanje. Polnil (priklopljen je bil) naj bi se celo noc, vendar je bil zjutraj ugasnjen, lucka za baterijo na racunalniku pa je svetila rdece (ko je poln, je zelena ;)). Bila sem zacudena, da se v celi noci ni napolnil. Racunalnik sem prizgala in ugotovila, da se je najverjetneje ugasnil, ker mu je zmanjkalo energije (na ekranu je pisalo, da se racunalnik ni pravilno zaustavil, in kako ga zelim znova zagnati - tiste tri moznosti, normalno, safe mode, ... ). Normalno se je zagnal, ko se je prizgal, se je pokazalo okno, da se je ponoci zgodil Windows update (imam Windows 7 - ceprav imam nastavljeno, da instaliram rocno). Baterija je kazala 67 %, ko sem adapter izklopila iz elektrike, da bi sla v drugo sobo, pa se je racunalnik ugasnil. Dala sem jo ven iz racunalnika in nazaj vanj, pa ga nisem mogla prizgati. Sele, ko sem racunalnik priklopila nazaj na elektriko, se je prizgal.

Sedaj mi kaze available battery 67 %, pise da je plugged in, charging, vendar se nic ne premika, kot se po navadi, kadar se polni. Ce jo dam (medtem, ko je adapter vkljucen v elektriko) ven in nazaj noter, se nekaj casa nivo baterije premika, kot da bi se polnila, potem pa se ustavi, toda se vedno pise, da se polni. V resnici pa se racunalnik obnasa, kot da baterije sploh ne bi blo.

Se opravicujem, da sem toliko napisala, ampak nisem hotela izpustit kake relevantne informacije.

Zanima me samo ali naj racunalnik, ki je star ze skoraj 3 leta in nima vec garancije, odnesem na servis ali naj kupim novo baterijo. Ali pa se nic od tega sploh vec ne splaca?
Razmisljala sem, da bi probala od-instalirat update, ki so se nalozili ponoci, ampak se bojim, da potem nic ne bo delalo, racunalnik pa nujno potrebujem.

Ze vnaprej se zahvaljujem za pomoc :)

Lep vecer,

Simona

#9 Nejc

Nejc

Iznajdljivec

• Moderators
  • 859 objav
  • Kraj:Krško

Objavljeno 12 julij 2012 - 22:21

Mislim da pri tvojem problemu update nima nič veze... Morda je prišlo do kakšnega kratkega stika ali kaj podobnega... Če imaš kje možnost, preveri kako se računalnik obnaša z drugo baterijo... če je tam v redu, potem kupi novo baterijo...

0 član(ov) bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov