Igre
31.12.2010 09:18
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Gran Turismo 5

Gran Turismo 5
Gran Turismo 5

Ena najbolj opevanih in pričakovanih Playstation 3 ekskluziv je nedvomno dirkačina “Gran Turismo 5″, katero so avtorji – Poliphony Digital – razvijali kar šest let. V tem času je bilo v igro vdelanih vedno več in več stvari, dokler šef studia – Kazunori Yamauchi – z izdelkom ni bil povsem zadovoljen.

Dejstvo, da je bil “Gran Turismo 5” v razvoju kar šest let lahko opazimo še preden se podamo v dirko, saj, če se za trenutek razgledamo po menijih, je precej očitno, da igra za svoj denar ponuja obilo zabave in najpomembneje – raznolikosti. V ta namen so avtorji na Blu-Ray uspeli stlačiti nekaj preko 1000 avtomobilov, skupaj z 71 različnimi progami iz 26 različnih lokacij širom sveta. In če se za trenutek vrnemo na ponujene avtomobile, lahko precej hitro opazimo, da imamo precej izvedb enih in istih avtomobilov. Po drugi strani pa je veliko avtomobilov stila Aston Martin DBS, Koenigsegg, Zonda in nenazadnje tudi Porsche, ki manjkajo v tej veliki zbirki.

A kljub vsemu je Gran Turismo 5 ogromna igra, ki bo pravim ljubiteljem avtomobilov vzela še kako veliko časa in ravno zaradi tega se je Poliphony Digital odločil v igro vpeljati precej raznolikih tekmovanj. V ta namen imamo A-Spec, ki je osrednji del kariernega dela igre, nakar imamo tukaj še posebne (special) evente, pri katerih imamo možnost izvencestnega dirkanja, vožnjo z go-karti, nenazadnje pa se lahko preizkusimo tudi v vožnji po progi nadvse priljubljene britanske TV serije “Top Gear”.

Toda poleg A-Spec tekmovanj imamo tudi B-Spec, v katerem nam avtorji postrežejo s precej zanimivim pristopom do igranja. Pri slednjem namreč ne vozimo mi, temveč voznik z umetno pametjo, katerega sposobnosti smo določili mi. In kaj potemtakem počnemo mi? Zelo malo, če smo iskreni, saj je naša naloga le to, da našemu vozniku dajemo štiri različne ukaze, in sicer za znižanje, zvišanje ali ohranitev tempa in prehitevanje avtomobila pred sabo. Kako bo naš voznik z umetno inteligenco izvrševal te ukaze pa je v veliki meri odvisno od njegovega počutja, ki se spreminja glede na dogajanje.

V “Gran Turismo 5” ima velik pomen tudi grafična plat, za katero je bilo poskrbljeno odlično, saj so avtomobili in okolica izjemno dodelani. No, vsaj za okoli 200 »premium« avtomobilov lahko rečemo, da so prekrasni, saj so avtorji tem posvetili največ časa in energije, medtem ko ostali niso doživeli ravno enake mere pozornosti, a kljub temu izgledajo precej dobro.

Če potegnemo črto, lahko opazimo, da je “Gran Turismo 5” odlična igra in o tem ni dvoma. Je pa res, da igra ni popolna in da je tukaj še vedno precej prostora za izboljšavo, kar se lepo pokaže v primerjavi z igro “Forza Motorsport 3”. V obeh igrah je namreč zaslediti predelovanje avtomobilov, kot tudi poškodbeni model, le da “Forza” izpelje oboje precej bolj resno in podrobneje. Toda “Gran Turismo 5” je k mizi prinesel toliko vsebine, da se lahko večina dandanašnjih iger, preprosto povedano, skrije. Prav tako je moč opaziti, da avtorji niso želeli kreirati neizprosno realne dirkačine, temveč so ustvarili nekaj v sredini. Nekaj ob čemur se lahko nedeljski vozniki zabavajo skupaj s tistimi, ki bi radi videli realistično obnašanje avtomobilov.

TEST IGRE JE OMOGOČILA TRGOVINA BIG BANG, KJER SI LAHKO IGRO ZAGOTOVITE TUDI VI!


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MITS d.o.o.

Butari 20a, 6272 Gračišče, Tel: 040 895 342
Bodite pozorni pri izbiri pravega ponudnika programskih rešitev za gostinstvo, hotelirstvo in druge storitvene dejavnosti. Večina ponuja le generične oblike rešitev, ki ne zadostujejo ... Več

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več
Zlati partner

EUDACE d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 05 994 21 60
Spoznajte podjetje Eudace Podjetje Eudace deluje na področju vpeljave ISO standardov, izvedbe izboljšanja informacijske varnosti v podjetju, varstva osebnih podatkov in poslovnega ... Več

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901