Igre
07.09.2016 19:21

Deli z drugimi:

Share

Postani supervojak – opis igre Deus Ex Mankind Divided

Postani supervojak - opis igre Deus Ex Mankind Divided
Postani supervojak - opis igre Deus Ex Mankind Divided

Deus Ex je PC igralcem znana kot igra, ki se ponavadi znajde na vrhu seznama najboljših iger vseh časov. Iz tega razloga smo seveda vsi navdušeni, ko se serija nadaljuje. Prvi potomec, Invisible War, je bil polom in je za nekaj časa ubil upanje po nadaljevanju. Zato je bilo veliko večje presenečenje, ko je bil ponovni zagon serije po veliko letih, Human Revolution, precej dobra igra. Zdaj smo prejeli še eno nadaljevanje – se bo zgodovina ponovila, ali smo dobili še eno dobro nadaljevanje?

V igri igramo kot Adam Jensen, super vojak, ki je po nesreči zamenjal večina svojega telesa z augmentacijami. Torej robotskimi okončinami ter raznimi drugimi nadgradnjami, kar ga naredi izjemno močnega in spretnega – popoln junak za video igro, torej. Z njim moramo spet razkriti ogromno zaroto med različnimi fakcijami v igri. Med drugimi tudi iluminatiji, nasprotovalci augmentacij ter njihovimi zagovorniki. Zgodba je solidno napisana in malce globja kot večina iger, a noben presežek, sploh zaradi medlih likov in motivacij. Razočara tudi zaključek zgodbe, ki namiguje na nadaljevanja ali DLCje, seveda.

Samo igranje je precej nespremenjeno. Skozi majhen odprt svet dostopamo do odprto dizajniranih stopenj, v katerih se lahko skrivamo ali streljamo. Skozi rabo augmentacij, ki si jih sami izberemo in nadgrajujemo, lahko igro v svojem stilu in igra vedno ponudi veliko opcij naenkrat. Je ena izmed redkih iger, ki ubira ta pristop in ga komplementira z opcijami v igri, kar je super. Na žalost nam ne dovoli dovolj eksperimentirati kot v recimo Dishonored, saj je tukaj zelo malo energije, augmentacije pa so požrešne, kar pomeni da moramo varčevati. Sam sem zato velikokrat kar ignoriral nadgradnje in se skozi igro prebril z rabo hekanja v sisteme ter skrivanja, z občasnim uspavanjem vojakov. Nadležno je, da rabimo celo za osnovne stvari tipa onesposabljanja vojakov od zadaj uprabljati energijo. Torej lahko onesposobimo mogoče dva, preden nam jo zmanjka, potem pa moramo spet čakati. Še en razlog, zakaj sem se raje zanašal na pištole z uspavalnimi metki, saj je ceneje kot pa kupovati drago objekt za obnavljanje energije.

Samo igranje dokaj vleče, a me iz nekega razloga ni pritegnilo kot drugi deli v seriji. Igra ima namreč ogromno majhnih napak, ki celokupno kvarijo izkušnjo. Včasih ti igra daje preveč opcij, tako da se zlahka izmuzneš skozi stopnjo, včasih pa te vsi takoj opazijo. Če izbereš strelsko opcijo se ne boš preveč zabaval/a v igri, saj samo streljanje ni tako zelo dobro izvedeno. Zraven tega bi dodal še težke kontrole (tako na Pcju kot konzoli), slabo neoptimiziranost, povprečen izgled, obupne animacije ustnic in obrazov med pogovori, slabšo glasbo kot predhodnica, mikrotransakcije in druge majhne neumnosti. Recimo, če shraniš medtem ko si v zavetju, in nato umreš, moraš spet naložiti igro. Na koncu nalagalnega ekrana piše, da moraš pritisniti space tipko za nadaljevanje. Ampak igra že registrira ta pritisk kot dejanje v igri, torej bo Adam začel tekati ven iz zaklona. Torej lahko naložiš shranjeno pozicijo pred tem, kar lahko pomeni veliko zapravljenih minut igranja.

Zraven glavnega načina še lahko igrate Breach način. Je nekakšna kolekcija mini stopenj, v katerih moraš hekati in krasti podatke, se občasno streljati in nadgrajevat svoj avatar. Meni osebno ni bila kaj preveč zabavna in je korak nazaj od principov Deus Ex serije. Je pa vsaj nekakšna dodatna vsebina za precej kratko glavno kampanjo.

Opis je precej bolj negativen, kot sem mislil da bo. Igra ni slaba, sploh ljudem, ki obožujejo odprte komandovščine, ki ponujajo več pristopov. Ampak od serije Deus Ex pričakujem več, in namesto koraka naprej od Human Revolution smo dobili skorajda kopijo, le da ima več majhnih problemov. Čez čas, ko bodo izdali nekaj popravkov in mogoče celo Game of the year verzijo z vso DLC vsebino, bo igra precej atraktiven in zabaven paket. Do takrat pa sem malce razočaran, saj je le solidna.

Ocena: 75/100

Plus:

  • odprtost in svoboda igranja

  • solidna zgodba in ideje

Minus:

  • polno majhnih napakic

  • slaba optimiziranost


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

3WAY d.o.o.

Štalčeva ulica 5, 1215 Medvode, Tel: 01 361 70 14
Podjetje 3WAY se ukvarja s prodajo 3D printerjev, 3D skenerjev in programskih paketov CAD/CAM/PLM. Poleg tega nudijo tudi storitve na področju 3D tehnologij. So popolna rešitev, ... Več
Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več

Pilon AEC

Dunajska cesta 144, 1113 Bežigrad, , Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več
Bronasti partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več