Računalništvo, telefonija
14.11.2017 14:05
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Aplikacije, ki zavarujejo vaš telefon pred nepridipravi

..Je vaš telefon varen pred nepridipravi?..
Za mobilne naprave ja na voljo veliko zaščitne programske opreme.
Za mobilne naprave ja na voljo veliko zaščitne programske opreme.

Večina ljudi se zaveda dejstva, da so pametni mobilni telefoni v resnici mali računalniki z zaslonom na dotik in nekoliko drugačnim operacijskim sistemom. Medtem ko imamo računalniške sisteme večinoma dobro zaščitene, to nikakor ne drži za telefone, saj to še ni postala stalna praksa. Ker pa imamo na telefonu shranjene vedno večje količine podatkov, plačilne informacije, sporočila, glasbo in podobno, jih je pametno tudi zaščititi, saj bi v nasprotnem primeru lahko kaj hitro pristali v napačnih rokah. Zato vam v nadaljevanju predstavljamo šest aplikacij, ki bodo vaš telefon naredile varen pred raznoraznimi grožnjami.

Upravljanje gesel: LastPass (Android, iOS)

Zaradi številnih aplikacij v oblaku, ki jih uporabljamo za shranjevanje datotek, in različnih računov elektronske pošte, spletnih forumov ter zaupnih zapiskov ali e-bančništva, si moramo zapomniti na desetine različnih uporabniških imen in gesel. Poleg tega bi jih morali za nameček še redno menjati, in sicer vsaj štirikrat letno. Če aplikacije za upravljanje gesel še ne uporabljate oziroma z njim niste zadovoljni, vam priporočamo aplikacijo LastPass. Ta si bo za vas zapomnila vsa kompleksna gesla, na voljo pa je tako za mobilne naprave z Androidom kot tudi iOS-om.

Varna sporočila: Signal (Android, iOS)

Če želite zavarovati svoja sporočila pred neželenimi vpogledi, vam priporočamo aplikacijo Signal. Ta namreč uporablja poseben enkripcijski sistem, ki ima zelo dober sloves v svetu digitalne varnosti. Z njegovo pomočjo lahko zaščitite skupinske pogovore, zvočne pogovore in še mnogo več. Ker so sporočila šifrirana od uporabnika, jih lahko prebirajo le pooblaščene osebe. To aplikacijo je za komunikacijo uporabljal tudi slavni žvižgač Edward Snowden, ki je pred nekaj leti razkril informacije o ameriškem nadzorovanju telefonskih in spletnih informacij v ZDA in tujini.

Varno deskanje po spletu: Orbot (Android)

Uporabnikom pametnih telefonov z Androidom je na voljo bogata paleta namenskih programskih orodij za zagotavljanje zasebnosti in anonimnosti na spletu. Aplikacija Orbot je namenjena izključno anonimnemu brskanju, temelji pa na omrežju Tor. Gre za porazdeljeno omrežje anonimizacijskih strežnikov, med katerimi se preusmerja šifriran promet posameznega uporabnika, dokler ga na enem izmed izhodnih točk omrežja ne zapusti. Zelo priporočljivo, če ne želite, da kdorkoli vidi, kaj na spletu iščete.

Varno deskanje po spletu: Onion Browser (iOS)

Če uporabljate iPhone, si lahko pri anonimnem brskanju po spletu pomagate z mobilnim brskalnikom Onion Browser. Ta je prvi spletni brskalnik za iOS, ki šifrira prav vse vaše podatke, za ta namen pa koristi že omenjeno anonimizacijsko omrežje Tor. Z njim je praktično nemogoče določiti, od kod je bila izvedena posamična zahteva za obisk spletnega mesta.

Varna povezava na brezplačnih dostopnih točkah za: Opera VPN (Android, iOS)

Brezžična omrežja so prisotna praktično povsod, kamor greste, njihova varnost pa je vprašljiva, saj navadno ne veste, kdo upravlja z njimi. Pri tem si lahko pomagate z zasebno povezavo VPN, saj bo poskrbela za varno povezavo z oddaljenimi strežniki, iz katerih dejansko brskate po spletu. Za uporabnike mobilnih naprav Android in iOS izstopa predvsem Opera VPN. Ta je namreč brezplačna za uporabo, hkrati pa poskrbi za prikrivanje vaše trenutne lokacije.

Varno brisanje datotek: CCleaner (Android)

Čeprav je danes sila preprosto zapolniti shrambo telefona in tablice z raznovrstnimi aplikacijami in datotekami, jih je pozneje zelo težko povsem odstraniti, kar posledično upočasni delovanje operacijskega sistema. K sreči vam lahko priskoči na pomoč mobilna programska oprema CCleaner. Z njo lahko ne le brišete odvečne datoteke, ampak tudi podatke, ki bi lahko ogrozili vašo zasebnost, kot so na primer zgodovina brskanja, piškoti in podobno.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več
Zlati partner

RITTAL d.o.o.

Letališka cesta 16, 1000 Ljubljana, Tel: 01 546 63 70
Rittal spodbuja inovacije in živi svoje vrednote To je Rittal. Globalni igralec, vodilni inovator, družinsko podjetje in zgleden delodajalec. Rittal zgodba Prihodnost Rittala se je ... Več

ARCHUS.SI d.o.o.

Cankarjeva ulica 9c, 6000 Koper/capodistria, Tel: 070 890 096
O podjetju Archus.si  ARCHUS.SI d.o.o. je podjetje iz Kopra. Kot prvi v Sloveniji so leta 2008 oz. 2009 začeli ponujati nekaj aktualnih in zanimivih produktov nove tehnologije, kot ... Več
Diamantni partner

OptiCyber3 d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
OptiCyber3 poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več