Igre
07.09.2011 10:47
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Opis igre “Deus Ex: Human Revolution”

Je "Deus Ex: Human Revolution" uresničil vaša pričakovanja?
Je "Deus Ex: Human Revolution" uresničil vaša pričakovanja?

O legendarnosti prvinca serije “Deus Ex”, katero je sedaj že pokojni razvijalni studio Ion Storm Inc. končal sredi leta 2000, se govori še danes. In prav je tako, saj lahko igro označimo za eno izmed najboljših in najvplivnejših iger vseh časov. Igra je sicer imela nekaj napak, a te je močno zasenčilo dejstvo, da smo imeli pri izbiranju pristopa precej svobode, katero “Deus Ex: Human Revolution” poudari še bolje.

“Deus Ex: Human Revolution” predstavlja tretjo igro v seriji “Deus Ex” in enako kot pri njenih predhodnikih nas avtorji tudi tokrat pošljejo v prihodnost. Tokrat smo postavljeni v leto 2027, kjer so svetu zavladale korporacije, tehnologija pa je napredovala do te mere, da lahko posameznik svoje telo in svoje sposobnosti »nadgradi« s pomočjo robotskih delov. Na tem področju deluje tudi podjetje Sarif, ki je ravno na robu znanstvenega preboja ko podjetje napadejo zlikovci. Ti odpeljejo ključni del te velike raziskave, Megan Reed in njeno ekipo, obenem pa našega protagonista Adama Jensena, ki je v podjetju Sarif zadolžen za varnost, močno poškodujejo in ko se po šestih mesecih končno prebudi, ugotovi, da je bil robotsko izboljšan.

Z novimi »augmentacijami« je Adam končno pripravljen, da razišče, kdo stoji za napadom in kaj je bil povod zanj. Raziskava ga popelje po celotnem svetu in kot se spodobi, nam bodo na voljo tudi stranske naloge. Te od igralca velikokrat zahtevajo odločitve, ki lahko celo vplivajo na potek osrednje štorije. Za nameček lahko še poudarimo, da ima zgodba več različnih koncev.

Ena izmed stvari, ki sem jih najbolj vzljubil med igranjem, je seveda možnost reševanja zadanih nalog na več različnih načinov. Na voljo imamo tri različne pristope, in sicer – napad, tihoplazenje in socializiranje. Dober primer teh treh različnih pristopov je ena izmed začetnih stopenj, kjer moramo na policijski postaji analizirati truplo. Ker igramo v vlogi bivšega policista, lahko katerega od naših starih znancev prepričamo v ogled trupla. Če nam ta pristop spodleti, imamo na voljo še tihoplazenje, ki pa zahteva precej načrtovanja, saj je umetna inteligenca precej dobra. Sovražniki namreč ne prepustijo naklučju ničesar in že najmanjši sum o naši prisotnosti bodo preverili. Na našo prisotnost jih lahko opozori že zvok odpiranja vrat, strel iz pištole z opremljenim dušilcem, odzovejo pa se tudi na truplo.

“Human Revolution” ponuja tudi svobodno gibanje po naši okolici. Tukaj ne gre za raziskovalno površino velikosti “Red Dead Redemption”, vendar še vedno dovolj veliko, da lahko za raziskovanje zapravimo več ur. Avtorji so se namreč močno potrudili na tem področju, da so ustvarili »Deus Ex« občutek, ko lahko raziščemo vsak kotiček, nagrada za raziskovanje pa so XP točke, ki se kasneje pretvorijo v Praxis točke namenjene nakupu izboljšav. Teh je na voljo kar 21 vrst, katero izmed njih pa bomo najbolj nadgrajevali, se pa razlikuje od našega načina igranja.

Če se dotaknemo še grafične plati igre, lahko opazimo, da “Human Revolution” na tem področju ne postavlja ravno mejnikov za prihajajoče igre, a se kljub temu uvrsti med grafično naprednejše igre. Avtorji so tekom razvoja namreč izjavili, da jim grafična podlaga ni prioriteta, temveč igralnost. To je še razvidno ob opazovanju obrazne mimike, s katero nas je pošteno razvadila nedavno opisana igra L.A. Noire.

“Deus Ex: Human Revolution” morda res ni najbolj inovativna igra, a je vsaj dobra v tem, kar ponuja. Prisotne je več kot dovolj svobode, ki omogoča, da ljubitelji tihoplazenja niso prisiljeni v surov napad in obratno. Za dokončanje zgodbe sem potreboval okoli 50 ur, vendar se ta številka od igralca do igralca močno razlikuje, in sicer zaradi načina pristopa, raziskovanja in težavnosti.

Založnik: Square Enix

Razvijalec: Eidos Montreal, Nixxes Software (PC)

Platforme: PC | Xbox 360 | Playstation 3

Test igre nam je omogočila spletna trgovina Igabiba!


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več

NGN MEDIA

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Ste na spletu? Če niste, ne obstajate. To je resnica digitalne dobe. Potrošniki iščejo najhitrejšo pot do izdelka ali storitve. Na vas je, da jim to omogočite, bodisi prek spletne ... Več

MLACOM d.o.o.

Pot heroja Trtnika, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 500 87 75
Tehnologija se nezadržno razvija naprej. Za vogalom je vedno novo odkritje, ki lahko spremeni tako zasebna kot poslovna okolja. Eden največjih izumov je zagotovo računalnik, ki ... Več

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več