Računalništvo, telefonija
19.08.2017 09:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

7 načinov, kako pritegniti več sledilcev na Instagramu

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Instagram je pred kratkim spremenil programsko opremo, ki stoji v ozadju družbenega omrežja in to je vplivalo na zmanjšanje aktivnosti (“engagement”) uporabnikov. Prvi ukrep je bil usmerjen proti računom, ki so imeli veliko število lažnih ali kupljenih sledilcev ter komentarjev. Takšno početje se je preveč razširilo in kljub temu, da je lepo videti, da naša vsebine dobiva všečke in komentarje, lažni in kupljeni profili na dolgi rok ne nosijo ničesar drugega kot škodo. Gledano na ravni celotnega omrežja je tako nastal problem avtentičnosti, kar je vplivalo na ugled omrežja.

Druga sprememba pa je bila ta, da “uspešnost” uporabnikovih objav diktira pojavnost profila na splošno. Torej, brez solidnega “engagementa” takoj po objavi slike ali videa, obstaja velika verjetnost, da bo objava odšla v pozabo in ne bo dobila tolikše pozornosti kot smo si morda sprva zamislili.

Za vas smo pripravili 7 nasvetov, kako pritegniti več sledilcev na Instagramu in kako povečati njihovo udeležbo v vaših objavah.

1. Izogibajte se botov

Zaradi naprednih algoritmov, ki so sposobni ločiti med pravimi uporabniki in avtomatiziranimi boti, Instagram lahko ugotovi, če uporabljate bota. To seveda nikakor ni v skladu s politiko Instagrama in v primeru, če uporabljate bota in je to ugotovljeno (kar verjetno bo), boste prejeli “shadowbann”. To pomeni, da bodo vaše objave manj izpostavljene, prav tako pa se ne boste pojavljali v raznih iskalnikih ipd. “Shadowbann” je dokaj zahrbtna stvar, kajti nikoli ne boste v resnici vedeli, če ste pod tem ukrepom. Končna ocena: boti na kratki rok morda povečajo “engagement”, vendar na dolgi rok vsekakor škodijo.

2. Omejite se na eno objavo na dan

Glede na to, da je Instagramov algoritem bil posodobljen na tak način, da nove objave prikazuje dalj časa, ni smiselno objavljati prepogosto. Nekateri uporabniki pregledajo Instagram zgolj enkrat na dan in objave, ki so za njih smiselne bodo prikazane na vrhu “news feed-a”. Če objavljate več kot enkrat na dan, to pomeni, da vaše objave tekmujejo med seboj. Rezultat tega je, da bosta obe objavi dosegli povprečen učinek.

Namesto, da razmišljate o drugi ali celo tretji objavi na dan, raje uporabljajte Instagram Stories, kajti tamkajšnja pojavnost vam prav tako zelo močno pripomore k aktivnosti sledilcev, ki bodo tako postali “zvesti” vašim objavam. Hkrati pa se boste vi kot avtor objav v Instagram Stories pojavljali na prvih mestih.

3. Optimizirajte časovno razporejenost objav

Glede na to, da je pri Instagramu ključen odziv občinstva takoj po objavi, dobro razmislite kdaj boste objavljali, kajti od tega je odvisna pojavnost vaših objav pri sledilcih in isklanikih. Ko začnete objavljati, najdite tisti termin, ko so vaši sledilci aktivni. Po podatkih raziskav je idealno objavljati na Instagram zjutraj med 8.00 in 9.00, potem v času kosila med 12.00 in 13.00, nato pa spet po službah v času počitka med 18.00 in 20.00. Za spremljanje odzivov na vaše objave lahko uporabljate razna orodja, med drugim recimo Owlmetrics.

4. Optimizirajte “hashtage”

“Hashtagi” vam omogočijo, da se na Instagramu pojavite na večih mestih. Če uporabljate prave “hashtage”, ki sovpadajo z vašimi sledilci in vašo Instagram persono, potem lahko dosežete večje število sledilcev, vaše objave pa dosežejo večji “engagement”. Če dosežete zares dobre rezultate, potem se lahko pojavite med “top posts” sekcijo, kjer bo vaša objava deležna večje izpostavljenosti dalj časa. Za to, da boste “hashtage” dobro in ne preveč vsiljivo uporabljali sebi v prid, potrebujete 15-30 “hashtagov”, ki najbolj sovpadajo z vašo rabo.

Instagram omejuje uporabnike na 30 “hashtago”, prav tako pa bodite pozorni na primere kot so #likeforlike ali #followforfollow. Tem se izogibajte, kajti v nasprotnem primeru vas čaka “shadowbann”. Pomembno je, da se zavedate, da “hashtage” ne uporabljate zgolj za to, da povečate brezpomensko aktivnost občinstva, temveč si zadajte cilj privabiti kvalitetne sledilce, ki bodo z vami ostali na dolgi rok.

5. Vključite se v Instagram pod

Instagram pod” je skupina uporabnikov Instagrama, ki je zbrana v skupinskem pogovoru na družbenem omrežju in vsakič, ko kdorkoli iz skupine objavi sliko ali video, ostali všečkajo in komentirajo objavo. Po navadi imajo takšne skupine določena pravila za svoje člane. Med temi pravili najdemo recimo časovne omejitve v katerih morajo člani “svoje dolžnosti” opraviti. Torej, če recimo nekdo ne opravi svojih nalog, ga čaka kazen. “Instagram pod” skupine so primerne predvsem za tiste uporabnike, ki iščejo začetno pojavnost in “engagement” uporabnikov.

6. Dodajte “call-to-action”

Eden največjih izzivov za Instagram uporabnike je, kako sledilce prepričati, da pustijo nek komentar na sliko ali video. Glede na to, da komentarji igrajo pomembno vlogo v Instagramovih algoritmih, je pomembno, da sledilce nagovorimo na način, ki jih spodbudi, da všečkajo in komentirajo objavo.

7. Priredite tekmovanje/nagradno igro

Nagradne igre so že dolgo časa ene najbolj uspešnih taktik, ki povečajo udeležbo in doseg znamke. Tipični primer bi recimo bil objava slike, na primer nek produkt ali počitnice. Pod sliko bi bil napis z navodili, ki so po navadi nekaj takega: sledite tema X profiloma, všečkajte objavo, komentirajte in mogoče celo označite nekaj prijateljev. Zmagovalec je seveda izbran v določenem časovnem obdobju, ko izpolni vse postavljene pogoje. Nagradne igre so odličen mehanizem, kako povečati svoje občinstvo in kako pridobiti njihov “engagement”.

Zadnje spremembe Instagramovih algoritmov so pomen kakovostnega občinstva dvignile na višjo raven. Od tega je odvisen uspeh znamke oz. profila. Pomembno je, da razvijamo vsebino, ki nosi nek pomen in ne zgolj uporabljamo neke bližnjice, ki nam na kratki rok zvišajo “engagement”. Uporaba “Instagram pod-ov” in nagradnih iger je že prvi korak na poti do uspeha.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več

Nova Vizija, informacijski inženiring in svetovanje, d.d.

Celjska cesta 9, 3310 Žalec, Tel: 03 71 21 800
Odločitev, v katero informacijsko tehnologijo bi moralo vlagati vaše podjetje in v katere ne, je težka. Po eni strani želite biti tisti, ki je odgovoren za inovacije in rast ... Več

MITS d.o.o.

Butari 20a, 6272 Gračišče, Tel: 040 895 342
Bodite pozorni pri izbiri pravega ponudnika programskih rešitev za gostinstvo, hotelirstvo in druge storitvene dejavnosti. Večina ponuja le generične oblike rešitev, ki ne zadostujejo ... Več

Minevra, Matjaž Kramar s.p.

Krallova 31, 8000 Novo mesto, Tel: 041-649-387
Kaj lahko za vas naredi podjetje Minevra? Živimo v digitalni dobi, kjer prevladuje računalniška in tiskalna oprema. Iskanje sebi primerno opremo je izziv in za mnoge zamudno opravilo. ... Več