Igre
25.03.2015 16:46
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Opis generične streljačine #54: Battlefield Hardline

Opis generične streljačine #54: Battlefield Hardline
Opis generične streljačine #54: Battlefield Hardline

Sigh. Visceral so eni izmed mojih najljubših razvijalcev, saj so naredili serijo Dead Space, ki jo obožujem. Da, tudi trojka mi je bila všeč. Ko so jim EA ukazali, da morajo narediti novo Battlefield igro, sem bil skeptičen. Uporabljali bodo Frostbite 3 pogon, ki je obupen, nimajo izkušenj z večigralskimi igrami, in delali bodo na izmučenih franšizah namesto Dead Space igrah ali originalnih zadevah. Ampak ok, po nekaj trailerjih sem bil pozitivno presenečen. Enoigralska kampanja bo absolutno boljša, saj so bile tiste iz Battlefield 3 in 4 popoln obup, večigralsko pa zna trpeti ampak vsaj poskušajo nekaj novega. Ampak po nekaj urcah dejanskega igranja sem vse prej kot zadovoljen.

Enoigralstvo


V zgodbovnem načinu igraš kot policaj, ki je tako generičen da sem pozabil njegovo ime. Nick, ali nekaj. V njegovih škornjih igraš skozi enajst epizod igre, ki hoče biti cinematična TV policijska drama namesto igre. Skozi igro spoznamo sicer dobro napisane, a generične policijske like, ki nimajo več osebnosti kot pa: “policijski kapitan”, “dober policaj z nemoralnimi metodami”, “zlobni partner, ki te izda” in tako dalje. Vse to smo že videli v tonah policijskih dram in sledenje zgodbi je dolgčasno.

Tudi igranje ni nič kaj boljše. V tistih parih uricah, ki traja kampanja, se nisem kaj prida zabaval. Skozi linearne stopnje moraš ali prestreljati, ali pa aretirati čim več kriminalcev. To storiš tako, da tekaš proti njim in stiskaš tipko za kazanje policijske značke, nato pa stiskaš tipko za aretiranje. Če je kriminalcev več kot tri, tega ne moreš storit, zato moraš metat okoli kovance, da kakšnega zamotiš, ostale pa aretiraš. Umetna pamet je obupna, saj kriminalci ne opazijo, da si aretiral nekoga en meter stran. Prav tako se bodo predali, čeprav si ti sam s pištolco, oni pa so trije, do zob oboroženi in opremljeni z neprebojnimi jopiči.

Osebno sem se začel dolgčasit pri aretiranju ljudi, saj tekanje do nekoga in stiskanje gumba ni najbolj zabavno. Zato sem se raje streljal, a ob tem dobiš manj točk, ki so uporabna za… skorajda nič. Lahko odklepaš nova orožja, ob čemer ti čez pol ekrana skoči ikona WEAPON UNLOCKED, kar je neumno in te vrže iz vživetja v igro. Občasno tudi voziš kakšen avto po linearni poti skozi mesto, skeniraš sobo za dokazi ali pa stiskaš F za cinematično doživetje.

Zakaj za vraga ne izkoristijo vseh dobrih točk Battlefielda? Torej, velike odprte mape, vozila, nelinarnost, možnost coop kampanje glede na to da imaš s sabo vedno partnerja? Ne bi bilo odlično, če bi imel pred sabo ogromno odprto mapo in več nalog, ki bi se jih lahko lotil kakor hočeš v poljubnem vrstnem redu? Aja, potem ne bi bila igra dovolj cinematična in premalo podobna filmom. Torej zgodbovni način je spet polom. Čeprav ni tako obupen kot tisti v Battlefield 3 in 4, je vseeno še vedno tako generičen in brez navdiha.

Večigralstvo


Battlefield 4 je bil korak v pravo smer. Prinesel je ogromne mape, veliko vozil, ogromno opreme, commander mode iz Battlefield 2 se je vračal, torej več taktiziranja. Mučile so ga slaba internetna koda, morje hroščev in obupen Frostbite 3 pogon, a vseeno mi je bil všeč in bi ga bolj priporočal. Zakaj? Ker Battlefield Hardline naredi petnajst korakov nazaj in deset korakov stran. Nič nimam proti temu, da so hoteli narediti nekaj novega, to je fantastično. Policijske teme sem se zelo veselil in bi lahko naredili nekaj odličnega s tem. A niso.

Mape so tokrat izjemno majhne, vozil skorajda ni več oziroma niso uporabna. Pozabite na tanke, letala, vozila z orožji. Tokrat imamo na voljo le policjske avte, navadne avte, okrepljene kombije in transportne helikopterje. Mislim da obstaja kakšna mapa s helikopterjem, ki ima mini gun. Ampak to je to. Kaj naredi Battlefield serijo posebno in različno od drugih? Točno to, ogromne mape, vozila… ogromno bojišče! Battlefield! Ta igre je bolj Call of Duty kot Battlefield.

Odličen Bad Company 2 je prinesel ogromno destrukcije, ki ni bila le preprost “gimmick” ampak se je uporabljala taktično. Če se je nekam zaredil ostrostrelec, si pač demoliral stavbo in problem je rešen. To si storil s tankom, skozi stavbo si lahko zapeljal z avtom, z C4… izbira je tvoja, ampak večino stvari si lahko uničil. V Battlefield 3 so to že zreducirali, v 4 skorajda popolnoma, sploh v urbanih mapah, razen par skriptanih sekvenc ko pade stolpnica, tukaj pa skorajda nič ni več uničljivo! Še majhne stvari kot ograje ali stebri niso, oziroma še huje, nekaj je, nekaj pa ni, kar te popolnoma zmede in kmalu sploh več ne poskušaš uničevati zaklona sovražnikom, saj nima smisla. Okej, na določenih mapah je možno uničiti kakšno steno, sploh v manjših mapah, ki se dogajajo v hišah oziroma notranjosti. Ampak spet, potem preklopiš na drugo mapo in vidiš, da tam ne gre uničit ničesar. Pri Battlefield 4 sem še odpustil tole, ker so bile mape ogromne in prirejene 64 igralcem, tukaj pa so spet majhne, skorajda brez vozil in bi bilo destrukcijo okolja lažje dodati. Mape so manjše od tiste v BFBC2, in tam je bilo vse uničljivo, tako da ne razumem zakaj ne bi moralo biti tudi tukaj, pet let kasneje na “naslednjo generacijskem” pogonu in konzolah.

Naj še omenim, da je tudi manj opreme (nekje pet glavnih orožij na poklic), nekateri poklici so neuporabni zaradi majhnih map in manjko vozil, policijska tema ni najboljše uporabljena… Dodali so nekaj novih načinov, a večina je le izpeljank “catch the flag” načinov, kjer namesto zastavice kradeš denar. Edini nov originalen način je Hotwire, kjer se v bistvu voziš z avtom namesto da zavzemaš točke na mapi. A meni osebno ni najbolj zabaven, saj večina igralcev sploh ne zna igrati in mape so premajhne za dober pregon z avti. In tudi če bi bil, večina igralcev igra dober stari conquest način, ki pa je tako inferioren tistemu iz Battlefield 4 da nima smisla nabavljati Hardline samo za to.

Še nekaj – field of view je tako obupno majhen, da mi je bilo ob igranju slabo. Sicer ga lahko povečaš, a orožje ostane enako veliko, medtem ko se okolica zvije v čudno obliko in zorni kot postane čudaško okrogel. K dodatnim težavam bi dodal probleme Frostbite 3 pogona, kot so slaba internetna koda, ki ne zazna zadetkov, slabo optimiziranost, dolge nalagalne čase in malo igralcev. Dvomim, da bo sploh še kdo igral Hardline čez kakšno leto dni, kar je sploh smešno zato, ker je že na voljo Premium paket in načrtovanih pet DLCjev.

Zaključna misel


Hardline ne bi priporočil nikomur, vsaj ne za zdaj, saj je najbolj generična enoigralska izkušnja in povprečna večigralska streljačina. Raje nabavite Battlefield 4, ki so ga do zdaj že popravili in je trenutno najboljša Battlefield izkušnja. Igra ga več ljudi, ima boljše mape, več variacije opreme, več taktičnega igranja… nasploh boljša vrednost za svoj denar. Hardline to ni. V trenutnem stanju bi bilo najboljše, da bi iz igre odstranili enoigralstvo, dodali več vsebine večigralstvu in prodajali igro ali za polovično ceno ali kot (samostojni) dodatek za Battlefield 4.

Ocena: 55/100


Plusi:

– v jedru ima še vedno solidne streljaške mehanike

Minusi:

– izjemno generična igra

– korak nazaj za Battlefield serijo v vseh pogledih


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Electronic Arts igre

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več

Komponentko d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 5, 1000 Ljubljana, Tel: 030 755 005
Računalniške ponudbe je v Sloveniji ogromno. Dobre računalniške ponudbe pa zelo malo. Vsak, ki se odloča za nakup računalnika, grafične kartice ali katerekoli druge računalniške ... Več
Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več