Računalništvo, telefonija
19.06.2014 11:20
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bionic Pancreas omogoča automatizirano skrb za diabetike

Bionic Pancreas omogoča automatizirano skrb za diabetike
Bionic Pancreas omogoča automatizirano skrb za diabetike

Ko ljudje slišijo izraz “wearable technology”, si pogosto predstavljajo zabaven pripomoček, namenjen zagotavljanju splošnih informacij (predvsem se misli na FitBit ali Samsung Galaxy Gear).

Ampak ena od najpomembnejših meja nosljivih tehnologij je na zdravstvenem področju. Novi raziskovalni projekt obljublja zelo pomembno orodje za tiste, ki imajo sladkorno bolezen tipa 1: ti. Bionic Pancreas.

Razvit s strani skupine, ki je sestavljena iz raziskovalcev Univerze v Bostonu in Massachusetts General Hospital, so bili podatki o Bionic Pancreas napravi objavljeni ta teden v časopisu New England Journal of Medicine. Po testiranju sistema z 52 predmeti, je raziskovalna skupina prišla do sklepa, da je uporaba naprave Bionic pancreas v njihovih dveh kratkoročnih študijah rezultiralo boljšo kontrolo glikemije, kot je to možno s sedanjo standardno nego.

Naprava se imenuje Bionic Pancreas ker oponaša fiziološke funkcije trebušne slinavke z reguliranjem količine inzulina (ki znižuje raven glukoze v krvi) in glukagona (ki dviguje raven glukoze v krvi) v telesu.

Sistem vključuje iPhone pametno aplikacijo za brezžični nadzor algoritmov za narekovanje podkožnih injekcij in posebej izdelan G4 Platinum monitor za neprekinjeno merjenje glukoze in držalo za iPhone 5S za komunikacijo s senzorjem, ki ga uporabnik nosi.

(G)lucose levels stream iz majhnega senzorja/oddajnika osebe povežejo s sprejemnikom in sprejemnik nato prenaša podastke v iPhone, kjer aplikacija s posebnim algoritmom vsakih 5 minut odmeri, bodisi inzulin bodisi glukagon, s pomočjo dveh majhnih infuzijskih črpalk, ki opravijo terapevtsko odločitev,” povedal je član raziskovalne ekipe Edward Damiano za spletno stran Boston University Biomedical Engineering.

Izdelki, kot so ”Dario” imajo že zagotovljene “sisteme pametne pomoči” in so namenjeni za pomoč tistim, ki imajo sladkorno bolezen, da spremljajo njihovo stanje, po drugi strani pa celovit sistem Bionic Pancreas predstavlja pasivno obliko nadzora, ki omogoča bolj normalno življenje za uporabnika.

Del navdiha v ozadju Bionic Pancreas je bila Damianova želja, da ustvari lažjo rešitev za svojega sina Davida, ki je sladkorni bolnik tipa 1.

V video intervjuju (glej spodaj) objavljenem lani s strani Univerze v Bostonu, je Damiano dejal, da ekipa, ki stoji v ozadju naprave upa, da bo poslala Bionic Pancreas na FDA (U.S. Food and Drug Administration – Protecting and Promoting your health) na revizijo v letu 2016 v upanju odobritve za široko uporabo od leta 2017.


Oglasno sporočilo


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ponuja, ... Več

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več

DRUŠTVO DUH ČASA

Trubarjeva cesta 72, 1000 Ljubljana, Tel: 06 815 40 63
Računalniki za socialno ogrožene Smo skupina računalniških zanesenjakov, ki le stežka gleda kako cele gore še uporabnih računalnikov in računalniških delov končajo na odpadu. ... Več