Digitalizacija
31.07.2013 14:15
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

EuroBasket 2013: Naši košarkarji računajo na tehnologijo!

Če ne moremo uporabiti piškotkov, je tu eye tracking!
Te dni so eye tracking tehnologijo preskusili tudi slovenski košarkarski favoriti v okviru priprav na EuroBasket 2013!
Te dni so eye tracking tehnologijo preskusili tudi slovenski košarkarski favoriti v okviru priprav na EuroBasket 2013!

Vse se vrti okoli prihajajočega EuroBasket 2013, zato ni čudno, da domači fantje preizkušajo prav vse metode za dosego preprostega cilja: biti najboljši! Med drugimi preseneča svež pristop uporabe tehnologije eye tracking, ki je sicer zasnovana kot podpora marketinškim odločitvam, pa tudi uporabniški izkušnji spletnih strani.

Poleg prihajajoče športne evforije EuroBasketa 2013, ima te dni veliko upravljavcev težave s spremljanjem uporabnikov na svojih spletnih straneh. Google Analytics namreč za svoje delovanje uporablja piškotke, ki so zadnje čase precej na tapeti. Omenjeno orodje lahko med drugim spremljanja klike po želeni spletni strani. Obstajajo seveda še druga orodja, ki sledijo celo miškinem kazalcu uporabnika (npr. Mouse Flow) z namenom ugotavljanja in merjenja pozornosti uporabnika na spletni strani.

Verjetno pa niste vedeli, da lahko z namenskimi očali in testno skupino uporabnikov, sledimo celo premikom oči po spletni strani. Torej ne samo kam uporabnik klikne, temveč tudi kaj vse mu je usmerjalo pozornost, še preden se je odločil ali ne odločil za klik. Govora je o tehnologiji eye tracking (www.tobii.com), ki jo pri nas uporablja slovensko podjetje Oculus.

Metoda spremljanja gibanja očesa (ang. eye tracking) nam omogoča, da na milimter in milisekundo natančno merimo pozicijo in premike oči. Z Eye trackingom lahko testiramo in merimo različne marketinške kanale (poleg uporabniške izkušnje spletnega mesta še TV oglase, mobilne aplikacije, direktno pošto, trgovino, embalažo, tisk, zunanje oglaševanje …).

Nekateri poznamo nekaj teorij obnašanj uporabnikov, eye tracking pa dejansko odpira vrata v podzavestno delovanje možganov in tako zagotavlja objektivne informacije o tem, kaj uporabniki dejansko vidijo, pritegne njihovo pozornost ter kako se odločajo.

Če bi očala uporabili na testnih uporabnikih v trgovini, bi lahko denimo ugotovili kateri izdelki padejo kupcem v oči in kakšna je korelacija z nakupom, kje je bila naša pozornost ob prihodu do izdelka (cena, izdelek, konkurenca, talna nalepka, promocijski letak… ), koliko časa mine od prihoda do zaznave izdelka ter kolikokrat je potrošnik pogledal izdelek, preden ga je izbral, vpliv cenovnih aktivnosti na nakup in še bi lahko naštevali.

Hja, malce znanstveno fantastično in skoraj kaplja čez rob, kar se tiče optimizacije uporabniške izkušnje oz. prodajnega procesa, pa vendar številni partnerji, ki tehnologijo že uporabljajo (Simobil, Renderspace, Mediana) kažejo na to, da zadeva deluje!

Kot rečeno, so te dni eye tracking preskusili tudi slovenski košarkarski favoriti v okviru priprav na EuroBasket 2013, seveda z namenom merjenja percepcije posameznega športnika v dani situaciji, npr. koliko igralcev pogleda pred podajo in podobno. Fantje so bili navdušeni, upamo, da jim letos tudi tehnologija pomaga!


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več

DEMAR d.o.o.

Gmajna 10, 1236 Trzin, Tel: 05 907 40 61
Drzne rešitve za spletne predstavitve z dušo Obstaja agencija, ki ponuja rešitve za podjetja, organizacije, znamke in posameznike. Za vse, ki pogrešajo sodobnost, kreativnost ... Več

noviSplet, ATRIBUT d.o.o.

Verovškova ulica 55, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 32 61
Agencija za spletne storitve noviSplet Spletna agencija noviSplet deluje od leta 2004. Izdelala je že več kot 1000 spletnih mest. Na področju izdelave spletnih strani spada med ... Več