Računalništvo, telefonija
20.01.2017 19:00
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Strašljive legende o videoigrah

..Le kdo ne mara strašljivih urbanih legend? Tukaj je 10 strah zbujajočih urbanih legend, ki so povezane z videoigrami..
Strašljive legende o videoigrah
Strašljive legende o videoigrah

“Lavender Town” sindrom

Leta 1996 sta na Japonskem izšli igri Pokemon Red in Pokemon Green za Nintendovo ročno igralno konzolo Game Boy. Istočasno se je na Japonskem nenadoma povečala stopnja samomorilnosti med otroki. Legenda pravi, da je v otrocih samomorilnost zbudila glasba, ki je zaigrala, ko je protagonist igre dosegel lokacijo Lavender Town. Tematska glasba Lavender Towna naj bi vsebovala visoke frekvence, ki so jih lahko zaznali samo mladi igralci. Po ocenah naj bi zaradi te glasbe storilo samomor okoli 200 otrok. Kasneje so pri Nintedu glasbo zamenjali, da je vsebovala nižje tone.

Squall je mrtev

Igra Final Fantasy 8 spada med klasike Japonske industrije videoiger. Ob koncu prvega diska protagonist Squall naleti na dvoboj z zlobno čarovnico Edeo. Med dvobojem ga Edea ubije, kljub temu pa se Squall na začetku drugega diska pojavi povsem zdrav in nepoškodovan. Legenda pravi, da je vse, kar se zgodi po dvoboju, zgolj Squallova borba s samim seboj, saj skušajo njegovi možgani procesirati informacije, preden jim zmanjka kisika.

Polybius

Leta 1998 je spletna stran coinop.org objavila, da je bila leta 1981 v Portlandu naložena nova igra Polybius, ki povzroča zasvojenost. Igra naj bi bila zelo priljubljena, vendar naj bi igralci po igranju poročali o glavobolih, slabosti in nočnih morah. Leta 2013 je spletna stran Skeptoid izvedla raziskavo ali je igra Polybius resnično obstajala. Odkrili so, da ni nobenih podatkov o igri s tem imenom, našli pa so podatke o dveh igralcih, ki sta na isti dan ob igranju igre padla v nezavest in končala v bolnišnici.

Morrowind modi

Morrowind je hkrati izjemno priljubljeno in močno kritizirano nadaljevanje franšize Elder Scrolls. Med drugim je znan po t. i. modih oziroma dodatkih, ki so jih za igro ustvarili igralci sami. Eden od teh – Jvk1166z.esp – je sprva deloval zgolj z namenom, da pokvari igro, v resnici pa se je za njim skrivalo še veliko več. Mod je prevzel nadzor nad celotnim računalnikom in ne zgolj nad igro. Med igranjem je igra postajala vse temnejša, dokler ni igralec gledal v popolnoma črn ekran. Mod je nato po svoje manipuliral z liki iz igre, v igro vključeval slike z računalnika in podobno.

Killswitch

Podjetje imenovano Karvina Corp naj bi leta 1989 izdalo igro Killswitch. Glavna zgodba igre se prepleta med žensko protagonistko Porto in nevidnim demonom Ghastom, ki sta ujeta v rudniku. Killswitch pa je vseboval prav poseben zasuk. Ko je igralec enkrat zaigral igro, se je ta popolnoma izbrisala in je ni bilo mogoče nikoli več ponovno zaigrati. Legenda pravi, da je bilo proizvedenih zgolj 5.000 kopij, ki so hitro postale zelo priljubljene. Leta 2005 je Yamamoto Ryuichi kupil kopijo igre za 733.000 dolarjev, da bi v živo predvajal igranje preko YouTuba.

Pokemon Black

Pokemon Black je izšla istočasno kot Pokemon White leta 2010. Pred to verzijo pa je že obstajala veliko bolj zastrašujoča verzija dotične igre. Igra se je začela povsem običajno, tako da Profesor Oak igralcu ponudi tri začetne pokemone in enega dodatnega, ki se imenuje Ghost. Ta je bil pokemon prve stopnje in je bil zmožen samo enega napada – prekletstva. Slednji je nasprotnika tako prestrašil, da se ni mogel premakniti. Po napadu se je ekran obarval črno, slišati pa je bilo izkrivljen krik poraženega pokemona.

Sonic.exe

Vsi verjetno dobro poznate maskoto Sege, ježka Sonica, kajne? Kaj pa njegovo nekoliko bolj grozljivo obliko? Legenda pravi, da naj bi moški, o katerem je znano samo njegovo ime Tom, prejel pošto s CD-jem. Tega naj bi Tomu poslal njegov pogrešani prijatelj Kyle, zraven pa je bilo priloženo pismo z navodili, kako naj ga uniči. Tom se ni mogel upreti in je vstavil CD v računalnik. Odkril je modificirano verzijo Sonica. Modro morje je bilo ocean krvi, nebo je bilo oblačno, Sonic pa je imel svetleče rdeče oči. V nadaljnih fazah igranja je Sonic nasilno obračunaval s svojimi nasprotniki, saj jih je mučil in ubijal kot za stavo. Čez čas je igra s Tomom začela komunicirati in ga spraševati ali bi igral igro skrivalnic, polega tega pa ga je nagovarjala po imenu.

Herobrine

Ko je leta 2011 izšla igra Minecraft, je postala takojšnja globalna senzacija. Prodanih je bilo preko 106 milijonov kopij, Microsoft pa je leta 2014 za 2,5 milijarde dolarjev kupil podjetje Mojang, ki jo je izdelalo. Kljub uspehu je objava na portalu 4chan razkrila, da naj bi kreativna igra vsebovala tudi temno plat. V igri naj bi namreč v vlogi lika po imenu Herobrine, strašil preminuli brat glavnega razvijalca.

Jadusable

Leta 2010 je uporabnik 4chana z imenom Jadusable, trdil, da poseduje kopijo igre Legend of Zelda: Majora’s Mask, v kateri naj bi strašilo. Jadusable je od starejšega moškega kupil igro, za katero je mislil, da je povsem nova. Ko je igro naložil, je našel zgolj eno shranjeno igro, imenovano “Ben”. Ko je Jadusable skušal zagnati novo igro, je bil njegov lik še vedno imenovan Ben. Prav tako ni pomagalo niti, da je izbrisal shranjeno igro. Kasneje je njegov cimer povedal, da je Jadusable zaradi igre začel počasi izgubljati razum.

“Pale Luna”

Pale Luna je igra, ki temelji na vnašanju besedilnih komand. Za razliko od ostalih podobnih iger je Pale Luna v trenutku, ko je bila vnešena napačna komanda, prenehala z delovanjem. Veliko ljudi je tako obtoževalo igro, da je pokvarjena in nedokončana. Eden od igralcev, Michael Nevins, pa je uspel priti do konca. Ob koncu je igra čestitala Nevinsu in mu dala skrivnostne koordinate. Nevins se je odpravil do bližnjih koordinat v domači park, kjer je skušal ugotoviti, kaj se tam skriva. Med razkopavanjem zemlje je našel glavo Karen Paulsen, 11-letne deklice, ki je bila pogrešana več kot leto in pol.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SOREX d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 07 337 90 10
Zlati partner

TIFT d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 10 20
Poslovni sistemi se že nekaj časa soočajo s procesom postopne digitalizacije naprav za pripravo, oblikovanje in izdelavo različnih dokumentov. Digitalni Hibridni Upravljalci Dokumentov ... Več
Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več
Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več