Računalništvo, telefonija
27.04.2017 09:30
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Blockchain – trajna evidenca poslovanja

Blockchain – trajna evidenca poslovanja
Blockchain – trajna evidenca poslovanja

Povsem običajno je, da postaja izvedba spletnih transakcij vedno bolj enostavna in hitra. Vsi želimo, da bi bile transakcije, ki se nanašajo tako na nakupe s spletnih strani in rezervacije prek Airbnb kot na registracije za storitve pretoka glasbe, čim hitrejše ter brez večjih motenj.

Vendar pa se zaradi vse bolj zapletenega in globalno naravnanega digitalnega poslovanja zdi, da je motnje iz vsakdanjih spletnih transakcij skorajda nemogoče povsem izločiti.

Predstavljajte si, da ste vodja kavarne v Ljubljani, ki ponuja izvrstno kavo različnih okusov, in da bi se radi povezali z novim dobaviteljem kave iz Brazilije. Podjetji uporabljata različni banki, različna špediterja in različni valuti, upoštevati pa morata tudi različne vladne predpise in predpise, ki veljajo v njuni branži. Vaša navidez preprosta transakcija je v bistvu dolga veriga interakcij med več posredniki, pri čemer ima vsak od njih vzpostavljen lasten sistem za vodenje evidence. Rezultat tega je zapleten, neustrezen in stroškovno ter časovno neučinkovit proces.

Kaj če bi vsi, ki so vključeni v transakcijo, uporabljali tehnologijo veriženja blokov (t.i. tehnologijo blockchain)? Ves proces bi tako potekal znotraj enega samega transparentnega sistema, ki bi ga uporabljale vse stranke, s čimer bi zmanjšali možnost človeške napake in goljufije.

Katere so glavne prednosti, ki jih lahko ponudi tehnologija blockchain na področju transakcij? Blockchain temelji na kriptografski tehnologiji, ki v digitalni dobi zagotavlja varen sistem, zaščiten pred izpadi delovanja. Tehnologija, ki je temelji na konsenzu med člani poslovne mreže, zagotavlja redno posodabljanje statusa pogodb ter tako poskrbi, da so poslovne transakcije zaključene veliko hitreje kot sicer.

Prav tako ponuja trajno in transparentno transakcijsko evidenco ter s tem manj težav in ovir pri globalnih poslovnih transakcijah.

Tehnologija blockchain s štirimi glavnimi zmogljivostmi omogoča večjo učinkovitost in manjše stroške v poslovnem omrežju. Te zmogljivosti so skupni register zapisov, pametna pogodba, varovanje zasebnosti in doseganje konsenza.

Skupni register je sistem zapisov, ki ga skupaj uporabljajo vsi udeleženci v transakciji, od katerih ima vsak svojo kopijo. Zasnovan je tako, da lahko udeleženec vidi le nekatere, zanj ustrezne transakcije.

S pametnimi pogodbami so pravila poslovanja, ki so opredeljena v pogodbi, umeščena v verigo blokov in se ob transakciji tudi upoštevajo. Pametna pogodba, ki jo je mogoče tudi preveriti, je podpisana in prevedena v programski jezik. Oglejmo si primer: pogodba določa pogoje, pod katerimi bo plačilo izvedeno v primeru uspešnega nakupa kave od brazilskega dobavitelja.

Čeprav je register skupen, je udeležencem zagotovljena zasebnost. Transakcije namreč od udeležencev zahtevajo potrditev, saj so zasebne in jih ni mogoče povezati z identitetami.

Pri tehnologiji blockchain zmogljiva kriptografska tehnologija nadzoruje, kdo ima dostop do podatkov in kaj natanko lahko vidi. Blockchain omogoča registracijo uporabnika in hkratno vzpostavitev zaupanja vrednega omrežja, pri čemer je dostop dovoljen le z digitalnim certifikatom.

Doseganje konsenza med partnerji za vzpostavitev zaupanja vrednih storitev je postala ena ključnih značilnosti omrežij blockchain. S konsenzom med ključnimi člani poslovnega omrežja je poskrbljeno, da se register redno posodablja s transakcijami, ki so bile preverjene v omrežju.

Podjetje IBM je član projekta Hyperledger organizacije Linux Foundation. Platforma Hyperledger Fabric predstavlja uvedbo tehnologije blockchain, ki služi kot podlaga za razvoj rešitev blockchain in njihove praktične uporabe. Zagotavlja modularno arhitekturo, s katero nekatere komponente, kot so konsenz in storitve članstva, delujejo po načelu »priključi-in-uporabi«. Blockchain s tehnologijo vsebnika gosti pametne pogodbe, imenovane »verižne kode«, ki vključujejo logiko uporabe sistema. Najnovejša različica platforme Hyperledger Fabric (V1) bo podpirala večje število skupnih registrov in izboljšala delovanje omrežij blockchain. Skupaj z novo različico bodo predstavljene tudi nove storitve za odpravljanje kritične točke odpovedi in ene same točke zaupanja. Hyperledger Fabric V1 je trenutno na voljo kot beta različica za preizkus, nameščen pa je v obliki programske opreme kot storitev na platformi IBM Bluemix.

Tehnologija blockchain lahko podjetjem v kateri koli panogi ali industriji pomaga pospešiti njihove transakcije. Podjetje IBM trenutno dela z več kot 400 naročniki, ki bodo to tehnologijo prvič uvedli kot podjetja ali organizacije s področja financ, zdravstva, maloprodaje in celo dostave ter distribucije.

Globalno logistično podjetje Maersk je leta 2014 ugotovilo, da lahko pošiljka iz vzhodne Afrike v Evropo pride v stik s približno 30 ljudmi in organizacijami ter tako ustvari več kot 200 različnih interakcij ter kupe papirja. Posledica pošiljanja blaga od ene stranke k drugi so pomanjkljive in nepopolne informacije, posebej zato, ker so zbrane in obdelane ročno. Podjetji IBM in Maersk s tehnologijo blockchain skupaj spodbujata razvoj globalne dobavne verige in odpravljata ročno vodene postopke, s čimer se zmanjšuje tudi število goljufij in znižujejo stroški.

Everledger uporablja tehnologijo blockchain za sledenje diamantom, Walmart jo je prvič uporabil za sledenje porekla hrane oziroma zagotavljanje njene varnosti, Crédit Mutuel Arkéa pa s to tehnologijo preverja identiteto naročnikov. Sberbank, ki je največja banka v Rusiji in tudi član projekta Hyperledger, je podjetje IBM izbrala za oblikovanje rešitve blockchain, da bi pospešila oddaljene storitve v finančnih institucijah.

Vse našteto je le del težav, ki jih lahko pomaga rešiti tehnologija blockchain, poleg tega pa je tudi zelo verjetno, da bomo v prihodnosti priča združitvi tehnologije blockchain in tehnologije IoT. To pomeni, da bo lahko na primer hladilnik, opremljen s senzorji in priključen na internetno omrežje, s tehnologijo blockchain upravljal samodejne interakcije z zunanjim svetom oziroma da bo mogoče z njim naročati in plačevati hrano ter urejati nadgradnje programske opreme in slediti garanciji.

Blockchain pospešuje inovacije in priložnosti v različnih sektorjih in na različnih področjih, posebej v bančnem sektorju, javnih storitvah in energetiki ter v javni upravi in startup skupnostih. V javni upravi, na primer, tehnologija blockchain zagotavlja večjo transparentnost upravljanja in procesov, znižuje stroške storitev in spodbuja digitalizacijo procesov, kar sčasoma pripomore tudi k izboljšanju splošnega zadovoljstva državljanov.

Pripravil mag. Peter Geršak, tehnični direktor za IBM jugovzhodno Evropo


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več

Makro Team d.o.o.

Ilaunigova ulica 5, 2230 Lenart v Slovenskih goricah, Tel: 040 410 451, 02 729 25 40
Ste mislili, da je IT podporna služba primerna le za večja podjetja? Zagotavljanje strokovne informacijske podpore bodisi na daljavo ali na fizični lokaciji ima številne prednosti, ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več

PLANET GV d.o.o.

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 080 33 44
V podjetju Planet GV posameznikom in podjetjem v Sloveniji pomagamo do novih znanj in boljših poslovnih rezultatov. Živimo in delujemo v skladu s svojim sloganom »Povezujemo priložnosti«. Bogati ... Več