Igre
02.02.2016 08:24

Deli z drugimi:

Share

Preizkusili smo Ozone Strike Pro mehanično tipkovnico

Preizkusili smo Ozone Strike Pro mehanično tipkovnico
Preizkusili smo Ozone Strike Pro mehanično tipkovnico

Ozone Strike Pro je ena najbolj popularnih mehaničnih tipkovnic v Sloveniji – pa je razlog za tem dober marketing ali dejansko kakovosten izdelek? Berite naprej.


Embalaža, v kateri prejmemo tipkovnico ni nič posebnega – pač v skladu z vsemi njihovimi produkti rdeče-črno obarvana škatla. Na njej je izdelek predstavljen tako, da bo kupcu v trgovini kar se da privlačen. Model, ki smo ga prejeli je imel v notranjosti Cherry MX Browne, medtem so na voljo tudi MX Red, Blue in Black verzije tipkovnice. Same tipke imajo angleško postavitev s slovensko gravuro, kar je lep detajl, ki ga ne vidimo pri vseh proizvajalcih.


Če se dotaknemo specifikacij:

  • naj bi Cherry MX stikala zdržala 50 milijonov pritiskov,
  • USB 2.0 hub z enim portom na zadnji strani tipkovnice,
  • Audio-passthrough kabli za povezovanje 3,5 milimeterskih konektorjev direktno na tipkovnico.
  • Ta ima rdeče-bela osvetlitev tipk in
  • možnost nastavljanja 30 konfiguracij makro tipk, vključenih je pa tudi
  • 64 KB spomina na sami tipkovnici
  • ki tehta dober kilogram in je
  • na računalnik povezana z poldrugim metrom dolgim pletenim kablom

V primerjavi z mnogimi konkurenti je Strike Pro dejansko vsaj malo diskretna, nima tistih lastnosti designa ki glasno kričijo “jaz sem gamerska tipkovnica” z agresivnimi poslikavami in teksturami ali čem tretjim.

Vse tipke so opremljene z meni všečno nestandardno pisavo, in so sicer mat črne barve. Na F tipke so bile dodane funkcije nastavljanja odzivnosti tipkovnice, sicer nevemo zakaj bi kdo namenoma povečeval čas potreben da tipkovnica računalniku pošlje signal, a vseeno. Poleg tega so dodane še tipke za upravljanje z medijskimi vsebinami, tipka za izklop Windows tipke med igro in seveda šest makro nastavitev – vse te so dostopne preko modifikatorske Ozone tipke, ki zamenja desno Windows tipko. Govoriti o sami izkušnji uporabe nima smisla, saj Cherry MX veljajo za “de facto” standard mehaničnih tipkovnic. V testirano tipkovnico so vključeni MX Browni, ki so najbolj popularna zaradi njihove primernosti tako za hardcore gamerje in tipkarske navdušence.


Preostali del tipkovnice je v istem mat črnem barvnem stilu prevlečen še z nedrsečim premazom, ki je kratko malo izjemen. Roke na njem ne drsijo in se ne znojijo, poleg tega pa je prijeten na otip. V design je vključen polovični naslon za roke, ki bi lahko bil daljši in je tako bolj kot ne v celoti uporaben le za uporabnike z manjšimi dlanmi.


Vseeno Strike Pro pokaže svoje gamerske korenine z osvetlitvijo, ki je na večini tipkovnice bela, medtem ko je na QWE in ASD, Escape in smernih tipkah rdeča. Vpeljava dveh različnih barv osvetlitve je sicer po mojem mnenju zgrešena, a morebiti pri proizvajalcu vedo stvari, ki jih jaz ne. Če bi ugasnili osvetlitev tipk bi jo lahko brez težav uporabljali tudi v pisarniškem okolju. Sama osvetlitev ima šest nastavitev:

  • izklopljena,
  • 3 nivoje svetlosti,
  • eno nastavitev, ki počasi posnema efekt pulza
  • in eno, ki osvetli le rdeče tipke.

Na našo žalost pa spreminjanje svetlosti osvetlitve ni spremenilo svetlobe rdeče osvetljenega dela, ki je enostavno bodel v oči.


Če se za konec dotaknemo še programske opreme, s katero lahko spreminjamo nastavitve tipkovnice in makroje – ta je milo rečeno zanič. Vsakič ko želimo potrditi kakšno spremembo se celoten program obesi in se nekaj trenutkov noče odzivati. To je verjetno zaradi pisanja teh nastavitev na v samo tipkovnico vključen spomin, ki nam omogoča, da se naše preference ohranijo tudi ko zamenjamo računalniški sistem, a vseeno se mi to ne zdi sprejemljivo.


Pod črto je Ozone Strike Pro cenovno ugodna mehanična tipkovnica z originalnimi Cherry MX stikali in dobro izkušnjo uporabe, ki jo pa kali nepopolna osvetlitev in obupna programska oprema, za katero bi raje videli, da bi je sploh ne bilo.

Avtor: SAMO ZAVAŠNIK @ Gaming.si


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

RSLukan, Matjaž Lukan s.p.

Pri malem kamnu 11, 1000 Ljubljana, Tel: 051 302 160
Delovanje sodobne družbe je pogojeno z brezhibnim delovanjem računalniških in informacijskih sistemov. Predstavljajte si svet brez tehnologije ali še huje, svet brez ustrezne IT ... Več
Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več
Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Podjetje Vibor z unikatnim pristopom že od leta 1993 zagotavlja neprekinjeno podporo celotni organizaciji z zanesljivo opremo ter rešitvami, ki poenostavljajo in povezujejo delovne ... Več
Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več