Računalništvo, telefonija
16.05.2018 19:00
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

10 katastrofalnih napak na družbenih omrežjih

10 katastrofalnih napak na družbenih omrežjih
10 katastrofalnih napak na družbenih omrežjih

Za vas smo izbrskali 10 največjih napak, ki so se zgodile na družbenih omrežjih. Vse od botov, ki so na Twitterju producirali žaljive odzive na BBC-jevo objavo novice o tem, da je umrla kraljica Velike Britanije do številnih drugih katastrofalnih dogajanj na družbenih omrežjih. Spoznali boste zgodbe, ki so marsikoga skorajda stale vsega slovesa, ki si ga je gradil dolga leta.

10. Adidas in maraton v Bostonu

Verjetno se še vsi spomnimo grozljivega terorističnega napada na bostonskem maratonu leta 2013 kajne? Adidas je po izvedbi leta 2017 vsem, ki so dokončali maraton, poslal milo rečeno neposrečeni avtomatizirani e-mail, v katerem je pisalo: “Čestitamo, preživeli ste!”. Vsekakor grozljivo slaba izbira besed marketingarjev Adidasa kajne? Zgodba se je končala tako, da se je ena največjih korporacij moral opravičiti vsem, ki so prejeli dotični e-mail.

9. Lažne novice Call Of Dutyja

Vsem dobro znan igra Call Of Duty Black Ops 3 postavlja igralca v čas prihodnosti in marketingarji, ki včasih s svojimi projekti hodijo po tankem robu, so skušali to izkoristiti v pozitivne namene. Svoj Twitter račun so preimenovali in začeli z objavami o dogajanju iz igre, vendar so dogodke postavili v realni čas. Tako so začeli pisati o terorističnih napadih in vojnah, katere so 2,8 milijona sledilcev popolnoma zmedli. Začeli so pisati objave sočutja in Twitter je bil pol lažnih novic, ki pa niso bile namerno sproducirane tako kot so bile. Razvijalec, ki se je pod igro podpisal, je na koncu izdal uradno opravičilo.

8. Napačna uredniška poteza Dova

Kontekst je pogosto lahko ključen faktor, ko govorimo o oglaševanju ali PR kampanjah. Dove je lansko leto prikazal 3-sekundni oglas, v katerem temnopolta ženska “sleče” svojo kožo, pod katero se skriva belopolta ženska. Verjetno se spomnite kar nekaj “rasističnih” kampanij Dova in tuda ta je na družbenih omrežjih naletela zelo slab odziv ogorčenja. Ob pogledu na oglas se boste po vsej verjetnosti strinjali, da Dove ni ravno pazil na kontekst.

7. Walkerjev mehiški val serijskih morilcev

Uporabniki so lahko podjetju Walkers Crisps pošiljali sebke preko posebne aplikacije, ki je njihove fotografije avtomatsko zlagala v videe, ki so se predvajali kot oglasi. S tem ne bi bilo nič narobe, če bi te fotografije bile normalne. Ljudje so podjetju začeli pošiljati fotografije serijskih morilcev in zloglasnih pedofilov, kar pa je pomenilo, da so se recimo v oglasu med polčasom tekme Lige prvakov, pojavljali milo rečeno zgrešeni obrazi kot lahko vidimo v videu spodaj. Walkers Crisps so se tako kot ostala podjetja do zdaj morali opravičiti.

6. Kraljica je mrtva

Kraljica Elizabeta 2. je ena najbolj vplivnih osebnosti v zgodovini VB in njena smrt je (bo) tako pomemben dogodek, da velike medijske hiše kot je BBC pripravljajo odzive na ta dogodek. Ena od napovedovalk na BBC-ju je na svoj Twitter račun napisala, da je kraljiva mrtva, ko je ta bila sprejeta v bolnišnico zaradi manj nevarnega zdravstvenega stanja. Twitter je novico takoj zagrabil in sprožil se je val objav, ki so bile plod lažne novice. Prišlo je celo tako daleč, da je Buckinghamska palača morala objaviti javno sporočilo, da je kraljica živa, vendar je resnično bila sprejeta v bolnišnico.

5. Katastrofalna izbira pravega trenutka

Zelo znana kuharska spletna stran Epicurious je leta 2013 katastrofalno izbrala trenutek, ko je izbrala čas bombardiranja v Bostonu za promocijo svojih receptov. Kot lahko vidimo v spodnjem videu so to naredili kar dva-krat, ko so zelo nespretno izbrali besede v Twitter objavi. Kar 380.000 sledilcev ni bilo ravno najbolj zadovoljnih z videnim in verjetno nam ni potrebno posebej izpostavljati, da je spletna stran takoj izdala sporočilo za javnost, v katerem so izrazili iskreno sožalje ter opravičilo.

4. HMV-jev zgrešeni čivk

HMV-ju se je zgodilo ravno to, kar si nobeno od podjetij ne želi v času krize. Nekdo od zaposlenih je prevzel vajeti Twitter računa podjetja v svoje roke in objavil, da podjetja ravno v trenutku pisanja odpušča 60 oseb. Kot se je pozneje izkazalo je temu res bilo tako, saj je HMV dejansko odpustil toliko ljudi, do trenutka, ko je HMV izbrisal te objave, pa je objave videlo že več kot 30.000 ljudi.

3. 4. julij podjetja American Apparel

Na Tumblrju je American Apparel izkoristil 4. julij 2013 po svoje, tako kot je to v navadi za različna podjetja po svetu. Sliko eksplozije Chalangerja iz leta 1966 so uporabili v eni izmed svojih objav in čeprav so vse skupaj skušali zapakirati v nek pozitiven, praznični paket, so ljudje takoj zapopadli njihovo napako. Verjetno ena najmanj patriotskih objav na 4. julij v ZDA v zgodovini je končala precej neslavno, s kritikami praktično vseh sledilcev.

2. Microsoftov rasistični robot

Leta 2016 je Microsoftova ekipa inženirjev umetne inteligence razvila chatbota z imenom Tay. Sledilci njenega profila so hitro ugotovili, da Tay postaja “pametnejša” s tem, ko ji postavljajo vprašanja in se z njo preko objav pogovarjajo. Tay je začela odgovarjati na objave o Hitlerju in ostale pereče tematike in na videu lahko vidimo, da so stvari dejansko odšle preko vseh meja.

1. “United Airlines”

7. aprila 2017 je let 3411 bil prezaseden in podjetje je prosilo potnike, če prostovoljno odstopijo sedeže. 4 potniki so bili nesrečno izbrani, da morajo enostavno zapustiti let. Seveda ne prostovoljno. Eden od njih, dr. David Dover, ki je naslednji dan imel pacienta in je moral nujno na letalo, ni želel zapustiti letala. Varnostniki so ga grobo odstranili in kot lahko vidimo v videu, je Dover utrpel hude poškodbe obraza. Zaradi odziva na družbenih omrežjih in v medijih je vrednost delnic podjetja padla za milijardo dolarjev, stranke so unićevale njihove kartice, nekateri pa so bojkotirali lete.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ALTERNA DISTRIBUCIJA d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 01 520 28 00
S svojimi dolgoletnimi izkušnjami in poslovno zrelostjo poznana kot ena vodilnih in najtrdnejših tovrstnih družb v Sloveniji. Osnovna dejavnost družbe je distribucija računalniške ... Več
Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več
Zlati partner

NLB d. d.

Trg republike 2, 1000 Ljubljana, Tel: 01 477 2000
Dobro delujoč finančni sistem je temelj sodobnega gospodarstva in banke pri tem opravljajo pomembno družbeno funkcijo. Banke morajo biti zmožne posojati denar potrošnikom in podjetjem ... Več
Zlati partner

Endava PLC

Vilharjeva cesta 46, 1000 Ljubljana,
Endava spreminja odnos med ljudmi in tehnologijo. Pri izkoriščanju prednosti novih poslovnih modelov in priložnosti na trgu pomagamo nekaterim vodilnim svetovnim podjetjem iz ... Več