Računalništvo, telefonija
18.10.2018 08:24
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

10 hekerskih vdorov, ki so spremenili svet

.. Še pred desetletjem ali dvema smo si težko predstavljali takšne razsežnosti in toliko hekerskih vdorov, kolikor jih beležimo danes. Nepridiprav z dobrim računalniškim znanjem danes ne samo krade milijone ali milijarde evrov, vdira tudi v sisteme in občutljive podatke korporacij in navadnih smrtnikov, uporabnikov spleta. Neslutene zmožnosti vdorov lahko tako rekoč držijo v zanki kogar koli ..
10 hekerskih vdorov, ki so spremenili svet
10 hekerskih vdorov, ki so spremenili svet

Zdi se, da so hekerji postali prava stalnica na straneh spletnih novičarskih portalov in medijev, kajti zgodbe, kjer hekerji kradejo milijarde evrov ali vdirajo v ameriško vojsko, enostavno ne morejo ostati spregledane. Za vas smo pripravili 10 hekerskih vdorov, ki so spremenili svet.

10. MT GOX

Tehnologija veriženja blokov je danes ena najbolj inovativnih in naprednih stvari. Posega tako v finančno industrijo, energetiko, kot tudi v vladne sektorje po svetu. Za trenutek se vrnimo v leto 2014, ko je kriptovaluta Bitcoin v glavnem bila povezana s trgovanjem z drogami na temnem spletu. MT GOX je bila tistega leta najbolj oblegana spletna stran za trgovanje z Bitcoini in ostalimi kriptovalutami. Vse dokler ni bila spletna stran ukinjena, ker so vanjo vdrli hekerji in ukradli 850.000 Bitcoinov. V tistem času je to pomenilo približno 450 milijonov ameriških dolarjev, v času najvišje vrednosti leta 2017 pa kar 19 milijard. Ta hekerski vdor je pokazal, da je Bitcoin ne samo resnično vreden, temveč tudi ranljiv.

9. Črv na MySpaceu

Računalniški črvi so zlonamerna programska oprema. S ponosi po računalnikih širijo kodo in povzročajo preglavice uporabnikom. Črv je kot hekersko orodje dobil povsem novo razsežnost z MySpaceom. Za mlajše generacije naj razložimo, da je bil MySpace nekaj podobnega današnjemu Facebooku, le da si MySpace lahko spreminjal s HTML-jem. Samy Camcard je spisal zlonamerno kodo, s katero je v pičlem dnevu pridobil več kot milijon prošenj za prijateljstvo. Za tisti čas je tovrstni hekerski vdor pomenil velik preplah.

8. Wannacry

Lani, leta 2017, je svet napadal eden najbolj zloglasnih hekerskih vdorov Wannacry. Šlo je za edinstveno zlonamerno kodo, ki je okužila in zaklenila trde diske več kot 200.000 uporabnikov v 151 državah po vsem svetu. Oškodovanci so bili prisiljeni plačati 300 dolarjev, če so hoteli ponovno priti do svojih datotek. Hekerjem v tem primeru niso podlegli zgolj navadni, fizični uporabniki, temveč tudi poslovni subjekti. Banke, šole in nacionalne organizacije, vsi so bili žrtev napada, ki je povzročil trenja med Microsoftom in vladnimi organizacijami, Wannacry je namreč izkoristil ranljivosti Microsoftovih sistemov in tako prišel do trdih diskov uporabnikov.

7. Hekerski napad Gary McKinn

Leta 2001 je škotski sistemski administrator Gary McKinn izvedel največji hekerski napad v zgodovini države. Uspelo mu je vdreti v 97 Nasinih računalnikov in v nekaj računalnikov ameriške vojske. Po navedbah ameriške vojske naj bi mu uspelo izbrisati pomembne datoteke in poslati sporočilo “Vaša varnost je zanič”. Ta hekrski vdor je pomemben iz dveh razlogov: pokazal je ranljivost največjega vojaškega sistema na svetu in hkrati skrhal odnose med Veliko Britanijo in ZDA. Prvi so trdili, da so ZDA tiste, ki stojijo za hekerskim vdorom, medtem ko so ZDA trdile, da je bil McKinn podkupljen s strani Velike Britanije.

6. Sonyjev “mega-vdor”

Leta 2014 je korporacija Sony Pictures utrpela hud hekerski vdor s strani skupine, ki se je poimenovala “Guardians of Peace”. Skupini hekerjev je uspelo ukrasti zelo pomembne podatke kot so elektronska sporočila zaposlenih ter neobjavljene filme in scenarije. Sonyjev primer hekerskega vdora je bil največji v tej kategoriji masovnih vdorov, ki so se začeli leto prej na primeru Adoba. Med žrtvami so bili tudi znani igralci, film “The Interview” pa je zaradi tega vdora skorajda ostal brez izdaje.

5. Ashley Madison

Leta 2015 je spletna stran Ashley Madison (kanadska spletna stran za zmenke) doživela hekerski napad, v katerem je bilo zlorabljenih 32 milijonov računov uporabnikov. Med drugim so hekerji pridobili podatke o elektronskih poštnih naslovih uporabnikov, transakcijskih računih in ostale podatke, kot je iskalna zgodovina. Hekerji z imenom “Impact Team” so na dolgi rok med uporabniki povzročili ogromno ločitev in celo samomorov. V medije so prišli podatki o javnih osebah, ki so bili redni uporabniki te spletne strani.

4. Marconi Morsejeva koda

Mogoče bi si kdo mislil, da začetki hekerskih napadov segajo v 70., morda 60. ali 50. leta prejšnjega stoletja. Temu ni čisto tako, kajti pravi začetki segajo v sam začetek stoletja. Leta 1903 je bil izveden prvi hekerski napad, in sicer preko telegrafa. Marconi, po nekaterih navedbah oče modernega radia, je delal na eksperimentu, vendar so njegov prenos signala motile podgane. Izkazalo se je, da so bile v resnici te podgane njegov največji tekmec, Nevil Maskaline, ki je namenoma motil signal z besedo “podgane”.

3. Blue Box

V 60. in 50. letih so bile zelo popularna tarča hekerjev telefonske linije. Uporabljali so jih na tak način, da so sprožali določene frekvence in tako manipulirali z ponudniki telefonije. Dva izmed teh, ki sta pogosto uporabljala telefonske linije za razne eksperimente, sta bila očeta Appla, Steve Jobs in Steve Wozniack. Njun prvi poslovni model je bil prodaja “Blue Box” škatel, ki so proizvajale prej opisane zvoke. Jobs je nekoč izjavil, da če ne bi bilo teh škatel, ne bi bilo Appla.

2. Ruski DNC vdori

Leta 2016 so Rusi pridobili dostop do podatkov kampanje Clintonove z enim od najbolj preprostih hekerskih trikov – preko gesel. Bistvo tovrstnih vdorov je, da heker ustvari lažno spletno stran in potem zvabi žrtev, da vanjo vnese svoje geslo. WikiLeaks in DCLeaks sta kmalu objavila hekerske podatke in jih poslala v javnost. O tem ruskem vmešavanju je bilo že veliko govora, vendar konkretnega zaključka o tem, kakšna je dejansko škoda, ni bilo.

1. Stuxnet

Najbolj pogosto so bile zlonamerne programske kode uporabljene za napade na finančne ustanove, hekerski napad Stuxnet pa je pokazal, da se tovrstna koda lahko uporabi tudi za napade na vojaške sisteme. Stuxnet je bil ustvarjen kot sodelovanje ZDA in Izraela, vendar se je njegova uporaba obrnila v povsem drugo smer kot bi pričakovali. Črv je pokazal nov način, kako bi se lahko vojne odvijale v današnjem času. Ne da bi kdorkoli sploh stopil na ozemlje sovražnika, lahko uniči njegovo infrastrukturo in še več.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več
Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Glavna cesta 46, 4202 Naklo, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več
Srebrni partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več

DEMAR d.o.o.

Gmajna 10, 1236 Trzin, Tel: 05 907 40 61
Drzne rešitve za spletne predstavitve z dušo Obstaja agencija, ki ponuja rešitve za podjetja, organizacije, znamke in posameznike. Za vse, ki pogrešajo sodobnost, kreativnost ... Več