Računalništvo, telefonija
27.02.2017 10:24
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

10 načinov na katere nas tehnologija ubija

10 načinov na katere nas tehnologija ubija
10 načinov na katere nas tehnologija ubija

Kljub mnogim pozitivnim lastnostim tehnološkega razvoja, obstaja mnogo nevarnosti, ki prežijo na nas.


1. Insomnija

Zagotovo ste že kdaj zlezli v posteljo in na hitro pregledali Facebook, SMS sporočila, Instagram ali pogledali video smešnih mačk. Mogoče se to početje komu zdi povsem vsakdanje in neškodljivo, pa vendarle ni čisto tako. Umetna svetloba, ki jo oddajajo naprave, lahko povzroči zmedo v našem cirkadičnem ritmu, ki je v bistvu “notranja ura”, ki uravnava naše spalne navade. Gledanje v ekran eno ur pred spanjem lahko zmanjša proizvodnjo hormona melatonin za 22%, to pa rezultira v nepravilnem uravnavanju cirkadičnega ritma. Raziskave kažejo, da kar 95% ljudi uporablja elektronske naprave pred spanjem, od tega jih kar 63% poroča o pomanjkanju spanja.

2. Sedenje

Vse od sredine 20. stoletja je število poklicev, ki vključujejo sedenje strmo naraslo. Včasih so ljudje delali na poljih in v tovarnah, danes vse več tega dela opravljajo stroji in roboti. Povprečni človek preživi v sedečem položaju kar 13 ur na dan. Raziskovalci ugotavljajo, da ima lahko ta trend smrtonosne posledice, saj se mišice krčijo, kri ne kroži tako kot bi morala, prav tako pa se pojavijo težave s holesterolom. Da pa to ni dovolj, sedenje več kot 12 ur na dan dokazano povzroča večje tveganje za nastanek kardiovaskularnih problemov in raka.

3. Poškodbe zaradi ponavljajočih se gibov

Kar 21% vseh odraslih bi naj v letu 2015 bilo deležnih dotičnih poškodb, kar je skoraj 6% več kot pred desetimi leti. Te poškodbe so najpogostejše zaradi ponavljajočih se gibov z miško, po tipkovnici, ob tipkanju telefona itd. Pojavljajo se otekline, ki boleče pritiskajo na naše živce. Kljub temu, da nas tovrstne poškodbe res morda ne bodo ubile, nikakor ne smemo podcenjevati teh poškodb.

4. Wi-Fi ubija spermo

Leta 2011 so znanstveniki na Nascentis Medicina Reproductiva v Argentini izvedli študijo, v kateri so shranili vzorce sperme pod prenosni računalnik povezan na Wi-Fi omrežje za 4 ure. Ugotovili so, da je 25% celotnega vzorca izgubilo “mobilnost”, medtem ko je iz kontrolne skupine te iste posledice imelo zgolj 14% vzorca. Težko bi trdili, da Wi-FI zares škoduje spermi, vendar so znanstveniki dosegli vsaj to, da se zadeva preučuje naprej.

5. Socialna izolacija

Če sedaj nekoliko odstopimo od fizičnih posledic tehnologije in se ustavimo pri psiholoških, lahko najprej govorimo o socialni izolaciji. Torej dejstvo je, da ima računalniška doba v kateri živimo močan vpliv na mentalno počutje osebe. American Public Health Association ugotavlja: “Obstaja dokaz, da internet in družbena omrežja lahko vplivajo na samomorilska nagnjenja, in sicer preko intenziviranja občutkov depresije, osamljenosti in socialne izolacije”. Poleg tega je vedno bolj pogost pojav spletnega nasilja, saj naj bi danes kar 35% otrok vsaj enkrat bilo izpostavljenih grožnjam na družbenih omrežjih.

6. Spletni zdravniki

Ljudje se vedno pogosteje zatekajo po nasvete o svojem zdravju kar na splet. Včasih se določeni nasveti izkažejo kot uspešni, včasih pa se zna zgoditi, da s tem ko upoštevamo nek spletni nasvet, v resnici precej tvegamo. Obstajata sva načina zakaj obstaja tveganje: (1) zna se zgoditi, da postanemo prepričani, da z nami ni nič narobe, medtem ko bi morali obiskati zdravnika, (2) po drugi strani pa je pogost pojav “kiber-hipohondrije”, ki v bistvu pomeni, da se počutimo bolj bolne kot v resnici smo.

7. Onesnaženje

Za primer vzemimo iPhone. Proizvodnja posamezne naprave ozračje “stane” 57 kg CO2-ja. Če pogledamo nekoliko širšo sliko lahko izračunamo, da 72 milijonov prodanih naprav na leto proizvede enako količino CO2-ja kot Boeing 747, ki bi letel neprestano celih 14,5 let. Od 17. stoletja se je količina izpušnih plinov povečala za 34%, rezultat tega pa vidimo v porastu števila astmatikov, ki jih je samo v ZDA 25 milijonov.

8. Pisarniške nevarnosti

Če smo že pri astmi, ste morda vedeli, da lahko tiskalnik poveča tveganje za razvoj dotične bolezni? Študija Queensland University of Technology je pokazala, da 40% laserskih tiskalnikov proizvaja majhne delce, ki se brez težav lahko znajedejo globoko v naših pljučih, če jih vdihujemo. Poleg tiskalnika naj bi nevarnost predstavljali tudi računalniki, saj so prekriti z zaščito pred požarom, ki varuje številne delce računalnika. Ko se temperatura računalnika dvigne, se v zrak sproščajo strupene snovi, ki lahko povzročajo glavobole, izpuščaje in alergije.

9. Debelost

Povprečni Američan preživi pred televizorjem 35 ur in 28 minut na teden. Poleg tega 10 ur in 30 minut na telefonu in 20 ur na spletu. Po drugi strani pa preživi manj kot dve uri na teden v telovadnici ali z ukvarjanjem s kakršnimkoli športom. Poleg vsega tega ima tehnologija tudi velk vpliv na prehrano ljudi. Ljudje smo nenehno izpostavljeni fotografijam masne in sladke hrane, raziskave pa potrjujejo tudi to, da ljudje veliko manj pozornosti namenijo hrani med gledanjem filma ali televizije. Letno Američani potrošijo za zdravljenje z debelostjo povezanih obolenj več kot 190 milijard dolarjev, kar je skoraj 21% letnih izdatkov za zravstvo.

10. Distrakcija

Praktično ne mine dan, ko ne bi opazili kakega voznika, ki telefonira med vožnjo. Statistike, ki govorijo o tem kako “ubijalsko” je lahko telefoniranje med vožnjo, so prav grozljive. Raziskave potrjujejo, da so ljudje, ki vozijo pod vplivom alkohola prav tako nevarni in nesigurni kot ljudje, ki med vožnjo telefonirajo ali pišejo sporočila. Tudi razne Bluetooth variante niso pokazale ravno boljših rezultatov.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Komponentko d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 5, 1000 Ljubljana, Tel: 030 755 005
Računalniške ponudbe je v Sloveniji ogromno. Dobre računalniške ponudbe pa zelo malo. Vsak, ki se odloča za nakup računalnika, grafične kartice ali katerekoli druge računalniške ... Več

RDEČA ORANŽA d.o.o.

Titova cesta 2a, 2000 Maribor, Tel: 051 691 862
Razmišljajte kot vaši kupci Kako prepričati vaše potencialne kupce? Ste poskusili različne marketinške strategije, ki niso obrodile želenih rezultatov? S temi izzivi se zadnjih ... Več

ADVANTECH SOLUTIONS d.o.o.

Bravničarjeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 030 703 704
S čim se ukvarja Advantech Solutions? Na kratko: Podjetje Advantech Solutions ovrednoti temeljno sestavo vašega podjetja, da bo vaša pot do uspeha optimalna. Strokovnjaki oblikujejo ... Več

NAVEZA d.o.o.

Ščita 9, 1315 Velike Lašče, Tel: 01 787 30 25
Naveza d.o.o. je podjetje z več kot 15 leti izkušenj na področju računalniške podpore, digitalizacije ter izdelave in vzdrževanja spletnih strani. Vedno si prizadevajo najti rešitve, ... Več