Računalništvo, telefonija
14.03.2014 14:58

Deli z drugimi:

Share

10 razlogov, zakaj je Samsung S5 za Vas morda bolj primeren kot iPhone 5S

Samsung S5 Vs. iPhone S5
10 razlogov, zakaj je Samsung S5 za Vas morda bolj primeren kot iPhone 5S
10 razlogov, zakaj je Samsung S5 za Vas morda bolj primeren kot iPhone 5S

Rivalstvo dveh najboljših proizvajalcev pametnih telefonov se nadaljuje.

Pri Samsungu so pred nekaj časa razkrili Galaxy S5, ki mu ni zanikati odličnosti. Je celo tako odličen, da opravlja nekatere stvari, ki jih Applov najnovejši iPhone ne izvaja (pri primerjavi niso vključene razllike med Android in iOS operacijskimi sistemi)

Galaxy S5 naj bi uradno prišel v prodajo aprila, vendar uradne cene še ni objavljene. Verjetno lahko pričakujemo ceno, konkurenčno iPhonu 5S, pri Samsungu pa so poskrbeli, da razlika v ceni naprav ne bo edina razlika med napravami. V spisku spodaj so naštete nekatere razlike med napravami.

1.) Pri obeh napravah je možno zaznati čitalec prstnih odtisov. Pri Applu so čitalcu namenili predvsem funkcijo odklepanja telefona (Touch ID), pri Samsungu pa so medtem očitno poleg odklepanja telefona imeli v mislih še drugo možnost uporabe čitalca – pred kratkim so se namreč podali v sodelovanje s PayPal -om, čitalec prstnih odtisov pa nam lahko služi kot sredstvo za opravljanje varnih plačil iz telefona.

2.) Vsi vemo, kaj se zgodi z našo napravo, če jo za nekaj trenutkov potunkamo v vodo. Pred nekaj časa je še celo krožila šala, katere nauk je uboge naivne uporabnike stal več kot samo ugled. Trik je bil namreč v tem, da so “trolli” potegnili uporabnike z namigi, da obstaja aplikacija za iPhone, ki lahko hitro in enostavno meri temperaturo vode. Če so uporabniki nasedli šali, so ostali z mokrim in nedelujočim telefonom v rokah. Medtem, ko se za novi iPhone5S moramo šali še vedno izogniti, pa bo morda Samsung prvi, ki bi lahko za njihove naprave napravil delujočo aplikacijo te vrste. GalaxyS5 lahko namreč za par minut potopimo v vodo, brez da bi nas skrbelo, da bo naprava prenehala delovati, seveda pa takega ravnanja z napravami ne priporočamo. Vodoodpornost naprav je več kot očitno eden izmed novih trendov proizvajalcev, Samsung pa se je za to varnostno funkcijo že odločil pri zasnovanju Galaxy S5.

3.) Fleš fotoaparata na S5 na zadnji strani deluje kot monitor srčnega utripa, zato lahko preverimo naš pulz enostavno prek telefona. Fotoaparat na S5 dela 16 megapikselske posnetke, medtem ko iPhone dela 8 megapikselske. Fotoaparat na Galaxy naj bi bil boljši tudi pri slikanju premikajočih se predmetov. Tudi sprednji fotoaparat Samsunga naj bi bil boljši od iPhonovega, da lažje blestimo na selfie-ih.

4.) Podobno kot iPhone je Galaxy na voljo v dveh modelih z različno kapaciteto pomnilnika : 16GB in 32GB pomnilnika (pri Galaxy naj bi bilo na voljo manj pomnilnika, kot piše na papirju) . Pri iPhonu je na voljo celo 64GB model, pri Samsungu pa so se odločili za visoko-kapacitetni microSD memory card slot, ki ima možnost razširitve na osupljivih 128 GB prostora.

5.) Galaxy S5 je prvi telefon z nameščenim live HDR preview. To uporabnikom omogoča, da vidijo, kako se bo priljubljeni efekt obnašal na posnetku, preden sliko sploh naredijo.

6.) Na Galaxy S5 lahko snemamo video posnetke velikosti 4K, kar je kar štirikrat večja resolucija od HD.

7.) V primeru, da telefon posodimo drugi osebi, lahko izbiramo med različnimi nastavitvami telefona S5. Tako naprimer “Easy mode” poenostavi uporabniški vmesnik, Kids mode ga zaklene, …

8.) Pri Samsungu so se odločili, da je življenjska doba baterije tudi ena izmed važnejših stvari naprave. Ekran lahko dobesedno zreduciramo na črno-bel zaslon, ko stanje baterije baterije pade na kritičen nivo, pa se vklopi “monochrome power saving” način, ki podvoji čas preostanka baterije. Pri tem je vredno še omeniti, da ko se življenska doba baterije zaključi, jo lahko pri Galaxyju zamenjamo, kar pa za iPhone ne velja.

9.) Galaxy lahko uporabljamo kot daljinski upravljalec, saj ima na vrhu nameščene infrardeče svetleče diode.

10.) Novejše naprave imajo ponavadi vgrajeno tipalo svetlobe in s tem nastavljajo le jakost osvetlitve zaslončka. Galaxy ima čip ki poleg tega dinamično nastavlja barve in kontrast ekrana na osnovi svetlobe okoli nas. To naj bi omogočilo, da vidimo vsebine na ekranu v vseh okoliščinah.

Na spodnji povezavi si lahko ogledate enega izmed mnogih primerjalnih posnetkov, ki so od razkritja telefonov 5S in S5 zakrožili po spletu.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več

COMMA d. o. o.

Ulica heroja Šaranoviča 27, 2000 Maribor, Tel: 040 756 756
Vrhunska izvedba, korektne cene in dobre reference najprimerneje opišejo podjetje Comma d. o. o., ki že 18 let ponuja izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin s podporo strankam ... Več

MAJ.universe

Čopova ulica 6, 3310 Žalec, Tel: 041 430 248
MAJ.universe je Majino vesolje MAJ.universe je Majino vesolje, ki ga želi deliti z vami. Maja Horvat je številne izkušnje v novinarstvu, odnosih z javnostjo, organizaciji ... Več
Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več