Računalništvo, telefonija
27.09.2016 07:59
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

5 najboljših brezplačnih programov za urejanje fotografij in slik

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Če imate potrebo po urejanju fotografij, dodajanju različnih filtrov, rezanju ali vstavljanju določenega besedila, boste potrebovali določeno grafično programsko opremo. Nesporni kralj na tem področju je Adobe Photoshop, saj velja za zdaleč najbolj priljubljen in najboljši program za urejanje digitalnih fotografij in slik. Za tiste, ki fotografije in slike urejate le občasno, pa je omenjeni program verjetno prezahteven za uporabo in nekoliko »drag«, saj je zanj mesečno treba odšteti dobrih 12 evrov. Kljub temu ni razlogov za slabo voljo, saj je brezplačnih programov za urejanje fotografij in slik ter dodajanje filtrov na spletu več kot na pretek. V nadaljevanju si poglejmo pet takih programov, ki jih boste zagotovo takoj vzljubili.


1. Google Nik Collection

Programska oprema Google Nik Collection je namenjena urejanju fotografij in slik, brezplačno pa je na voljo za prenos uporabnikom operacijskih sistemov Windows in Mac. Programska oprema ima na voljo kar nekaj programskih vtičnikov, s katerimi lahko dosežete starinski videz fotografij, retuširate in prilagajate barve, ustvarite učinek HDR, zmanjšate šum in še mnogo več. Programska oprema Nik Collection je torej pisana na kožo vsem, ki za urejanje fotografij nimate na voljo profesionalnih in relativno dragih programov, kot sta Adobe Photoshop in Adobe Lightroom. Program Nik Collection je na voljo za brezplačen prenos na spletnem naslovu bit.ly/Google-Nik-Collection.


2. Pixlr

Spletno storitev Pixlr, ki je na voljo na spletnem naslovu bit.ly/Photo-Editor-RN, lahko uporabite ločeno ali v sklopu programa Photobucket. Ta vam omogoča urejanje digitalnih fotografij, uporabo različni slikovnih filtrov, rezanje fotografij, povečevanje in zmanjševanje slikovnega formata, dodajanje različnih grafičnih učinkov in besedila, v storitev pa je integrirana tudi tako imenovana funkcija Pixlr-o-Matic, ki vam omogoča, da svojim fotografijam dodate nekakšen retro pridih.


3. Paint.NET

V svetu sodobne fotografije in računalniške grafike bo zelo težko šlo brez uporabe kakovostnih grafičnih programov za obdelavo fotografij. Med njimi je nadvse zanimiv brezplačni program Paint.NET (bit.ly/Paint-NET-win). Ta namreč brezplačno ponuja večino pogosto uporabljanih funkcij tovrstnih orodij, in sicer delo s plastmi, filtre in učinke, spreminjanje ravnovesja barv.


4. Gimp

Gimp je odprtokodna programska oprema za urejanje fotografij, retuširanje, montažo slik (kompozicija) in avtorstvo slik. Program deluje na številnih operacijskih sistemih in je preveden v številne jezike. Čeprav je program brezplačen, ga lahko uporabljamo tudi za zahtevnejšo in profesionalno obdelavo fotografij, risanje, ustvarjanje in oblikovanje rastrskih slik. Gimp je eden prvih prostih grafičnih programov, ta pa je po desetletnem razvoju postal povsem ustrezen nadomestek komercialnih rešitev, kot je na primer Adobijev Photoshop. Program Gimp je na voljo za bogato paleto operacijskih sistemov, na voljo za prenos pa je na spletni povezavi bit.ly/GIMP-RN.


5. PhotoScape

Photoscape ima na voljo obilje uporabnih funkcij, kot na primer pregledovalnik slik, urejevalnik, izdelovalec animacij .gif, pretvornik datotek RAW v JPG, funkcija “Face search”, ki omogoča iskanje podobnih obrazov na internetu ter seveda še mnoge druge uporabne možnosti. Dostop do teh je mogoč skozi bližnjice na preglednem in enostavnem grafičnem vmesniku, ki se pojavi ob zagonu programa. Slikam tako lahko preprosto dodajate učinke, več slik združite v eno, jih obrezujete in podobno. Ker gre za brezplačen program, se mu nedvomno splača dati priložnost in ga prenesti s spletnega naslova bit.ly/PhotoScape-RN ter ga preizkusiti v živo. 


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SOREX d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 07 337 90 10
Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več
Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več

SINERGISE d.o.o.

Cvetkova ulica 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 320 61 50
Sinergise razvija geografske informacijske sisteme Slovensko podjetje Sinergise je inovativno visokotehnološko podjetje. Ukvarja se z razvojem geografskih informacijskih sistemov ... Več