Računalništvo, telefonija
11.06.2016 19:52

Deli z drugimi:

Share

Microsoft (predčasno) odkrije raka s sledenjen vašega spletnega vedenja?

Microsoft (predčasno) odkrije raka s sledenjen vašega spletnega vedenja?
Microsoft (predčasno) odkrije raka s sledenjen vašega spletnega vedenja?

Študija objavljena v “Journal of Oncology Practice“, opravljena pod okriljem Microsoftovih raziskovalcev kaže, da so preko analize anonimiziranih iskalnih poizvedb 6,4 milijona uporabnikov iskalnika Bing uspeli odkriti poizvedbe, ki indicirajo na uporabnike, katerim je bila postavljena diagnoza raka trebušne slinavke (recimo “zakaj sem dobil raka trebušne slinavke“, ali pa “dobil sem diagnozo, kaj lahko pričakujem”). Nato so analizirali vzorce iskanj in poizvedb pred diagnozo in identificirali vzorce iskanja, ki so kazali na to, da so bolniki doživljali simptome preden so sploh poiskali medicinsko pomoč.


Z izpostavitvijo iskanja simptomov kot so – rumena koža, srbečica, bolečine v trebuhu – in z preverjanjem uporabnikove zgodovine iskanja za znaki ostalih faktorjev tveganja kot sta alkoholizem in debelost, je ekipa zelo pogosto uspela identificirati iskanje simptomov tudi do 5 mesecev pred diagnozo. Ekipa Microsoftovih raziskovalcev je zatrdila, da lahko odkrije 5% – 15% primerov obolenj, medtem ko ohrani zelo nizko stopnjo primerov zmotnega sklepanja. Če vemo, da je rak trebušne slinavke eden najbolj agresivnih, lahko vidimo kako pomembna je vsaka sekunda pri odkritju, kaj pa šele pomeni 5 mesecev?


Študija predlaga konstrukcijo “poceni učinkovitih sistemov nadzora”, ki bi pasivno opazovali spletno vedenje posameznika ter tako prispevali k ažurnim opozorilom pred rakom trebušne slinavke in v prihodnje, z razvojem metodologije, tudi drugimi oblikami rakavih obolenj. Koliko podatkov o našem zdravstvenem stanju tako lahko dejansko potegnemo iz našega spletnega okolja (p)ostaja zelo zanimivo vprašanje? Raziskava kot je recimo tale Microsoftova kaže na velik potencial, ki pa bo najverjetneje za zdaj potreboval še veliko dograjevanja preden bo zadeva v realnem svetu in času funkcionirala.


Ekipa opozarja, da njihov cilj ni postavljanje diagnoze uporabnikom spletnih iskalnikov, temveč je njihov cilj razvoj orodja, ki bi morda nekoč lahko opozoril uporabnike, da njihove iskalne poizvedbe kažejo na to, da morda imajo simptome raka.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178
Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847
Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640