Facebook
Digitalizacija
Poslovne rešitve
Socialna omrežja
17.06.2016 20:43
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kaj je nativno oglaševanje?

Kaj je nativno oglaševanje?
Kaj je nativno oglaševanje?

Če sem pred dvema, tremi leti oglaševalcem ali kolegom iz branže omenil nativno oglaševanje, je bila po navadi njihova prva reakcija “kakšno oglaševanje???” Danes je poznavanje tovrstnega oglaševanja že precej boljše, še vedno pa ima prizvok buzzworda.

Enostavno povedano je nativno oglaševanje, oglaševanje, ki posnema formo spletne vsebine oziroma se zelo dobro zlije z vsebino. Doslej je spletno oglaševanje temeljilo predvsem na oglasnih formatih, ki so obkrožali samo vsebino, običajno spodaj in desno, v zadnjih letih pa so se razširili tudi formati, ki več ali manj prekrivajo vsebino. Vse to je privedlo do tega, da so uporabniki postali imuni na takšne oglase, jih enostavno vse manj opazijo, pa če imajo nameščene adblockerje ali ne. Nativni oglasi pa so vpeti v samo vsebino in se nahajajo v vidnem polju, predvsem pa ne motijo uporabniške izkušnje. Seveda je bistvo tovrstnih oglasov tudi v tem, da so visoko relevantni za uporabnika, da ne gre samo za tujek znotraj vsebine, ampak da dejansko ponujajo uporabno vsebino.

Oblika in pojavnost nativnih oglasov

In kako izgledajo nativni oglasi? Dejansko zelo različno, kajti po IAB-jevi klasifikaciji poznamo šest pojavnih oblik nativnega oglaševanja. Mnoge izmed njih gotovo že dobro poznate, denimo Googlove sponzorirane povezave in  Facebook newsfeed oglase … Na slovenskih medijih pa lahko zasledimo veliko sponzorskih člankov, v zadnjih letih se je dobro prijelo tudi oglaševanje znotraj t.i. in-feeda in v obliki priporočljivih vsebin.  Na obeh področjih v Get Interactive ponujamo učinkovite tehnične rešitve, ki v kombinaciji s pridobljenimi izkušnjami in znanjem zagotavljajo odlične rezultate! 

Naj številke govorijo

Nativno oglaševanje je eden od najhitreje rastočih področjih digitalnega oglaševanja, predvsem na razvitejših evropskih trgih, kot sta Francija in Velika Britanija. Napovedi so, da se bo njegova vrednost v naslednjih petih letih povečala več kot za 150%, kar bo pomenilo že več kot polovico celotnega evropskega proračuna za digitalno prikazno oglaševanje. Glavni dejavnik hitre rasti predstavljajo mobilne platforme, ki so marsikje že glavni vir digitalnega dostopa. 

Kako pa je z učinkovitostjo nativnih oglasov? Po podatkih britanskega združenja spletnih založnikov skoraj dve tretjini uporabnikov dojema nativno oglaševanje kot zanimivo in informativno. Poleg tega so še ugotovili, da nativni oglasi v primerjavi s klasičnimi spletnimi oglasi pomenijo 34% boljšo zaznavo ključnih značilnosti določene znamke in vzbujajo za 32% višje zaupanje. Nativno oglaševanje tako po daljšem času spet pomeni win-win situacijo: več učinkovitosti za oglaševalce, več vrednosti za založnike in seveda bolj sprejemljivo oglaševanje za uporabnike. 

Avtor: Damjan Planinc, Get Interactive


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več

SOREX d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 07 337 90 10
Zlati partner

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več
Zlati partner

Brown Bear Team (BBT)

Gmajna 16, 1236 Trzin, Tel: 01 5622665
POSLOVNA linija – najboljši računalniki posameznega proizvajalca Računalniki iz POSLOVNE linije so tisti, na katere se lahko zanesemo, saj gre za izdelke najvišje kakovosti ... Več