Igre
06.06.2016 10:08

Deli z drugimi:

Share

Masovni masaker fantazijskih bitij v Total War Warhammer

Masovni masaker fantazijskih bitij v Total War Warhammer
Masovni masaker fantazijskih bitij v Total War Warhammer

Pred nekaj leti, ko je propadal THQ, se je Sega odločila za odkup določenih podjetij in pravic, ki si jih je lastil THQ. Med njimi sta bili podjetji Relic in Creative Assembly, ter pod tem franšiza Warhammer, saj je Relic vrsto let izdeloval strategije po tej licenci. Seveda smo upali, da bo Creative Assembly naredil del svoje dolgoletne franšize Total War v svetu Warhammerja, in upanje je končno zrastlo v resničnost.

Če ste eden izmed redkih, ki ne poznate ničesar od tega – Warhammer je precej tipičen Tolkienovski svet, poln orkov, vampirjev, škratov in pošasti, le malce bolj brutalen. Total War pa je serija poteznih strategij, v katerem kontroliraš in širiš svojo fakcijo po mapi. Če ju združiš, dobiš zanimivo idejo, saj je večina drugih takšnih strategij realističnih. Tistim, ki marate realistične zgodovinske bitke, vam verjetno ne bo všeč bojevanje z ogromnimi pošastmi in troli. Meni pa je masovna bitka kjer na stotine vojakov pomeče velikan, kar dogajala.

No, gremo po vrsti. V igri lahko igraš kot ena izmed štirih kar različnih ras: škrati, ljudje, vampirji in orki. Vsaka rasa ima različne sposobnosti – na primer, orki ne morejo imeti diplomacije z drugimi rasami, torej se boš z njimi bolj bojeval. Vampirji lahko oživljajo padle vojake, ljudje so uravnoteženi, škrati so bolj defenzivni in bogati… Za razliko od prejšnjih iger, kjer med fakcijami ni bilo takšne razlike, je ta pristop super in zelo obogati nadalnja igranja.

Ko izbereš fakcijo, greš na svetovno mapo. Tam lahko pošiljaš naokoli vojske, se trudiš biti diplomatski in trgovat s tistimi, ki te marajo, ter se tepeš z drugimi, ki te ne. V eni potezi lahko opraviš določeno število takšnih dejanj, nato pa nadaljuješ na naslednjo potezo, med katero mine nekaj časa in v kateri so aktivni tudi nasprotniki in zavezniki. Če se z vsemi dobro razumeš, lahko z njimi trguješ, si pomagaš pri napadanju sovražnikov in branjenju, dajaš darila in tako naprej. Tudi s tistimi, ki te ne marajo, se lahko poskusiš pogovarjati in rešiti zadeve mirno.

To seveda ne gre vedno, zato je dobro pri roki imeti nekaj vojske. Vsako vojsko vodi junak z različnimi sposobnostmi, ki jih lahko nadgrajuješ. V vojsko si sam kupuješ enote, od navadnih vojakov do konjenice, letečih pošasti, orodjem za obleganje gradov, trolov… kar pisano. In vsaka fakcija ima sebi različne vojske, kar doda dodatno globino igri. Ko pride do spopada, ga lahko končaš avtomatsko (kjer igra prepračuna različno statistiko in glede na to odloči kdo zmaga) ali pa greš sam na bojišče.

Tam igra preskoči v realnočasovno strategijo, kjer naenkrat kontroliraš na tisoče enot. Ponavadi je dobro sam igrati in se ne zanašati na avtomatski izid, saj lahko igraš bolj taktično in nemogočo bitko celo zmagaš. Ali pa imaš vsaj manjše izgube. Glede na to, da je sedaj število enot bolj raznoliko, je v igri še več taktike. Recimo, orki imajo posebne enote, ki se vržejo z raketnih nahrbtnikom v sovražno linijo, med letom pa jih lahko vodiš.

Na žalost pa obstajajo v igri še vedno enaki problemi. Umetna pamet ni najboljša, in včasih se bo nekdo kar skregal s tabo, čeprav nisi naredil nič slabega. Uporabniški vmesnik je obupen. Grozen. Na začetku sem bil izjemno zmeden, čeprav sem igral že kar nekaj Total War iger. Konkurenčni Civilization opravlja to službo veliko boljše. Kritiziral bi tudi nekaj elementov, ki so jih poneumili, sploh natančno kontroli davkov, na primer. Sedaj jih lahko samo izklopiš ali vklopiš, medtem ko si včasih lahko sam nastavljal količine. Aja, pa igra je tokrat celo dobro optimizirana in ne vsebuje veliko hroščev ob izidu, kar je ogromen dosežek za Total War franšizo.

Celokupno je igra še vedno kar dobra in nudi veliko globine in raznolikosti pri ponovnem preigranju. Jo pa na žalost še vedno moti obupen vmesnik, slaba umetna pamet in odstranitev nekaterih elementov. Če že dolgo niste igrali Total War igre in vam je fantazijska tematika všeč, jo priporočam. Aja, pa veliko bolj kul bi bilo, če bi se igra imenovala Total Warhammer (a se zaradi neumnih birokratskih razlogov in prepoznavnosti franšiz žal ne more).

Ocena: 80/100

Plus:

  • Warhammer!

  • Različne fakcije

  • končno brez hroščev ob izidu

  • fantazijske enote omogočajo več taktike v bitkah

Minus:

  • poneumljanje določenih elementov

  • obupen vmesnik

  • umetna pamet včasih dela neumnosti


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
VR igre

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35
Zlati partner

NLB d. d.

Trg republike 2, 1000 Ljubljana, Tel: 01 477 2000
Dobro delujoč finančni sistem je temelj sodobnega gospodarstva in banke pri tem opravljajo pomembno družbeno funkcijo. Banke morajo biti zmožne posojati denar potrošnikom in podjetjem ... Več
Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več

SOREX d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 07 337 90 10