Računalništvo, telefonija
30.12.2016 09:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

10 lažnih novic, ki so zaokrožile po spletu

Foto: Freepik
Foto: Freepik

V dobi informacijske tehnologije beremo več novic kot kdajkoli prej, vendar pa se ob tem poraja vprašanje, koliko od teh je sploh resničnih? Od “morilskih klovnov”, ki naj bi izvedli morilski pohod, do lažne novice o Hillary Clinton. Za vas smo pripravili 10 lažnih novic, ki so burile duhove po vsem svetu.

Trump označil republikance za neumneže

“Če bi kandidiral, bi kandidiral kot republikanec, saj so najbolj neumna skupina volilcev, ki verjame vsemu kar povejo na Fox News. Lahko bi lagal in še vedno zmagal. Upam staviti, da bi bile moje številke izvrstne”. Ta izjava je zaokrožila po spletu, izrekel pa naj bi jo novi ameriški predsednik (in republikanski kandidat) Donald Trump za People Magazine leta 1998. Težava? Ta intervju se leta 1998 v resnici ni zgodil. Slika, ki je bila priložena izjavi, je bila ukradena z Oprah Showa tistega leta, Trump pa o tej temi ni spregovoril niti besede.

Arabski migranti posilili nemško dekle

Januarja 2016 je v medijih dva tedna krožila novica o rusko govorečem dekletu nemškega porekla, ki naj bi bila pogrešana 30 dni in katero naj bi posilili migranti. Zelo hitro je bilo znano, da si je dekle vse skupaj izmislilo, vendar to ni zaustavilo širjenja lažne novice. V Nemčiji je zaradi te lažne novice prišlo celo do protestov, ki so zahtevali strožje ukrepe glede migrantov.

Protest proti italijanskemu predsedniku vlade na ulicah Rima

29. oktobra, ravno v času pomembnega referenduma, je spletna stran Russia Today objavila “livestream” italijanskega protesta, katerega je preko spleta spremljalo 1,5 milijona ljudi. Trdili so, da ljudje protestirajo proti predsedniku vlade, v resnici pa so se ljudje zbrali, da ga podprejo.

Zastrašujoči klovni v Kanadi ubili 23 ljudi

Epidemija grozljivih klovnov se je jeseni 2016 razplamtela po celem svetu. Pri tem pa je eno poročilo še posebej izstopalo (po svoji grozljivosti). Zgodba se je najprej pojavila v časopisu The Global Sun, kjer je pisalo, da so v klovne preoblečeni državljani ZDA prečkali ameriško-kanadsko mejo in tam ačeli morilski pohod. V članku je pisalo, da je v mestu Quebec prišlo do štirih umorov, v mestih New Brunswick in Ontario pa naj bi se zgodilo šest oziroma 13 umorov. Na srečo se je izkazalo, da je novica lažna, klovni pa (za zdaj) ostajajo samo strašljivi, ne pa tudi morilski.

Avstrijski predsedniški kandidat ima demenco

Ozračje okrog predsedniških volitev v Avstriji je bilo precej napeto. Eden glavnih razlogov za napetost je bilo namigovanje Norberta Hoferja o zdravju njegovega nasprotnika Alexandra Van der Bellena. V času volitev je po spletu zaokrožilo lažno pismo, ki je bilo poslano na naslov avstrijske vlade, v njem pa je pisalo, da naj bi imel Van der Bellen demenco in raka. Zadeva je eskalirala do te mere, da je bil slednji prisiljen razkriti svoje zdravstvene kartoteke javnosti, saj je le tako lahko dokazal, da lažne trditve ne držijo. Van der Bellen je sicer zmagal, vendar je Hofer vseeno zbral 46,2%, v veliki meri tudi zahvaljujoč lažni novici.

Musliman brutalno pretepen s strani Indonezijske vojske

Indonezijski politik in guverner Džakarte, znan pod vzdevkom Ahok, se je soočal z večtedenskimi demonstracijami, ki so zahtevale njegovo zaporno kazen. Masovni protesti med katerimi so bili nekateri precej nasilni, so bili odgovor na domnevno Ahokovo žalitev islama. Lažna novica je po spletu zaokrožile novembra 2016, govorila pa je o tem, da naj bi indonezijska vojska brutalno pretepla nepopustljivega muslimana Rizieqa Shihaba, ki naj bi organiziral proteste. Kot se je izkazalo kasneje, je lažna novica izvirala daleč stran od Indonezije, v ameriški zvezni državi New Jersey.

Velika Britanija vsak teden pošlje 350 milijonov funtov v Evropsko unijo

Na družbenih omrežjih je ta zgodba v trenutku postala viralna, saj naj bi šlo za denar, ki bi ga v Veliki Britaniji lahko porabili za izboljšanje zdravstvenih storitev. Kakšna pa je resnica? EU pred vsako transakcijo naredi dedukcijo. Prav tako EU pošilja pomoč v revne dele Velike Britanije in hkrati pomaga kmetovalcem ter znanstvenim raziskovalcem. Po vsem tem je “članarina” Velike Britanije zmanjšana iz 350 milijonov na teden na 136 milijonov funtov tedensko. Gre torej za več kot 60-odstotno redukcijo.

Francoska Hillary Clinton podpira Muslimansko bratovščino

Alain Juppé, ki je kandidiral za francoskega predsednika, je bil označen za “francosko Hillary Clinton”. Tisti “daleč na desni”, ki so podpirali Marine Le Pen, so namreč trdili, da Juppé podpira kontroverzno Muslimansko bratovščino. Stranka Le Penove je trdila, da Juppé načrtuje investicijo v višini 23 milijonov ameriških dolarjev za gradnjo mošeje in knjižnice. Juppé je takoj zatrdil, da gre za dejanje obrekovanja in da dotični projekti niso bili v načrtih, prav tako pa ni bilo govora o javnem denarju.

Preiskava Dilme Rousseff glede devet milijard dolarjev

Zdaj že nekdanja predsednica Brazilije Dilma Rousseff, je bila v začetku leta 2016 zaradi številnih škandalov odstavljena s svoje pozicije. Ker 60 odstotkov najbolj branih zgodb na Facebooku, ki so bile povezane z Rousseffovo, pa je bilo lažnih. Zgodba, ki je bila deljena kar 90.000-krat, je bila zgodba v kateri brazilska zvezna policija sumi, da je Rousseffova plačala devet milijard dolarjev podjetju Friboi – največjemu predelovalcu mesa na svetu. Čeprav je bila kriva marsikatere nepravilnosti, pa ta ni bila ena od njih.

“Pizzagate”

“Pizzagate”, kot je bil škandal poimenovan, je teorija zarote, ki temelji na e-poštnih sporočilih Johna Podesta, vodje predsedniške kampanje Hillary Clinton. Elektronska sporočila je v javnost poslala organizacija Wikileaks. Glede na teorijo, ki je bila sprva deljena na Redditu, je picerija Comet Ping Pong v Washingtonu, v resnici center operacij zlorabe otrok. Zgodba se je začela, ko je množica uporabnikov Reddita in 4chana odkrila Instagram lastnika picerije, Jamesa Alefantisa, na njegovem profilu pa je bilo kar nekaj bizarnih fotografij. Seveda se je na koncu izkazalo, da so slike lažne.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več

ALTERNA DISTRIBUCIJA d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 01 520 28 00
S svojimi dolgoletnimi izkušnjami in poslovno zrelostjo poznana kot ena vodilnih in najtrdnejših tovrstnih družb v Sloveniji. Osnovna dejavnost družbe je distribucija računalniške ... Več
Srebrni partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več

ADVANTECH SOLUTIONS d.o.o.

Bravničarjeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 030 703 704
S čim se ukvarja Advantech Solutions? Na kratko: Podjetje Advantech Solutions ovrednoti temeljno sestavo vašega podjetja, da bo vaša pot do uspeha optimalna. Strokovnjaki oblikujejo ... Več