Digitalizacija
21.07.2014 17:29

Deli z drugimi:

Share

Realizacija strategije digitalne prisotnosti

Po tem, ko smo pravilno definirali našo spletno strategijo, pri tem upoštevali potrebe uporabnikov in določili poslovne cilje, pride na vrsto realizacija strategije digitalne prisotnosti.
Primer wireframe-a, ki ga izdelajo strokovnjaki za digitalno izkušnjo.
Primer wireframe-a, ki ga izdelajo strokovnjaki za digitalno izkušnjo.

Tudi v te postopke je potrebno vključiti več oddelkov našega podjetja / organizacije. Že v tej fazi moramo pozornost nameniti tudi vsebinam, ki so še vedno ključne za uspešnost naše digitalne prisotnosti.

Če smo dobro izvedli prvi fazo projekta, imamo v tej fazi že veliko vstopnih podatkov in informacij, ki jih je potrebno čim bolje vključiti v fazo realizacije. Kaj uporabnike zanima in kaj jih odbija, lahko ocenimo že iz analitičnih podatkov. Na podlagi teh in ostalih (ankete, intervjuji, analiza konkurence) začnemo “risati” novo informacijsko arhitekturo spletnega mesta.

Vse se začne s prenašanjem idej “na papir” – skiciranje novega spletnega mesta (ang.:wireframing). Na ta način omogočimo, da vsi vpleteni dobijo boljšo predstavo o tem, kako in katero smer se projekt razvija in lahko tako aktivneje sodelujejo pri tem.

Pred izdelavo wireframe-ov si moramo odgovoriti na naslednja vprašanja:

  • Koga želimo prepričati?
  • Kaj potrebuje posameznik, da se odloči?
  • Katere so želene akcije?

Iz natančno in pravilno narejenih wireframe-ov je razvidno:

  • Struktura spletnega mesta – Kako bodo posamezni elementi in funkcionalnosti (npr.: gumb “naroči”, modul za prijavo na e-novice, gumbi za razširjanje na družbena omrežja, ipd.) umeščeni na spletnem mestu?
  • Informacijska arhitektura – Kako bodo organizirane, predstavljene in med sabo povezane informacije oz. katere bodo ključne uporabniške poti?
  • Izgled ključnih strani in postopkov – Kako bodo na koncu izgledali: vstopna stran,pristajalne strani, produktne strani …? Kateri koraki si sledijo v specifičnih postopkih npr: v nakupnem procesu, v postopku rezervacije, v postopku izvedbe informativnega povpraševanja …?

Priporočljivo je, da že tukaj uporabite nekatere analitične metode (npr. card sorting raziskavo) in izvedete preprosto analizo uporabniške izkušnje – skoraj vedno se namreč odkrijejo kakšne pomankljivosti, ki jih nihče iz ekipe do takrat ni opazil ali predvidel.

Ko je skiciranje spletnega mesta končano in sprejeto s strani večine vključenih, glavno vlogo prevzamejooblikovalci. Ti oblikujejo spletno mesto v skladu s celostno grafično podobo in morebitnimi drugimi usmeritvami ter po navodilih strokovnjakov za uporabniško izkušnjo. Ko je oblikovanje potrjeno s strani naročnika, sledijo dokončna usklajevanja s programerji. Nič ni narobe, če so ti v proces do neke mere vključeni že prej.

V sodelovanju z analitiki bodo programerji lahko že v tej fazi omogočili merjenje ključnih indikatorjev uspeha (KPI-jev), ki smo jih definirali v prvi fazi načrtovanja strategije in s pomočjo katerih se bo v prihodnje analiziral obisk oz. se bo merila učinkovitost investiranja v naše digitalno poslovanje. S pomočjo teh se bo predvsem prilagajalo aktivnosti in izboljševalo našo digitalno učinkovitost.

1. faza – Načrtovanje strategije digitalne prisotnosti

SE NADALJUJE… sledi 3. faza: Menedžiranje spletne prisotnosti: “launch” spletnega mesta, uredniška politika, oglaševanje

vir: E-laborat d.o.o.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem E-LABORAT d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri E-LABORAT d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem E-LABORAT d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

MOJA ZAPOSLITEV d.o.o., Optius.com

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 00
Optius.com - Karierni portal za nove čase Karierni portal Optius.com je zaposlitveni portal, namenjen tistim, ki iščejo zaposlitev in tistim, ki iščejo nov kader. ... Več
Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več
Bronasti partner

AKREDON d.o.o., Toner123.si

Moste 30, 4274 Žirovnica, Tel: 051 392 793
Spletna trgovina Toner123.si V spletni trgovini Toner123.si lahko izbirate med bogato ponudbo originalnih in kakovostnih kompatibilnih tonerjev ali kartuš za tiskalnike svetovno znanih ... Več
Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več