Računalništvo, telefonija
24.06.2014 13:06
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

45% programske opreme v Sloveniji še vedno nelicenčne!

Globalno ima le 35 odstotkov podjetij uveljavljene pisne pravilnike, ki zahtevajo uporabo ustrezno licencirane programske opreme.
Delež programske opreme brez ustreznih licenc je v Sloveniji v letu 2013 znašal 45 odstotkov.
Delež programske opreme brez ustreznih licenc je v Sloveniji v letu 2013 znašal 45 odstotkov.

Uporabniki računalnikov kot glavni razlog, zakaj ne uporabljajo nelicenčne programske opreme, navajajo izpostavljenost varnostnim grožnjam škodljive programske opreme. Še zlasti jih skrbijo napadi hekerjev in izguba podatkov. Kljub temu pa osupljivih 45 odstotkov programske opreme, nameščene na osebnih računalnikih v Sloveniji v letu 2013, ni ustrezno licencirane.

Ta in druge ugotovitve, ki jih organizacija BSA objavlja v svoji globalni raziskavi o uporabi programske opreme, opozarjajo na potrebo po učinkovitem upravljanju programske opreme, še zlasti v poslovnih okoljih.

»Večina ljudi ne ve, kaj imajo nameščeno na svojih sistemih. To se mora spremeniti,« je dejala Victoria Espinel, predsednica in izvršna direktorica BSA. »Direktorjem in administratorjem so na voljo razumni koraki, s katerimi lahko zagotovijo, da njihove organizacije uporabljajo originalno in ustrezno licencirano programsko opremo.«

Globalno raziskavo BSA o uporabi programske opreme vsako drugo leto izvede podjetje IDC. Letos je zajela uporabnike računalnikov na 34 trgih in vključuje skoraj 22.000 domačih in poslovnih uporabnikov osebnih računalnikov ter več kot 2000 direktorjev informacijskih oddelkov. V nadaljevanju predstavljamo nekatere ugotovitve.

  • Odstotek programske opreme za osebne računalnike, nameščene brez ustreznih licenc, je v Sloveniji v letu 2013 znašal 45 odstotkov, kar pomeni razliko ene odstotne točke v primerjavi z letom 2011. Tržna vrednost te nelicenčne programske opreme je 41 milijonov ameriških dolarjev.
  • Glavni razlog proti uporabi nelicenčne programske opreme, ki ga navajajo uporabniki računalnikov po svetu, so varnostne grožnje škodljive programske opreme. Kot glavni tveganji, povezani z nelicenčno programsko opremo, uporabniki po vsem svetu navajajo nepooblaščen dostop spletnih napadalcev do računalnika (64 odstotkov) in izgubo podatkov (59 odstotkov).
  • Direktorji informacijskih oddelkov po vsem svetu izražajo razumljivo skrb, da bi jim nelicenčna programska oprema lahko povzročila škodo, kljub temu pa jih je manj kot polovica popolnoma prepričanih, da je njihova programska oprema ustrezno licencirana.
  • Globalno ima le 35 odstotkov podjetij uveljavljene pisne pravilnike, ki zahtevajo uporabo ustrezno licencirane programske opreme.

V tem koledarskem letu je Tržni inšpektorat Republike Slovenije začel akcijo spodbujanja ozaveščenosti glede ustrezne uporabe licencirane programske opreme. Akcija še vedno poteka, njeni rezultati pa bodo znani v drugi polovici letošnjega leta.

»Uporaba nelicenčne programske opreme je vprašanje upravljanja organizacije in ta raziskava potrjuje, da obstaja jasna potreba po izboljšavah,« je povedala Espinelova. »Vsako podjetje lahko sprejme osnovne korake ter tako v celoti zagotovi skladnost. Ti koraki vključujejo sprejetje uradnega pravilnika o uporabi licencirane programske opreme in vzdrževanje natančnih evidenc. Poleg tega lahko podjetja vpeljejo tudi programe za zanesljivejše upravljanje licenc za programsko opremo, ki sledijo mednarodno sprejetim smernicam. To so programi upravljanja licenc za programsko opremo, ki lahko zagotovijo bistveno višjo vrednost z uveljavljanjem ustreznega nadzora, ki omogoča popoln vpogled v to, kaj ima podjetje nameščeno v svojem omrežju. Tako se organizacije lažje izognejo varnostnim in operativnim tveganjem ter svojim uporabnikom zagotovijo ustrezno število licenc.«

Druge ugotovitve raziskave vključujejo:

  • Globalni odstotek namestitev programske opreme na osebnih računalnikih brez ustreznih licenc se je dvignil z 42 odstotkov v letu 2011 na 43 odstotkov v letu 2013. Države v razvoju, kjer je nelicenčna programska oprema še vedno najbolj razširjena, so namreč prispevale večino osebnih računalnikov v uporabi.
  • Skupna tržna vrednost namestitev nelicenčne programske opreme na osebnih računalnikih po svetu je v letu 2013 znašala 62,7 milijarde ameriških dolarjev.
  • Regija z najvišjo skupno ravnijo nelicenčne programske opreme na osebnih računalnikih v letu 2013 je Azijsko-pacifiška z 62 odstotki. V primerjavi z letom 2011 se je stopnja povišala za 2 odstotni točki, tržna vrednost nameščene nelicenčne programske opreme pa je znašala 21 milijard ameriških dolarjev.
  • Azijsko-pacifiški regiji sledijo Srednja in Vzhodna Evropa z 61-odstotno stopnjo namestitev nelicenčne programske opreme ter Južna in Srednja Amerika ter Bližnji vzhod in Afrika z 59 odstotki.
  • Severna Amerika ima z 19 odstotki še naprej najnižjo raven nelicenčne programske opreme, kljub temu pa tudi to predstavlja precej visoko tržno vrednost, ki znaša skoraj 10,9 milijarde ameriških dolarjev.
  • V Zahodni Evropi je raven nelicenčne programske opreme v letu 2013 padla za 3 odstotne točke na 29 odstotkov, njena tržna vrednost pa je 12,8 milijard ameriških dolarjev.
  • V Evropski uniji je raven nelicenčne programske opreme v letu 2013 padla za 2 odstotni točki na 31 odstotkov, njena tržna vrednost pa znaša 13,5 milijard ameriških dolarjev.

Celotna globalna raziskava BSA o uporabi programske opreme, vključno s podatki za posamezne države, je na voljo na naslovu: www.bsa.org/globalstudy.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več