Digitalizacija
02.07.2013 09:40

Deli z drugimi:

Share

Kaj najbolj deluje pri prodaji zavarovalniških produktov preko interneta?

V podjetju E-laborat že 6. leto zapored izvajajo »Analizo zavarovalniške panoge na spletu«, v katero so vključili 28 spletnih mest slovenskih ter 19 tujih zavarovalnic.
Slika 1
Slika 1

Tokrat so se odločili, da kot derivat te podrobne analize izdajo tudi priročnik, ki je sestavljen iz več kot 230 primerov najboljših praks na spletu s področja zavarovalništva, opremljenih s povezavami do dotičnih strani in komentarji ter priporočili analitikov in stokovnjakov za spletno poslovanje in spletno uporabniško izkušnjo.

Osredotočali so se predvsem na implementacijo nakupnega procesa zavarovalniških produktov, vzpostavljanja stikov z obiskovalci in prisotnosti na družbenih omrežjih, zapostavili pa niso niti predstavitve korporativnih vsebin in ostalih funkcionalnosti, ki jih učinkovita spletna mesta dandanes morajo ponujati njihovim uporabnikom. Vse bolj se kažejo tudi trendi pri uporabi mobilnih aplikacij, ki uporabnikom omogočajo vedno več storitev kar preko mobilnih naprav.

Če primerjamo tuje in slovenske zavarovalnice, je moč zaslediti, da so tuje že nekaj časa bolj prodajno usmerjene in njihovim uporabnikom ponujajo možnost nakupa zavarovalniških produktov preko spleta, so pa opazni trendi v to smer tudi pri nekaterih slovenskih zavarovalnicah.

Slika 1: Naročilo zavarovanja prek spleta (www.aviva.co.uk)

1 – obiskovalce spodbujajo s popustom do 20%, če zavarujejo prek spleta,

2 – zaradi kompleksnosti in dolgotrajnega izpolnjevanja je dobro, da obiskovalec ve, na katerem koraku se nahaja,

3- nudijo tudi pogosta vprašanja in odgovore (»FAQ«),

4 – kontaktne številke so izpostavljene,

5 – predstavljena je ocena neodvisne organizacije, ki meri zadovoljstvo uporabnikov zavarovalniških storitev ter tako dodatno vzbujajo zaupanje,

6- zagotavljajo in predstavijo varnost podatkov.


Tuja zavarovalniška spletna mesta večino kontaktov pridobijo z omogočanjem podrobnega informativnega izračuna njihovim uporabnikom (»Get a Quote«), domača pa večinoma omogočajo samo izračune, kjer uporabnikom večinoma ni potrebno oddati njihovega E-naslova oz. drugih kontaktnih podatkov.

Slika 2: Vzpodbujanje obiskovalcev k oddaji brezplačnega povpraševanja (www.farmers.com)

Vstopna stran je osredotočena na pridobivanje povpraševanj. Za začetek mora obiskovalec izbrati tip zavarovanja in vpisati njegovo poštno številko. Na naslednjih korakih odda še ostale podatke. Na voljo je tudi opazna navigacija za hiter začetek nadaljnjega informiranja o ponudbi zavarovalnice.

Tuje zavarovalnice so se napram raziskavam v prejšnjih letih tudi bolj osredotočile na bolj osebno predstavitev njihovih agentov, kar velja tudi na družbenih omrežjih, kjer so agenti prisotni pod svojim imenom, vendar še vedno izpostavljajo podjetje, za katero opravljajo zavarovalniške storitve.

Slika 3: Prisotnost agenta na Facebook-u (www.facebook.com/cobestinsurance)

Da bi bil proces sklenitve zavarovanja čimbolj podoben običajnemu srečanju kupca z agentom, kjer se lažje vzpostavi nujno potrebno zaupanje med udeležencema, podjetja v tujini svoje agente angažirajo k prisostvovanju na socialnih omrežjih. Tako bodoče stranke slišijo o njih in lažje pride do kontakta, ko ljudje potrebujejo zavarovalniško storitev.


Vedno več storitev oz. komunikacije med zavarovancem in agentom je možno prek mobilnih aplikacij, kjer se lahko uporabniki informirajo o produktih, opravijo nakup ali podaljšajo obstoječo polico ter enostavno prijavijo nastalo škodo.

Slika 4: Mobilna aplikacija (www.farmers.com)

Obiskovalci lahko preko mobilne aplikacije v primeru nesreče prijavijo nastalo škodo. Tako agent v realnem času dobi informacijo, da je potrebna asistenca in lahko takoj začne voditi postopek z lastnikom zavarovalne police.


Če se torej želite zgledovati po najboljših v vaši panogi in olajšati delo članom vašega spletnega uredništva in marketinga ter lažje in hitreje komunicirati z vašimi agencijami ter oblikovalci, lahko TUKAJ NAROČITE priročnik »Najboljše spletne prakse [zavarovalnice] 2013«.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem E-LABORAT d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri E-LABORAT d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem E-LABORAT d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več

NEXT LINE d.o.o.

Ob železnici 16, 1000 Ljubljana, Tel: 041 776 822
Next line, specializirane storitve tiska pod eno streho V podjetju Next line iz Ljubljane so se osredotočili na specializirane storitve tiska s termičnimi, sublimacijskimi in ... Več
Diamantni partner

OptiCyber3 d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
OptiCyber3 poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več
Zlati partner

NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Ecetera se je rodila leta 2001. Najprej se je morala spopasti s svojimi prvimi koraki na trgu in se boriti za obstoj v krutem svetu. Iz podjetja je napredovala v podjetje, ki se je ... Več