Računalništvo, telefonija
03.08.2016 16:48
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

10 misterioznih skrivnosti Interneta

10 misterioznih skrivnosti Interneta
10 misterioznih skrivnosti Interneta

Mislite, da o internetu veste vse? Pomislite še enkrat, nato pa preverite seznam 10 najbolj misterioznih skrivnosti Interneta – presenečeni boste!

1. “973-eht-namuh-973.com” – Od leta 2003 naprej je tale milo rečeno čudna spletna stran, ki naj bi bila v lasti britanskega umetnika Dava Denisona, poskrbela za zmedo številnih uporabnikov interneta širom sveta. En klik sproži “potovanje” po tisočih povezanih straneh z bizarno vsebino, besedami, slikami in naključnimi številkami. Globlje kot gremo, bizarnejše so vsebine. Nekateri pravijo, da gre za prazne blodnje “odtrganega” matematika, drugi pa trdijo, da gre za (do zdaj) nerešeno uganko. Poskusite na lastno odgovornost!

2. John.com – Nenavadna spletna stran vsebuje slike vsakdanjih predmetov, ki vas vodijo do različnih spletnih strani oz. do “log-inov” te strani. Do tega trenutka še nikomur ni uspelo ugotoviti pravilnih kod, prav tako še vedno ni jasen namen strani John.com. Nekateri špekulirajo, da gre za skrivnostno “chat” spletno stran, drugi trdijo, da gre enostavno za neko testno stran. Kaj pa vi menite?

3. Morilec Jeff – Legenda pravi, da je bila leta 2008 Katy Robinson priča spletnemu nadlegovanju po tem, ko je na 4Chan objavila svojo fotografijo. Dan kasneje je uporabnik, ki naj bi bila Katyjina sestra, objavil, da je Katy storila samomor. Malo po tem dogodku se je na spletu pojavil lik “morilec Jeff”, ki naj bi uporabljal s photoshopom preurejene slike Katy Robinson. Še ena zgodba, zavita v skrivnostno tančico.

4. Bitcoin – Digitalna valuta, ki je luč spleta in sveta ugledala leta 2008, je namenjena hitremu in anonimnemu pretoku denarja na internetu. Trenutno bi naj bilo v obtoku za slabih 6 milijard evrov bitcoinov. Kje pa potem tiči skrivnostni del? Satoshi Nakamoto, v svetu sprejet kot ustanovitelj bitcoina, še vedno nima obraza. Letos se je Craig Wright, avstralski podjetnik, sicer razkril kot Satoshi, vendar trdnih dokazov o resničnem ustanovitelju bitcoina še vedno ni.

5. A858 – Od leta 2011 naprej uporabnik zabavne, družbene in novičarske spletne strani Reditt, znan pod psevdonimom A858, objavlja dolge pasaže kodiranega besedila. Ostali uporabniki so zaradi močne želje po razvozlanju skrivnosti ustanovili razne podstrani Reditta in se tako odločili stvari priti do dna. Kljub vloženemu trudu in moči skupnosti pa še vedno ni znan odgovor, ali je A858 človek ali bot in kaj točno predstavljajo njegove objave.

6. Elektronska pošta Jacka Froesa – Novembra 2011 naj bi Tim Hart prejel el. pošto od svojega najboljšega prijatelja Jacka Froesa. Edina težava je bila v tem, da je ta umrl junija istega leta. V sporočilu je pisalo: Si me slišal? Sem v tvoji hiši. Počisti svoje jeb … podstrešje! Hart je bil seveda v šoku in enostavno ni mogel dojeti, kaj se dogaja, saj naj bi se bil Froese vedno šalil na račun Hartovega neurejenega podstrešja. Dodatno pa zadeva pridobi na misterioznosti, saj je Froesova družina zatrdila, da nihče razen njega ni imel dostopa do njegovih gesel itd.

7. Črne luknje interneta – Od leta 2008 naprej inženirji preverjajo promet in sporočila, ki naj bi se izgubila v črnih luknjah kiber interneta. Te luknje zaustavijo podatke in datoteke, da ne prispejo na svoj želeni cilj, mi pa to vidimo kot omrežne težave ter napake na serverjih. Kljub vsemu so si strokovnjaki enotni, da podatki ne morejo kar tako izpuhteti. Številna tehnološka podjetja in vlade širom sveta neuspešno sledijo črnim luknjam interneta že kar nekaj časa.

8. Kiberberkut – Gre za organizirano skupino hekerjev aktivistov, ki so znani predvsem po svojih “kiber-napadih” na vlado Ukrajine. Kiberberkut se je pojavil leta 2014, ko je v Ukrajini vladalo obsedeno stanje glede napadov, protestov itd. Cilj te skupine je borba proti neofašizmu, neonacizmu in arbitrarni moči v Ukrajini. Skrivnost? Nihče ne ve, kdo so predstavniki te skupine.

9. Marianski splet – Poleg “Deep Weba” bi naj obstajala še ena sekcija interneta, in sicer Marianski splet. Govorice pravijo, naj bi ta splet vseboval najbolj skrite informacije človeštva, med drugim lokacijo Atlantide. Kakorkoli že, če želimo dostopati do Marianskega spleta, moramo uporabiti kvantni računalnik, ki pa trenutno še ne obstaja. Marianski splet ja ali ne – to je zdaj vprašanje!

10. CICADA 3301 – 5. januarja 2012 je uporabnik 4Chana s skrito identiteto objavil skrivnostno sporočilo. V sporočilu oz. objavi je pisalo, da se iščejo “visoko inteligentni posamezniki” za razvozlanje skritega sporočila v obliki insekta. Številni so se javili za nalogo, nekateri so bili uspešni, vendar pravega razloga sporočila oz. testa nikoli niso uspeli najti. Nekateri špekulirajo, naj bi šlo za rekrutacijo CIE, MI6, ali kakšne druge herske skupine.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

CEWE Magyarország Kft.

Béke utca 21-29, , Tel: 08 205 91 91
Čeprav živimo v digitalni dobi in skorajda vsak podatek arhiviramo v digitalnem arhivu, so fotografije redka izjema. Vse več fotografij je zajetih s pomočjo pametnih telefonov, ... Več

CARPEDIEM d.o.o.

Soška cesta 17, 5250 Solkan, Tel: 05 330 00 50
Če ni na spletu, ne obstaja. To je vodilo potrošnikov, ko iščejo in se odločajo za nakup določenega izdelka ali storitev. Identiteta podjetja je neposredno povezana s spletno ... Več
Zlati partner

Kontron, d. o. o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Kontron vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več