Računalništvo, telefonija
01.02.2012 10:15
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Anonymous napovedal vojno slovenski vladi

Je slovenska vlada s podpisom protipiratskega sporazuma ACTA šla preko vseh meja razuma?
Je slovenska vlada s podpisom protipiratskega sporazuma ACTA šla preko vseh meja razuma?

Pred kratkim je slovenska vlada v strogi tajnosti podpisala kontroverzni protipiratski sporazum Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA). Čeprav slovensko Ministrstvo za gospodarstvo zatrjuje, da mednarodni sporazum za boj proti ponarejanju ne uvaja določb, ki bi omejevale dostop do interneta ali uvajale cenzuro, mu nasprotujejo vsi, ki verjamejo v to, da mora vsaka demokracija dati možnost, da tudi civilna družba poda svoje mnenje. Ravnanje slovenske vlade je na presenečenje mnogih ostro obsodila celo hekerska skupina Anonymous. Ta ji je napovedala celo ostre povračilne ukrepe.

Hekerska skupina Anonymous je namreč na spletnem portalu YouTube (http://goo.gl/fuj5s) objavila videoposnetek, ki daje jasno vedeti, da je slovenska vlada s podpisom sporazuma ACTA naredila veliko napako v škodo nam državljanom. Hekerska skupina Anonymous je trdno prepričana, da bo naša vlada na podlagi sporazuma uvedla nove kazni in ponudnike internetnih storitev prisilila, da bodo nadzirali in cenzurirali pretok informacij po svetovnem spletu. S kazensko odgovornostjo internetnih ponudnikov bo ACTA ogrozila tako svobodo govora na spletu kot prosto deljenje podatkov.

Če bosta kontroverzni protipiratski sporazum ACTA potrdila še evropski in slovenski parlament, se našim vladnim ustanovam ne obeta nič dobrega. Hekerska skupina Anonymous je namreč zagrozila s povračilnimi ukrepi, ki bodo pustili hude posledice za vsa slovenska ministrstva. Organizirala bo namreč napad na slovenske vladne strani ter javno objavila vrsto njenih zaupnih dokumentov in elektronsko pošto. In to še ni vse. Slovence so celo pozvali, naj se pridružimo boju proti “pravim teroristom” oziroma vladam, ki želijo imeti nadzor nad internetom. Na Facebooku se je medtem že oblikovala skupina, ki bo 4. februarja od 12. do 15. ure na Kongresnem trgu v Ljubljani in na Trgu Leona Štuklja v Mariboru izvedla demonstracije proti ACTI.

Tadej Hren iz Arnes SI-CERT-a meni, da v konkretnem primeru ne vidi indicev, da grožnje ne bi obravnavali kot pristne. “Tako kot vsako drugo grožnjo tudi to obravnavamo skrajno resno, čeprav gre za prvo javno objavljeno grožnjo osebe oz. skupine, ki se predstavlja kot slovenski anonimneži (Anonymous Slovenia). Žrtvam napadov lahko na SI-CERT-u pomagamo tako s strokovnimi nasveti kot tehničnimi ukrepi za zmanjšanje posledic napadov. Pri tem se ne oziramo, kdo je žrtev napada, ne kakšni so cilji, ki so botrovali napadom. Potrebno se je zavedati, da je slovenska zakonodaja glede kakršnihkoli napadov na informacijski sistem zelo jasna. Taka dejanja kriminalizira, ne glede na vzroke, ki so povod napadom.”

Iz Ministrstva za javno upravo, kjer skrbijo za upravljanje omrežja HKOM in strežniške infrastrukture organov državne uprave ter v okviru svojih rednih nalog skrbijo za delovanje teh informacijskih sistemov, so z grožnjo skupine Anonymous seznanjeni. “Strežniki, ki so dosegljivi na svetovnem spletu pod domeno “gov.si”, so neprestano pod drobnogledom tudi glede tovrstnih groženj. Grožnje obravnavamo z vso resnostjo, bomo pa še bolj pozorni na zaznavanje neregularnih aktivnosti v informacijskih sistemih in se v primeru le-teh nanje ustrezno odzvali. Opravljanje nadzornih funkcij nad delovanjem sistemov in odzivanje na incidente (neregularne aktivnosti v informacijskih sistemih) v informacijskih sistemih sodi v sklop rednih nalog Ministrstva za javno upravo. S spremljanjem nadzornih sistemov neprestano ugotavljamo tudi morebitne anomalije v internetnem prometu in škodljiv promet tudi blokiramo. Ministrstvo za javno upravo bo izvajalo vse aktivnosti z namenom zagotavljanja nadaljnjega nemotenega delovanja informacijskih sistemov države, ki jih upravlja,” so nam sporočili z Ministrstva za javno upravo.

Glede na to, da je hekerska skupina Anonymous že uspešno vdrla v strogo varovane informacijske sisteme zveze NATO, v številne policijske sisteme širom sveta, tudi v informacijski sitem ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI, je scenarij napada na informacijski sistem slovenske vlade povsem mogoč. Posledice za našo državo bi lahko bile katastrofalne, saj se hekerji lahko brez večjih težav dokopljejo do najbolj varovanih vladnih skrivnosti. Morda bi bilo res bolje, da slovenski parlament zavrne sporazum ACTA in, če je to seveda potrebno, varovanje intelektualne lastnine uredi v okviru lastne zakonodaje.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PREVOZI KLEMEN LIBANOV s.p.

Andreaševa ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 621 332
Prevoz, odvoz ali čiščenje Ko iščemo katero koli storitev, je svetovni splet prava zakladnica virov. Prevoz materiala ali čiščenje okolice sta opravili, ki zahtevata veliko ... Več
Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več

MIKRONIS IT, Boštjan Rudl s.p.

Jezdarska ulica 3, 2000 Maribor, Tel: 02 429 27 82
Kot lastnik podjetja, še posebej manjšega, imate številne odgovornosti in vloge. Ne ostane vam veliko časa za obvladovanje tehnoloških delovnih okolij, kjer se zahteva specializirano ... Več