Računalništvo, telefonija
23.11.2011 19:55

Deli z drugimi:

Share

Brez IT-ja ni liberalizacije energetskega trga

PIES 2011
PIES 2011

PIES 2011, že četrto Posvetovanje o informatiki v energetiki, je tudi letos uspešno pod streho. Že sedaj pa vas vabimo na jubilejni peti PIES 2012, ki bo zagotovo novembra 2012,« je ob zaključku posvetovanja navzoče nagovoril Miran Novak, sopredsedujoči programskega odbora PIES, in dodal: »PIES ste vi, informacijski strokovnjaki in uporabniki informacijskih storitev. Vaši prispevki in mnenja se preko PIES-a slišijo tudi izven ozkega strokovnega kroga, slišijo pa se tudi med odločevalci in regulatornimi organi.

Letos smo posvetovanje razdelili v tri tematske dneve, in sicer smo prvi dan pripravili posebno posvetovanje Poslovni PIES, namenjen direktorjem energetskih podjetij, ter vsem tistim, ki pripravljajo strateške usmeritve razvoja energetike pri nas. Drugi in tretji dan pa je bil tako kot do sedaj namenjen informacijskim strokovnjakom in njihovim naprednim uporabnikom za predstavitve uspešnih projektov, mnenj in dobrih praks.

»Poslovni PIES je izpostavil in ponovno poudaril, da lahko liberalizacija energetskega trga temelji izključno na kvalitetnih informacijskih sistemih, ki si medsebojno učinkovito izmenjujejo podatke. Pri tem z roki v roki sodelujejo in si izmenjujejo podatke vsi akterji na trgu, kot tudi manjši odjemalci in regulator trga. Poslovni PIES je na visoki akademski ravni učinkovito, v plodnih diskusijah združil omenjene predstavnike,« je povedal dr. Norbert Pillmayr (CIO podjetja Kelag iz Avstrije).

»Iz diskusij, ki smo jim bili priča, je bilo moč razbrati, da so vloge in odgovornosti za izvedbo potrebnih IT projektov na nacionalni ravni nejasne, da je zakonodaja, ki na mnogih področjih ovira hitrejši razvoj, neučinkovita, izpostavljena pa je bila še problematika reorganizacije energetike in transparentnosti ter učinkovitosti projektnega vodenja. Izražena je bila tudi potreba po novih pristopih pri reguliranju podjetij, s katerim bi zagotovili stabilnejšo in bolj stimulativno okolje za investicije v nove tehnologije in razvoj novih storitve,« je svojo oceno podal David Batič iz Javne agencije Republike Slovenije za energijo.

Poslovni PIES je torej nakazal smernice, kako rešiti nekatere ključne probleme, ki ovirajo potrebne spremembe na področju IT v Sloveniji. Znanje IT v Sloveniji obstaja, treba ga je le ustrezno aktivirati. Skrajni čas je torej, da to znanje prenesemo v svoja okolja in ustrezno ukrepamo, in to še danes, so se strinjali udeleženci.

Letos je bila še posebej opazna kakovostna in strokovna rast predstavljenih člankov. »Srečanje PIES 2011 je zajemalo aktualne in relevantne teme slovenske informatike v energetiki. Potekale so številne zanimive diskusije in deljenje znanja o izkušnjah na preteklih in tekočih projektih, problemih, s katerimi se srečujejo udeleženci, ter priložnostih, ki se pojavljajo na tem področju. Prepričana sem, da bodo nove informacije in ideje, ki so se s tem porodile, lahko udeležencem pomagale pri njihovem nadaljnjem delu in izzivih,« nam je ob koncu posveta zaupala Ana Šaša iz Fakultete za računalništvo in informatiko.

PIES je podal pregled nad dogajanjem na področjih procesne in poslovne informatike v energetiki, prav tako pa opozoril na izjemno pomembno vlogo IT pri razvoju pametnih omrežij.

Na PIES-u je bila izražena tudi problematika neusklajenega pristopa pri reševanju določenih problemov IT na področju reguliranih dejavnosti. To bo zahtevalo nove pristope pri obvladovanju IT ter učinkovito projektno vodenje v teh podjetjih ter upoštevanje paradigme vlog in odgovornosti na trgu, s katerim bo zagotovljena informacijska ločitev in učinkovito B2B povezovanje novih samostojnih sistemov.

»Vloga IKT pri razvoju rešitev za podporo “SmartGrids” bo ključna. Pomemben je vidik povezovanja različnih področij izmenjave podatkov, ki potekajo na fizični in administrativni ravni. Prav tako pa bo v bližnji prihodnosti pomembna konvergenca formatov za izmenjavo podatkov med področji elektrike in drugih energentov (predvsem na področju zemeljskega plina), tako iz vidika podpore »multi-utility« storitvam, kakor tudi iz vidika podpore novih »pametnih« funkcij (npr. za zagotavljanje rezervnih kapacitet tudi na ravni distribucijskega omrežja zaradi fleksibilnosti proizvodnje),« je še prepričan Batič.

Na osrednji okrogli mizi se je izpostavila tudi problematika učinkovite integracije sistemov in pa vse večjega pomena semantike pri izmenjavi podatkov. Vprašanje torej ni več, kako in zakaj je potrebno izmenjevati podatke, temveč kaj moramo izmenjevati.

»Veseli nas, da se je PIES utrdil kot osrednji povezovalni dogodek na področju uporabe IT v energetiki,« je povedal Rok Rupnik, predsednik društva DIES, ki posvetovanje skupaj s Fakulteto za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani organizira.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
O podjetju Si splet V podjetju Si splet d. o. o. od leta 2001 tržimo varnostne rešitve na področju informacijskih tehnologij. V letu 2003 smo pridobili ekskluzivno partnerstvo ... Več
Zlati partner

E-Rasta d.o.o.

Vodnikova ulica 2, 2250 Ptuj, Tel: +386 (0) 70 474 398
Podjetje E-RASTA je inovativno podjetje, ki se osredotoča na razvoj tehnoloških rešitev v povezavi z biometričnimi fotografijami in identifikacijo. Njihova glavna storitevje aplikacija ... Več
Diamantni partner

OptiCyber3 d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
OptiCyber3 poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več
Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847