Digitalizacija
25.07.2014 14:04
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zakaj bi povečali vaš začetni vložek v izdelavo strani / trgovine?

Tudi na spletu drži dober stari rek “malo denarja – malo muzike”.
Tudi na spletu drži dober stari rek “malo denarja – malo muzike”.

Realno gledano večina podjetij v teh časih pri svojih investicijah gleda izključno le na ceno. Na našem področju so te investicije predvsem izdelave spletnih strani, spletnih trgovin ali aplikacij. Redki so tisti, ki na takšne investicije pogledajo bolj široko in bolj dolgoročno.


Na primer, smo podjetje, ki se ukvarja s prodajo avtomobilskih delov. Želimo spletno trgovino in čim večjo prodajo prek spleta. Zberemo nekaj različnih ponudb za izdelavo spletne trgovine, jih pregledamo in v večini primerov izberemo tistega, ki zgleda okej in je med cenejšimi ponudniki. V našo spletno trgovino smo tako pripravljeni vložiti, recimo, 1500 € + DDV. Spletna trgovina je v mesecu ali dveh narejena, artikli vnešeni – potrebujemo le še obiskovalce oz. potencialne kupce.

Vendar pa hitro naletimo na katero od spodnjih težav:

  1. Trgovina ima slabo urejeno on-site otpimizacijo, zato je slabo rangira na iskalnikih.
  2. Ker ni bilo dovolj denarja, se izdelovalec ni posvetil uporabniški izkušnji, zato so izpostavljene povsem napačne stvari.
  3. Slaba je tudi oblika, kar vodi do manjšega števila konverzij; razmerje med kliki in nakupi je porazno.

In ker preko iskalnikov ni obiska, se je treba lotiti Google AdWordsov. Tudi tukaj bi ponovno radi malce prihranili, zato se jih lotimo kar sami:

  1. Ker nimamo izkušenj, kampanjo slabo zastavimo. CTR je slab, za klik pa plačujemo preveč.
  2. Nimamo časa odstranjevati negativnih ključnih besed, zato plačujemo nerelavantne klike.
  3. Ker so pristajalne strani (landing page) slabo narejene, so konverzije tudi preko Google AdWordsov zelo slabe.

Pa poglejmo še tisti boljši scenarij:

  1. Izdelovalcu smo sporočili, da lahko za spletno trgovino namenimo 3000 €+DDV. To omogoča razvoj lepe, uporabniku prijazne trgovine, kjer so odlično predstavljeni tako izdelki kot tudi vaše prednosti pred konkurenco.
  2. Več razpoložljivih sredstev omogoča tudi odlično on-site optimizacijo. Ta poskrbi, da je spletna trgovina višje v brskalnikih, zato jo potencialne stranke hitreje najdejo. Za še večji obisk pa postopno poskrbi tudi off-site optimizacija.
  3. Ker vidimo, da je naša trgovina na pravi poti, nekaj mesečnega denarja namenimo tudi oglasom Google AdWords. Oglasi morajo biti relevantni in ključne besede skrbno izbrane. Če ugotovimo, da nam za to zmanjka časa in/ali denarja, oglaševanje raje prepustimo tistim, ki spoznajo nanj.

Že v nekaj mesecih se nam dodatnih 1500 €, ki smo jih investirali v trgovino, več kot povrne. Trgovina pa lepo raste.


Gre seveda za hipotetičen scenarij. Poti do uspešne spletne trgovine so različne; vendar pa tudi na spletu vsaj delno drži dober stari rek “malo denarja – malo muzike”.

Če razmišljate drugače, je kot vedno zelo dobrodošlo vsako mnenje med komentarji.

Avtor: Miha Lavtar, Optiweb.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MLACOM d.o.o.

Pot heroja Trtnika, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 500 87 75
Tehnologija se nezadržno razvija naprej. Za vogalom je vedno novo odkritje, ki lahko spremeni tako zasebna kot poslovna okolja. Eden največjih izumov je zagotovo računalnik, ki ... Več
Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več
Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več

NUFIRA d.o.o.

Ob Suhi 4d, 2390 Ravne na Koroškem, Tel: 041 722 132
Vsako hitro rastoče podjetje se spopada z odločitvami glede najboljšega poslovnega sistema za upravljanje svojih poslovnih procesov. Pravilna integracija integriranega programskega ... Več