Igre
15.07.2008 10:58
Posodobljeno 16 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

E3 2008 – Microsoft

Na včerajšnji Microsoftovi tiskovni konferenci, ki je služila tudi kot uvod v letošnji E3, si je Xbox 360 šefé Don Mattrick drznil javno napovedati, da bo veliki M prodal več svojih konzol kot konkurenčni Sony svojih PlayStationov 3. Izraz (pre)velikih cahoonas? Drzna prerokba? Številke jim zaenkrat (deloma) še hodijo v prid: enkrat več prodanih Xbox 360 konzol v ZDA kot PlayStationov 3, enkrat višji prihodek zunanjih razvijalcev kot pri konkurenci in milijarda dolarjev zapravljenega denarja 12-ih milijonov uporabnikov Xbox Live servisa, kateremu se vsakih 5 sekund pridruži sveža kri. Kaj pa Evropa? Japonska? Nintendo Wii? Hja, če ni voda na njihov mlin, po njej seveda ne bodo pljuskali, je pa smešno videti, kako se Sony in Microsoft bojujeta za drugo mesto, s katerim sta se že skoraj sprijaznila, medtem ko Wii veselo drvi dalje.

Ker evolucija v industriji narekuje sposojanje, nadgrajevanje in prehitevanje tujih idej, je Microsoft letos predstavil številne »novosti«, ki so izrazito dišale po konkurenčnih vizijah. Wii-jev uspeh je poskrbel za to, da bo Microsoft z lahkotnejšimi igrami in rešitvami vse bolj poželjivo segal po »nedeljskih igralcih«, Sonyevo približevanje pa za kopiranje njihovih uveljavljenih serij iger ter prevzemanje prejšnje-generacijskih ekskluziv.

Najprej k igram. Navzoče so v uvodnem delu konference vzburili z videom in igralno demonstracijo slinjenja vredne, težko pričakovane FRP-jke Fallout 3, ki je videti kot Oblivion v post-apokaliptičnem Fallout svetu. Obljubili so do 100 ur igralnega časa, dolpotegljive dodatne plačljive vsebine po izidu igre (samo za Windows in Xbox 360), več koncev, veliko svobode in jesenski izid. Sledila je nič manj navdušujoča demonstracija petega dela Resident Evil, katerega najlažje opišemo kot RE4 + afriška lokacija + boljša grafika + spletno kooperativno igranje. Izdali jo bodo na petek trinajstega, marca 2009.

Na oder je zatem prikorakal zgovorni Molyneux in pokazal svojo opevano nadaljevanje FRP-jke Fable. Videti je bilo moč čudovito, stilizirano grafiko, poenostavljeno večigralsko udejstvovanje, inteligentnega štirinožnega kosmatega sopotnika (beri: kužka) in debatiranje z navidezno ženo in otrokom. Oktobra letos. Za konec uvodnega dela igričarskih demonstracij je bil seveda na vrsti Gears of War 2, ki je bil v gibanju videti na moč slastno, načeloma pa kot prvi Gears na drugo potenco. Spektakularnejša grafika, več sovragov, več tega, več onega, več vsega. Izdali ga bodo letos 7. novembra, samo za Xbox 360.

Čeprav med uvodno predstavitvijo ni bilo nobenih posebnih presenečenj, je Microsoft presenetil (ali pa tudi ne) z prenovljenim izgledom Xbox Live servisa, ki nastopi v jeseni. Poleg številnih izboljšav funkcionalnosti (možnost inštalacije iger na trdi disk, 16:10 preko VGA oz. HDMI, podpora 1440*900 ter 1680*1050 ločljivostim; možnosti brskanja in plačevanja za Xbox Live vsebine preko PC-ja), družabnemu Live Party sistemu za druženje, izmenjevanje, klepetanje in igranje do osmih prijateljev; in priključitvi novih partnerjev, ki bodo na Live ponujali svoje vsebine (Netflix, Universal, MGM), bo največ svežine doslej nekoliko neestetskemu servisu doprinesel poprej omenjeni prenovljen, minimalističen izgled, Mii-ji, kghm, Avatarji in še večji poudarek na preprostih večigralskih igrah (kvizi, Uno, itd.). Nekaterim je prenova na videz všeč (več funkcionalnosti, več estetike), drugim ne (preveč »plagiatorska«, preveč otročje delujoča), ampak tako pač to je.

Kar se Xbox Live Arcade servisa tiče, so najavili Geometry Wars: Retro Evolved 2, Galaga Legions, Uno Rush in nedefinirani South Park špil. Med večja presenečenja je spadala najava, da ekskluzivno na Live servis prihaja razširjena različica lanskoletne najbolj očarljive igre leta, Portal to je, podnaslovljena Still Alive z novimi oz. razširjenimi stopnjami.

Kar se iger za širšo publiko tiče, so pokazali še barvito in simpatično 3D platformščino Banjo-Kazooie: Nuts and Bolts (original prihaja na Live servis), nadaljevanje še bolj barvite in simpatične Viva Pinata, nadaljevanje Scene It filmskega kviza (kop–, err, konkurenca Sonyevemu Buzz kvizu), novo karaoke igro Lips (ki je seveda neposredna konkurenca Sonyevi SingStar seriji) in You’re In The Movies igro (EyeToy, kghm), s katero s skakanjem ter ostalimi norčijami z Xbox Live kamero snemamo in sestavljamo bizarne filmčke.

Po predstavljanju nove Guitar Hero in Rock Band 2 (med več kot 80-imi skladbami bo tudi G’N’R-jev komad s prihajajočega albuma!), pa je sledilo še zadnje presenečenje. Na oder je stopil Square Enix poglavar Yoichi Wada in v polomljeni angleščini napovedal štiri JFRP-jke za Xbox 360: Infinite Undiscovery, novi Star Ocean, Last Remnant (ki prihaja tudi na PC!) iiiin, Final Fantasy XIII. Doslej ena najbolj znanih PS3 ekskluziv to več ni, torej.

To je to. Letošnjo Microsoftovo konferenco je zaznamovalo predvsem zgledovanje po konkurenci, poudarek na spletni družabnosti, poudarjeno vabljenje igralcev, ki se lepijo na Wii in boj za potencialne PS3 stranke. Bomo videli, kaj v odgovor pripravljata Sony in Nintendo.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

AGENCIJA ODMEV

Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana,

TRACE BS d.o.o.

Opekarniška cesta 5, 2270 Ormož, Tel: 05 905 23 81
V skupini Trace Solutions, katere del sta Trace BS Poslovne rešitve d. o. o. in Trace IS Informacijske rešitve, se ukvarjajo z razvojem, prodajo in uvajanjem istoimenske programske ... Več

NAVEZA d.o.o.

Ščita 9, 1315 Velike Lašče, Tel: 01 787 30 25
Naveza d.o.o. je podjetje z več kot 15 leti izkušenj na področju računalniške podpore, digitalizacije ter izdelave in vzdrževanja spletnih strani. Vedno si prizadevajo najti rešitve, ... Več
Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,