Računalništvo, telefonija
27.07.2017 12:06

Deli z drugimi:

Share

Ameriško podjetje bo zaposlenim vsadilo mikročipe

Ameriško podjetje bo zaposlenim vsadilo mikročipe
Ameriško podjetje bo zaposlenim vsadilo mikročipe

Podjetje Three Square Market iz Wisconsina bo postalo prvo ameriško podjetje, ki bo čipiralo svoje zaposlene. Three Square Market načrtuje vsadke majhnih RFID (“radio-frequency identification”) čipov v roke zaposlenih. Čipiranje bo za zaposlene popolnoma brezplačno, bo pa po mnenju podjetja ta praksa postala stalnica med večjimi podjetji.

Mikročip bo dosegel velikost riževega zrna, zaposlenim pa bo omogočil, da bodo z njim odpirali vrata, se prijavljali v računalnike in celo kupovali hrano. Cena posameznega čipa je 300 dolarjev, kar pomeni, da bo Three Square Market moral vložiti v začetno investicijo, vendar načrtujejo, da naj bi se jim znesek kar hitro povrnil. Do tega trenutka se je za to, da postanejo “pol človek-pol kreditna kartica”, prijavilo 50 ljudi. Predstavnik podjetja Three Square Market, Patrick McMullan, pravi, da njihova ideja še zdaleč ni neke vrste distopična nočna mora, temveč bodo v bližnji prihodnosti podjetja po vsem svetu inkorporirala podobne prijeme v svoje poslovanje.

McMullan je še dodal, da je mednarodni trg na stežaj odprt in to, da so oni eni prvih, ki sploh razmišljajo o čipiranju zaposlenih, vidi kot prednost pred konkurenco. Three Square Market, ki se ukvarja z načrtovanjem programske opreme za odprte trge, je bilo navdušeno nad idejo “bio-hekerjev” na Švedskem, ki že približno tri leta vstavljajo mikročipe v prostovoljce. V to idejo verjamejo tako močno, da so se povezali s švedskim podjetjem BioHax. Skupaj bodo sledili cilju, in sicer postaviti tehnologijo mikročipov kot zgolj eno od metod plačevanja ali identificiranja – le da bomo namesto kartice ali mobilnega telefona imeli mikročip med nohtom in prstom.

Kakšna je bila rekcija zaposlenih?

Medtem, ko velik del svetovne populacije nikakor ne bi dovolil kakršnokoli vstavljanje tehnologije v telo, zaposleni pri Three Square Market-u niso imeli večjih predsodkov.

Od 85-ih zaposlenih na sedežu podjetja, se jih je kar 50 odločilo, da sprejmejo izziv in pustijo, da jim vsadijo mikročip. Nekateri so bili celo navdušeni in z veliki veseljem pričakujejo datum, ko bodo postali kreditna kartica na dveh nogah.

Po poročanju podjetja naj čipi ne bi vsebovali GPS tehnologije, kar teoretično pomeni, da ljudem, ki bodo imeli čip v svoji roki, ne bo možno kar tako slediti. Šlo naj bi za enake čipe, ki so v kreditnih karticah, vendar v drugačni obliki.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

GENIS d.o.o.

Likozarjeva 1a, 4000 Kranj, Tel: 04 251 93 00
Podjetje Genis je eden vodilni slovenskih proizvajalcev informacijskih rešitev za poenostavitev in digitalizacijo delovnih postopkov v srednjih in velikih podjetjih. Njegove ... Več
Zlati partner

CREAPLUS d.o.o.

Letališka cesta 33F, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAPLUS d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več
Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več

NAVEZA d.o.o.

Ščita 9, 1315 Velike Lašče, Tel: 01 787 30 25
Naveza d.o.o. je podjetje z več kot 15 leti izkušenj na področju računalniške podpore, digitalizacije ter izdelave in vzdrževanja spletnih strani. Vedno si prizadevajo najti rešitve, ... Več