Igre
13.01.2017 16:55
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vse, kar morate vedeti o novi igralni konzoli Nintendo Switch

..Nintendo je naposled predstavil svojo novo igralno konzolo Switch, ki bo prišla v slovenske trgovine 3. marca., cena osnovnega paketa pa bo pri znašala dobrih 300 evrov..
Vse, kar morate vedeti o novi igralni konzoli Nintendo Switch
Vse, kar morate vedeti o novi igralni konzoli Nintendo Switch

Kaj je Nintendo Switch?

Switch je sicer naslednik Nintendove igralne konzole Wii U, pri Nintendu pa upajo, da se bo nova naprava odrezala z boljšimi prodajnimi številkami. Wii U si namreč lasti ne pretirano laskavi naziv najslabše prodajane Nintendove igralne konzole vseh časov (z izjemo polomije Virtual Boy iz leta 1995).

V primerjavi z obstoječimi sobnimi igralnimi konzolami (PlayStation 4, Xbox One) je Nintendo s Switchem ubral precej bolj inovativen pristop. Switch se namreč lahko uporablja kot klasična sobna ali prenosna igralna konzola, preobrazba med obema načinoma pa je zelo preprosta. Ko se želite z njo zabavati v dnevni sobi, konzolo enostavno postavite v priklopno postajo in jo preko nje povežete s televizijo. Če jo želite vzeti s seboj na pot, tablico samo »izpulite« iz priklopne postaje in jo pospravite v torbo.

Igralni plošček, ki se sestavlja kot Tetris

Dogajanje na zaslonu upravljate s prav posebnim prilagodljivim igralnim ploščkom imenovanim Joy-Con, ki je sestavljen iz dveh delov. Kadar konzolo uporabljate v domačem naslonjaču, oba dela priklopite na sredinsko baterijo in tako sestavite klasičen igralni plošček, kadar jo uporabljate na poti, pa oba dela igralnega ploščka priklopite na njeno desno in levo stranico. Ker sta opremljena s senzorji za zaznavanje prostorskega gibanja, lahko vsako »polovico« uporabljate tudi ločeno od zaslona kot gibalni krmilnik. Nekako tako kot so se uporabljali igralni ploščki pri Nintendu Wii.

Kot zanimivost: ploščki so podobno kot pri PlayStationu 4 opremljeni tudi z namensko tipko za zajem slike zaslona, ki jo potem lahko zelo enostavno delite tudi na svojih družabnih omrežjih. V prihodnosti boste s to tipko lahko zajeli tudi videoposnetek svojega igranja, za zdaj pa še ni znano, ali bo Switch omogočal tudi pretakanje vsebine (igranja) v živo, tako kot to znata Xbox in PlayStation.

S svojo modularnostjo Switch močno spominja na lego kocke, saj ga lahko razstavljate, sestavljate in igrate, kakor vam srce poželi. Tako lahko igro, ki ste jo začeli v dnevni sobi na veliki televiziji, nadaljujete pred spanjem v postelji ali naslednji dan na dolgem čezoceanskem letu. Pri tem morate seveda v zakup vzeti tudi avtonomijo baterije. Kot pravijo pri Nintendu, naj bi ta v prenosnem načinu zdržala od dveh in pol do šest ur in pol. Odvisno od intenzivnosti uporabe.

Če se še nekoliko dotaknemo igralnih ploščkov, bo te mogoče dobiti tudi v različnih barvnih kombinacijah. Poleg privzete sive, bo na začetku na voljo če v modri in rdeči barvi. Za vse, ki niste pretirano naklonjeni bolj drznim in inovativnim pristopom, bo na voljo še povsem klasičen kontroler, ki s svojim videzom močno spominja na tistega, ki je priložen Xboxu One.

Igre bodo na posebnih disketah

Za razliko od aktualnih konzol PlayStation 4 in Xbox One Switch ne uporablja predvajalnika Blu-ray, ampak bo igre poganjal s posebnih disket, oziroma kartic. Te seveda niso takšne, kot so se uporabljale pri legendarni Nintendovi konzoli NES v 80-ih letih prejšnjega stoletja, ampak bolj spominjajo na tiste, ki jih uporabljata žepni igrači Nintendo DS in 3DS, oziroma so videti kot nekoliko debelejše SD kartice. Sodobnemu času primerno bo igre mogoče naložiti tudi s spletne trgovine, podobne Googlovemu Playju in Applovemu portalu App Store.

Nobena igralna kozola (ali pravzaprav katerakoli naprava) pa ni vredna kaj dosti brez kakovostne vsebine. Pri Nintendu zato obljubljajo, da bodo na Switchu tekle izjemne igre, ki ne bodo regijsko zaščitene. Med najbolj obetavnimi napovedanimi naslovi sta dve igri z ikoničnim brkatim junakom Mariom, Super Mario Odyssey in Mario Kart 8 Deluxe, poleg njiju pa še nov del legende o Zeldi, podnaslovljen Breath of the Wild. Omembe vredni so še pustolovski Xenoblade Chronicles 2, akcijski Splatoon 2, pretepaški ARMS in družabni 1, 2, Switch, ki je nekakšen vodič v igranje s Switchem.

Čeprav se bodo po vsej verjetnosti odrezale odlično, naštete igre nikakor ne bodo dovolj za uspeh konzole. Zato bo zelo pomembno, kako se bodo na konzolo odzvali drugi proizvajalci iger. Če jo bodo podprli, morda najde svoj prostor v marsikateri dnevni sobi, v nasprotnem primeru pa analitiki pravijo, da bi bil Switch lahko zadnji poizkus Nintenda v svetu sobnih igralnih konzol. Podporo Switchu so za zdaj napovedali pri Square Enixu (serija iger Dragon Quest), Atlusu, Segi, Bethesdi (Skyrim) in EA-ju (FIFA).

Kaj se skriva pod ohišjem?

Vseh tehničnih podrobnosti nove konzole pri Nintendu še niso razkrili, znano pa je, da bo imela 32 gigabajtov notranjega spomina (z možnostjo dodatne razširitve z microSD kartico), 15,8-centimetrski (6,2”) na dotik občutljiv zaslon z ločljivostjo 1280 x 720 slikovnih pik, Nvidiin procesor, Wi-Fi sprejemnik in da se bo polnila preko standarda USB-C.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

BONAJO d.o.o.

Industrijska cesta 9, 1290 Grosuplje, Tel: 040 514 750
Podjetje BONAJO d.o.o. uspešno posluje že od samega začetka. S skrbno izbrano veleprodajno mrežo partnerjev skrbijo za trženje in distribucijo televizorjev, mobilnih telefonov, ... Več

PLANET GV d.o.o.

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 080 33 44
V podjetju Planet GV posameznikom in podjetjem v Sloveniji pomagamo do novih znanj in boljših poslovnih rezultatov. Živimo in delujemo v skladu s svojim sloganom »Povezujemo priložnosti«. Bogati ... Več
Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več
Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več