Računalništvo, telefonija
15.11.2016 07:58
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prednosti in slabosti Googlovih očal navidezne resničnosti

Prednosti in slabosti Googlovih očal navidezne resničnosti
Prednosti in slabosti Googlovih očal navidezne resničnosti

Google je prvič naznanil Daydream VR kot del Android 7.0 Nougat nadgradnje, vendar prva verzija sistema Nougat ni vključevala nobene od “kul” novosti, povezanih z virtualno resničnostjo. Zdaj, ko počasi spoznavamo Android 7.1 Nougat na napravah Pixel in Pixel XL, postaja Daydream VR prava stvar. Po pisanju portala Forbes naj bi bil Daydream View korak v pravo smer kar se tiče mobilne virtualne resničnosti, vendar brez napak seveda ne gre.

Prednosti:

  1. Dizajn in udobje – Daydream View očala so brez dvoma najudobnejša VR očala, ki jih v tem trenutku lahko dobimo. Nežna tkanina je prijetna na dotik, poleg tega pa prilagodljiva guma okrog okvirja poskrbi, da očala niso pretežka za nošenje. Če recimo primerjamo Daydream View z Gear VR očali, lahko pri zadnjih vidimo plastiko, ki je enostavno ne moremo pozabiti, medtem ko nosimo očala. Daydream VR način deluje preko NFC povezave in je zato enostaven za uporabo.
  2. Kompatibilnost z napravami – Pixel in Pixel XL sta trenutno edini napravi, ki delujeta z Daydream View očali, vendar, kot vse kaže, ne bo dolgo tako. Za razliko Samsunga, Google ne želi obdržati vseh VR poslastic zase. Android 7.1 omogoča Daydream VR-ju normalno delovanje na vsaki napravi, ki pa mora zadostiti osnovnim zahtevam. Govorimo o srednjem oz. že kar višjem razredu telefonov, ki te zahteve dosegajo. Nekateri menijo, da bi Daydream VR očala lahko v roku enega leta postala sestavni del vseh Android naprav.
  3. Kontroler – Daydream VR očala ob sebi premorejo tudi Bluetooth kontroler gibanja, ki takoj, ko vključimo VR način, postane povezan z vašim telefonom. Ta kontroler si lahko predstavljamo kot “virtualni laserski kazalec”, ki nam omogoča interakcijo z objekti v virtualni resničnosti. Obstaja pa tudi sledilna ploščica, ki je precej uporabnejša kot pri Samsungovem Gearu VR.

Slabosti:

  1. Ozko vidno polje – “Field of view (FOV)” je eden najbolj motečih dejavnikov pri Googlovih očalih za VR. Gre za zgolj 90-stopinjsko vidno polje, ki na žalost ne pokrije tolikšnega dela, kot smo to navajeni iz drugih sistemov. Na primer Gear VR premore 100-stopinjsko vidno polje, bolj napredni sistemi, kot sta Ocolus in Vive pa sta občutno boljša – 110-stopinjsko vidno polje. Morda lahko nekoliko odpustimo Googlu, saj je želel narediti očala, ki so primerna različnim napravam in seveda za to je bilo treba skleniti nekaj kompromisov.
  2. Pomanjkanje vsebina – Po pisanju portala Forbes je vsebina Google VR trgovine zelo minimalistična. Vse aplikacije in igre skupaj dosežejo morda število 30, vendar je od tega nekaj primerkov neuporabnih. Ostale aplikacije, ki pa so kvalitetne, vključujejo Washington Post VR, YouTube VR in Fantastic Beasts, vendar ni Netflixa in nekaterih nepogrešljivih kandidatov. Kar se tiče iger, je nekaj zanimivih primerkov, in sicer Everybody Keep Talking in Nobody Explodes ter EarthShape.
  3. “Screen door” učinek – Ko boste pogledali v svoja VR očala, boste lahko videli rešetkam podobne črte. To so prostori med piksli, ki jih lahko vidimo, ker je ekran magnificiran in le nekaj centimetrov od vaših oči.

Gledano v celoti, je Google na pravi poti z očali Daydream View. Gre za prijetna in udobna očala z odličnim kontrolerjem in številnimi telefoni, ki so združljivi za uporabo. Upamo lahko le, da bo Googlo uspelo prepričati razvijalce, da je nekaj na Daydream VR očalih in bo tako obogatela tudi Google VR trgovina.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178

DEMAR d.o.o.

Gmajna 10, 1236 Trzin, Tel: 05 907 40 61
Drzne rešitve za spletne predstavitve z dušo Obstaja agencija, ki ponuja rešitve za podjetja, organizacije, znamke in posameznike. Za vse, ki pogrešajo sodobnost, kreativnost ... Več
Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,

PREVOZI KLEMEN LIBANOV s.p.

Andreaševa ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 621 332
Prevoz, odvoz ali čiščenje Ko iščemo katero koli storitev, je svetovni splet prava zakladnica virov. Prevoz materiala ali čiščenje okolice sta opravili, ki zahtevata veliko ... Več