Igre
19.03.2014 15:33

Deli z drugimi:

Share

Titanfall: Obetavna streljačina ustvarjalcev Call of Duty

Titanfall: Obetavna streljačina ustvarjalcev Call of Duty
Titanfall: Obetavna streljačina ustvarjalcev Call of Duty

Že vrsto let je večigralska scena iger dominirana s strani Call of Duty-a in Battlefield-a. Ampak, začenja se nova generacija in s tem nove serije iger. Ena izmed teh je Titanfall, obetavna streljačina izpod prstov ustvarjalcev ravno Call of Duty-a, ki so sprli z Activisionom zaradi neplačanih bonusov in ustanovili svoj studio pod okriljem EA-ja. Dolgo so molčali in garali na novi igri, lani na E3-ju pa so nas osupli z odlično igralnostjo, ki meša več različnih igralnih pristopov v izključno večigralski igri imenovani Titanfall.

Torej, igraš kot pilot Titana, humanoidnega robota oziroma mecha. Ob opravljanju raznih ciljev na mapi prejemaš točke – več kot jih imaš, manj časa bo trajalo, da boš lahko na bojišče priklical Titana. Nadzor med pilotom in Titanom ne bi mogel biti bolj drugačen, saj je pilot okreten, možen visokega dvojnega skakanja in tekanja po stenah, medtem ko je igranje s Titanom počasnejše, ampak se počutiš kot ogromen hodeč tank. Tako pilota kot Titana lahko opremiš z razno opremo (seveda jo moraš najprej odklenit), od primarnih ter sekundarnih orožij in granatami. Sposobnosti pilotov in titanov se tako še bolj razlikujejo. Pilot lahko za nekaj sekund postane neviden, hitreje teka, vidi obrise sovražnikov skozi stene, medtem ko Titan razpošilja salve raket, spusti plin s katerim ubije sovražne pilote ali pa oslepi TItane in pobegne.

Škodo povzročaš na kar petnajstih tematsko raznolikih mapah, prilagojenih tako za Titane in pilote. Prvi potrebujejo malo več prostora, drugi pa se najboljše odrežejo, če skačejo po strehah stavb, saj se tako najlažje skrijejo pred kaosom. Po mojem mnenju so mape preveč velike za samo dvanajst igralcev. S to omejitvijo se nisem strinjal že vse od začetka, saj so razvijalci namesto večjega števila igralcev dodali bote z zelo neumno umetno pametjo, ki je tam samo zato, da zapolni praznino in da slabši igralci čim hitreje dobijo Titana. Če bi dodali več igralcev bi najbrž morali omejiti uporabo Titanov zaradi ravnotežja, česar pa niso hoteli. Tudi Titani imajo umetno pamet in jim lahko naročiš, da čuvajo določeno lokacijo ali pa, da ti sledijo. Niso najbolj pametni, je pa včasih dobra taktika, da zamotiš sovražnikovega Titana s svojim, medtem ko ti zavzameš točko.

Razvijalci so si vzeli veliko časa, da so igro uravnotežili. Niti piloti niti Titani niso premočni – piloti lahko skačejo na hrbte titanov in jih streljajo v ranljivo točko, Titani pa lahko sprožijo smrtonosen plin, ki jih precej hitro ubije. Vsak igralec ima tudi anti-Titan orožje, kot je metalec granat ali hitrostrelni metalec raket. Tako je vsak runda napeta in polna taktike.

Seveda pa imam tudi nekaj zamer. Igro so delali kar nekaj let in to izključno multiplayer, prodaja pa se za polno ceno 60 evrov. V igri sicer je nekakšen zgodbovni način, ki meša pripovedovanje zgodbe v večigralske spopade, ampak traja eno urico pa še to večina dogajanja zamudiš, ker si zaposlen z igranjem igre. Ne vem o čem se je zgodba šla in, iskreno povedano, me niti ne zanima. No, če gremo nazaj na probleme – igra ima samo večigralnost, a vseeno je niso nadgradili ali pa dodali osnovne funkcije! Kje je iskalnik serverjev, izbiranje mape, na kateri želiš igrati, glasovanje za naslednjo mapo med rundami… Takšne osnovne stvari bi pričakoval od igre, ki se osredotoča na večigralnost. Seveda so razvijalci začeli trditi, da bodo to popravili z brezplačnim popravkom. Rad bi tudi, da bi v igro dodali še več znanstveno fantastičnih orožij, od raznih laserjev pa do plazemskih izstrelkov. Nekaj jih je že, ampak so se (meni osebno) zdeli slabše za uporabljat kot pa osnovna orožja, ki se od modernih razlikujejo le po videzu. Tudi z igralnimi modusi se niso potrudili, saj jih je le pet, pa še ti so osnovni (deathmatch, catch the flag, zavzemanje točk…). Zakaj ni načina, v katerem igraš le kot pilot, brez Titanom in umetno pametnih nasprotnikov? Ali pa še kakšnega izvirnega načina? Zadnja zamera pa je statičnost stopenj, saj ničesar ni možno uničiti ali porušiti, kar je škoda, glede na to, da kontroliraš ogromne robote.

Ampak, ne glede na vse zamere že dolgo nisem igral tako zabavne večigralske igre, ki po vrhu odlično meša različne pristope. Upam, da bodo takšne igre postale nova norma večigralstva in vrnile zlate čase iger tipa Quake ali Unreal Tournament. Na žalost so razvijalci storili nekaj napak, a sem prepričan, da jih bodo odpravili v nadaljevanju za next-gen konzole.

Ocena: 86/100


Plus:

– hitrost in agilnost

– ogromni roboti!

– velike, raznovrstne mape

– odlično ravnotežje med piloti in Titani

Minus:

– nič novosti

– brez tipičnih opcij za multiplayer igre


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Electronic Arts igre

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

POINT.ER IT d.o.o.

Dolenji Boštanj 55, 8294 Boštanj, Tel: 07 814 98 00
Osredotočeni s Point.er Kako na enem mestu najti vse, kar potrebujete pri vodenju podjetja ali le v domači pisarni? Point.er it, d. o. o., je podjetje, ki ponuja celotne IT storitve, ... Več

Seyfor d.o.o.

Cesta Goriške fronte 46, 5290 Šempeter pri Gorici, Tel: 05 393 40 00
Poslovni računalniški programi za javni sektor, podjetje, zasebnike ali obrtnike Saop je leta 1987 med prvimi v Sloveniji ponudil programsko opremo in je danes eden izmed vodilnih ... Več
Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več
Diamantni partner

ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
DIH Slovenije omogoča digitalno transformacijo po principu vse-na-enem-mestu, v Sloveniji in širše. Osvešča in zagotavlja storitve za rast digitalnih kompetenc, izmenjavo digitalnih ... Več