Računalništvo, telefonija
22.01.2019 17:30
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

10 načinov, kako bo 5G omrežje spremenilo vsakdanje življenje

10 načinov, kako bo 5G omrežje spremenilo vsakdanje življenje
10 načinov, kako bo 5G omrežje spremenilo vsakdanje življenje

5G tehnologija je med nami, in kot smo že neštetokrat pisali, je bil ves CES posvečen tej tematiki. AT&T je začel z mmWave omrežjem v dvanajstih mestih po ZDA, Verizon bo prav tako kmalu sledil, Telstra je zelo blizu začetni fazi uporabe 5G omrežja v Avstraliji, medtem ko v Veliki Britaniji največ pričakujejo od EE-ja.

Vsi dobro vemo, da je glavna ideja 5G omrežja, da nam omogoči hitre prenose vsebin, prav tako pa vemo, da je za letošnje leto napovedanih okrog 30 5G naprav (večinoma telefonov). Kaj pa je tisto, kar 5G tehnologija še ponuja oz. zmore? V času letošnjega CES-a smo se o tako težko pričakovani tehnologiji naučili marsikaj novega.

1. Domača internetna povezava brez kablov

Gre verjetno za eno najbolj pomembnih novosti, za katero pa le redkokdo ve, kajti 5G tehnologija je bila vsaj za zdaj v večini primerov predstavljena kot pridobitev za tiste “na poti”. Danes je pač tako, da če živimo ali delamo v območju optične povezave, lahko koristimo super hitro internetno povezavo, medtem ko brez dotične infrastrukture tega privilegija na žalost nimamo.

Vse to se bo s prihodom 5G tehnologije spremenilo, kajti ena glavnih prednosti je, da s 5G tehnologijo ne bomo potrebovali direktnega priklopa na kabel. To ni mišljeno samo za fizične uporabnike in gospodinjstva, temveč tudi velike tovarne in obrate. “To je eden glavnih vzrokov, zakaj velika podjetja trkajo na naša vrata in sprašujejo o 5G tehnologiji, ker si želijo ‘brezžično’ podjetje”, je razložila Alicia Abella, podpredsednica Realizacije naprednih tehnologij pri AT&T.

2. “Real-time” navidezna resničnost

Na CES-u 2019 je belgijsko podjetje Mimesys predstavilo 5G holografsko tehnologijo, za katero so uporabili Magic Leap očala za mešano resničnost, AT&T je ponovno predstavil načrte za razvoj 5G cone v sklopu kampusa Magic Leap na Floridi in še bi našlo nekaj primerov zanimive rabe dotične novosti. Glede na zadnje napovedi strokovnjakov bo 5G povezljivost pomagala razvijalcem in ustvarjalcem, da testirajo naprave in aplikacije v 5G omrežju in tako ustvarjajo “prihodnost zabave in tehnologije”.

3. Manjše število baznih postaj in plastični pametni telefoni

mmWave 5G pomeni veliko manjših škatlic po mestih in manj velikih baznih postaj z ogromnimi antenami. Edini pogoj za te škatle je, da bodo uporabljale “all-new” vhode in certifikte, ki ne bodo blokirali povezave.

“Ideja okrog 5G omrežja je v gostoti – videli bomo manj baznih postaj in stolpov ter veliko več nanocelic, routerjev in ostale tehnologije, ki bo oddajala signal”, pravi dr. Günther Walze, dirketor tehničnega marketinga pri Covestru. Ti se ravno ukvarjajo s tem, kakšna vrsta plastike in kateri materiali dovoljujejo prehajanje 5G signala.

Ne smemo pa pozabiti tudi na dizajn naprav, ki se bo prav tako primoran spremeniti. “Kovinska ohišja 4G naprav delujejo, ker antene ne zavzamejo veliko prostora in so postavljene na robove”, pravi Walze. “Za 5G omrežje potrebuješ več anten, ki so prevelike za postavitev na rob, kar pomeni, da morajo iti skozi zadnjo stran naprave, kar pa hkrati pomeni težave ob kovinskem dizajnu”, je še dodal.

4. Avtonomni avtomobli, vendar samo v mestih

Vsi dobro vemo, da je 5G tehnologija ena tistih, ki bo na področju avtonomnih vozil prinesla veliko sprememb in izboljšav. Navsezadnje ne smemo pozabiti, da morajo dotična vozila komunicirati med seboj, z oblaki, infrastrukturo in hkrati paziti na pešče in ostale nepredvidljive dogodke v prometu.

Vse to vsaj za zdaj močno omejuje gibanja teh vozil. “Naš trenutno najpomembnejši cilj so urbana območja, na katerih lahko imamo večjo pokritost in kjer lahko zagotovimo dovolj gosto 5G omrežje, ki bo zadoščalo za kvaliteten menedžment prometa in izogibanje nesrečam”, pravi Abella.

5. Povsod bomo srečevali “mini” oblake

Ste že slišali za “edge computing” oz. “računalništvo na robu”? 5G tehnologija sicer resnično pomeni takojšnjo povezavo z oblakom, vendar je prvi in najbolj pomembni predpogoj ta, da je oblak dovolj blizu. Torej namesto masivnih, velikih podatkovnih centrov, bo 5G omrežje prineslo nešteto “mini” oblakov točno tam, kjer jih bomo potrebovali.

“Ideja je prinesti računalniško moč bližje k napravi, ki to moč potrebuje, s čimer zmanjšamo možnost motenj in nepravilnosti”, pravi Abella. “5G za ‘računalništvo na robu’ pomeni veliko korist, kajti ravno ta tehnologija bo ena ključnih pri zagotavljanju visokih hitrosti najzmoglivejših računalnikov”, je še dodala.

Na ruralnih območjih bo na primer mmWave po vsej verjetnosti nameščen na ulično razsvetljavo, v bližini računalnikov. “Če bomo nujno potrebovali neko ‘real-time’ analitiko ali neke vrste procesiranje, si nikakor ne bomo mogli privoščiti, da bi iz ruralnega območja šli do velikega podatkovnega centra, kar pomeni, da moramo imeni nekaj na dosegu roke, kar lahko v vsakem trenutku uporabimo”.

6. Pripravite se na 8K na 5G televizijah

Na letošnjem CES-u je Sharp predstavil 5G televizijo, ki pa ni bila mišljena za domačo uporabo. “Sharp že ima 8K tehnologijo, ki omogoča, da posnamemo igralce na eni strani stadiona, zakodiramo in preko 5G omrežja pošljemo na drugo stran stadiona, kjer gledalci gledajo v ogromne, javne ekrane”, pravi Atsushi Shirakawa, raziskovalec v Sharpovem laboratoriju Telecommunication and Image Technology Laboratories. V ZDA se že recimo pripravljajo na olimpijske igre v Tokiu, katerih prenosi bi naj bili v 8K tehnologiji.

7. Igranje iger na pametnih telefonih v oblaku

Ne glede na opremo, ki jo igralci iger uporabljajo doma, bodo ti primorani preklopiti na igranje preko pametnih telefonov, ko ne bodo doma. S tehnologijo 5G se vse to spremeni: ista kvaliteta bo na voljo na telefonih in konzolah. Na CES-u so dotično tehnologijo prikazali v Intelovem kotičku z Ericssonovo omrežno opremo.

“Občutek imate, da igrate na PlayStationu, v resnici pa je vse skupaj postavljeno na server”, pravi Santi Magazu, podpredsednik razvoja poslovanja pri PlayGiga, ponudniku ‘oblačnih gaming’ storitev, ki za zdaj še uporablja optični kabel. “To pomeni, da bomo lahko vse igre, ki jih igramo doma, igrali na poti, v avtu ali kjerkoli drugje”, je še dodal.

8. Sekundarni možgani

Vsa ta dodatna hitrost in instantna povezljivost do oblakov bi lahko pomenila veliko naprednejše osebne asistente in zmoglivejša Google Glasses pametna očala. Poleg tega številna podjetja napovedujejo nove “in-ear” nosljive naprave, ki bi lahko uporabnikom ponudile precej več kot te, ki jih uporabljamo danes.

“Moja fantazija je recimo, da bom nekega dne imel takšno ‘in-ear’ napravo, ki mi takoj pove, s kom se rokujem ali koga gledam”, razmišlja tehnološki strokovnjak Gary Shapiro. “Seveda, če je le možno, bo ta naprava vse te informacije meni predala na tako subtilen način, da ne bo niti nihče opazil”.

Na CES-u 2019 se je Shapiru do določene mere uresničila želja: spoznali smo namreč napravo OrCam MyMe, nosljivo kamero in “sekundarne možgane”, ki so uporabniku sposobni povedati, kdo se z njim pogovarja, prav tako pa je naprava sposobna prepoznati tekst. S prihodom tehnologije 5G lahko pričakujemo še veliko več takšne tehnologije.

9. Instantno prevajanje s pomočjo pametnih telefonov

“Real-time” tehnologija prevajanja je praktično povsod, vendar dejansko uporabljati to tehnologijo v vsakdanjih situacijah – kjer bi tovrstna tehnologija resnično prišla prav – za zdaj ostaja izziv, kajti v tem trenutku je tehnologija enostavno prepočasna, da bi lahko sledila pravim pogovorom.

Pustimo zdaj za trenutek Google Translate ob strani in se raje vprašajmo, kako bo 5G tehnologija pomagala, da bo prevajanja možno v hipu, uporabniki pa bomo lahko s pomočjo te tehnologije normalno sodelovali v tujejezičnih pogovorih.

10. Več “telefonskih zombijev”

Ste se kdaj zamislili, koliko časa na dan preživite na pametnem telefonu? Ali ste morda mislili, da se ljudje vedno lažje otresamo pametnih telefonov? S prihodom 5G tehnologije bi lahko bili ljudje v še večji meri odvisni od pametnih telefonov kot smo že zdaj. Vsekakor to niso najboljše novice, kajne?

“Še bolj bomo vezani na pametne telefone in še več časa bomo preživljali z njmi, na njih in ob njih”, prav Dan Pitchford, strokovnjak za umetno inteligenco in soustanovitelj podjetja AI Business.

“Verjetno smo že vsi videli človeka, ki slepo hodi po ulici in gleda v telefon, ne da bi sploh pogledal, kje hodi. Takšni in podobni primeri bodo s prihodom 5G omrežja vse bolj pogosti in ljude bomo vedno bolj privezani na telefone”, je še dodal.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Pilon AEC

Dunajska cesta 144, 1113 Bežigrad, , Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več

STUDIO GRAFFIT d.o.o.

Podutiška cesta 92, 1000 Ljubljana, Tel: 01 510 35 70
Studio Graffit Uspešno promocijo podjetja lahko izvedemo na več načinov, preko medijev, spletne strani ali s širjenjem blagovne znamke. Obstaja tudi lažji in bolj praktični ... Več
Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več

TRACE BS d.o.o.

Opekarniška cesta 5, 2270 Ormož, Tel: 05 905 23 81
V skupini Trace Solutions, katere del sta Trace BS Poslovne rešitve d. o. o. in Trace IS Informacijske rešitve, se ukvarjajo z razvojem, prodajo in uvajanjem istoimenske programske ... Več