Računalništvo, telefonija
18.11.2017 08:33
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako zavarovati svoj dom med prazniki?

..Kako je zaščiten vaš dom, ko ste na delu ali na dopustu? Če je včasih veljalo, da preverimo vrata stanovanja ali hiše, če so zaklenjena, moramo danes pomisliti na mnogo drugih možnih poti v naš dom, ki nimajo neposredne povezave z našimi vhodnimi vrati..
Kako zavarovati svoj dom med prazniki?
Kako zavarovati svoj dom med prazniki?

K sreči nam tu lahko na pomoč priskoči tehnologija, saj je že dovolj razvita, da jo lahko uporabljajo tudi uporabniki, ki niso tehnološki znalci, hkrati pa je ta tehnologija postala tudi cenovno zelo dostopna. V nadaljevanju si poglejmo sedem tehnologij, ki jih potrebujemo za optimalno zaščito svojega doma.

Oddaljen nadzor

Oddaljen nadzor je odličen način za nadzor hiše ali stanovanja ko smo na delu, v šoli ali pa na dopustu. Tudi če smo na oddaljeni lokaciji, ki je od našega doma oddaljena na stotine kilometrov, lahko v realnem času prejemamo videoposnetke in slike o tem, kaj se dogaja v našem stanovanju. Pametni nadzorni sistemi nam omogočajo celo oddaljeno vključitev ali izključitev, pošiljanje požarnih ali vlomnih obvestil ter shranjevanje videoposnetkov v oblak.

Pametne ključavnice

Posebnost pametnih ključavnic je v tem, da si »zapomnijo« lastnika prstnih odtisov in po potrebi še njegovih družinskih članov in prijateljev. Ker so vsi prstni odtisi shranjeni kar na računalniku, vgrajenem v ključavnici, odpade vsakršna potreba po njihovem shranjevanju v pametnem telefonu. Pametna ključavnica običajno uporabnika prepozna v manj kot sekundi, eno polnjenje baterije pa zadošča za več deset tisoč odpiranj. S pametno ključavnico upravljamo prek pametnih mobilnih naprav z operacijskim sistemom Android ali iOS, najboljše pametne ključavnice pa lahko povežemo s preostalimi pametnimi napravami v domu, kar nam bo še dodatno olajšalo življenje, saj bo na primer sistem za ogrevanje preklopil v varčno delovanje, ko nas ne bo doma.

Senzorji za dom

Danes na trgu najdemo že številne napredne sisteme za varovanje domov, ki so zmožni celo zaklepati in odklepati vrata s spremljanjem gibanja lastnika. Senzorje za dom lahko namestimo na vrata ali okna, upravljamo pa jih lahko tudi pametnih telefonov in tablic. Če senzorji v našem domovanju zaznajo nepovabljene osebe, sprožijo alarm, uporabnik pa prejme obvestilo prek elektronske pošte ali kratkega sporočila SMS. Na ta način bomo takoj obveščeni o tem, hkrati pa lahko oddaljeno sprožimo zvočne in svetlobne znake in s tem odženemo nepridiprava. Ti se lahko seveda sprožijo tudi samodejno.

Pametni sistemi za garažo

Upravljanje z vašo garažo je enostavneje s pametnimi sistemi. Te lahko namreč povežemo z domačim omrežjem in jih upravljamo tudi, ko nas ni doma. To pomeni, da lahko znancem in družinskim članom dovolimo vstop v garažo kar na daljavo, nepovabljenim gostom pa to preprečimo. Na ta način vam ni treba več treba skrivati ključev pod predpražnik ali cvetlični lonček. Z uporabo teh sistemov pa lahko celo določimo, za koliko časa bodo vrata odprta, ko zapustimo dom.

Bralniki prstnih odtisov

Bralniki prstnih odtisov za prepoznavo uporabnikov so postali dostopni vsem, za to pa potrebujemo le pametni telefon ali tablični računalnik. Čeprav gre še vedno za relativno novo tehnologijo, je ta med uporabniki že zelo priljubljena. Bralniki prstnih odtisov so trenutno najbolj razširjeni na pametnih ključavnicah, vse pogosteje pa se uporabljajo tudi za druge sisteme.

Pametne kamere

Pametne kamere za varnost domov so postale cenovno ugodne, so enostavne za namestitev in so pametnejše kot kadarkoli prej. Podpirajo brezžično povezavo Wi-Fi, kar pomeni, da lahko spremljamo dogajanje v domu tudi, ko nas ni doma, posnetke pa lahko shranimo na lokalno shrambo ali v oblak, kar še poenostavi dostop do njih, ko smo na poti.

Sistemi za avtomatizacijo

Na trgu najdemo celovite sisteme za avtomatizacijo doma, ki nam omogočajo oddaljeno upravljanje s ključavnicami, lučmi, termostati in varnostnimi kamerami. Za ta namen pa potrebujemo le pametno mobilno napravo ter seveda namensko mobilno aplikacijo.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

POINT.ER IT d.o.o.

Dolenji Boštanj 55, 8294 Boštanj, Tel: 07 814 98 00
Osredotočeni s Point.er Kako na enem mestu najti vse, kar potrebujete pri vodenju podjetja ali le v domači pisarni? Point.er it, d. o. o., je podjetje, ki ponuja celotne IT storitve, ... Več

RETTRO d.o.o., vaš partner v razvoju IT-rešitev

Šlandrova 4b, 1000 Ljubljana, Tel: 031 313 312
Mikro podjetje Rettro d.o.o. je specializirano za razvoj različnih informacijskih sistemov z najnovejšimi tehnologijami po meri naročnika. Znanje in izkušnje Rettrovih strokovnjakov ... Več
Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več
Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710