Računalništvo, telefonija
09.04.2014 17:38

Deli z drugimi:

Share

Brezstično plačevanje v Evropi se je potrojilo

Brezstično plačevanje s karticama MasterCard in Maestro se je v primerjavi z letom 2012 v letu 2013 več kot potrojilo.
Brezstično plačevanje v Evropi se je potrojilo
Brezstično plačevanje v Evropi se je potrojilo

V družbi MasterCard so danes sporočili, da se je v obdobju enega leta, do konca decembra 2013, brezstično plačevanje v Evropi razširilo, in sicer s širitvijo števila držav, ki sprejemajo brezstične plačilne kartice. Brezstično plačevanje je danes na voljo v 63 državah po svetu in v 34 državah po Evropi, vključno s 7 državami, ki so se zemljevidu brezstičnih plačevanj pridružile v letu 2013 – Azerbajdžan, Finska, Irska, Makedonija, Moldavija, Črna gora in Nizozemska. Brezstični kartici MasterCard in Maestro ter ostale naprave za brezstično plačevanje danes izdaja več kot 220 evropskih finančnih institucij in so sprejete v skoraj 2 milijonih trgovin po vsem svetu, kar predstavlja več kot 180% rast v primerjavi z letom 2012.

Poleg vse več mest, kjer lahko imetniki kartic MasterCard in Maestro plačujejo brezstično, se je od konca leta 2012 potrojilo tudi število opravljenih brezstičnih transakcij, obseg sredstev, ki jih ljudje opravijo s pomočjo brezstičnega plačevanja pa se je povečal za kar štirikrat.*

PREGLED PO DRŽAVAH:

  • Na Poljskem in Češkem je na prodajnih mestih ena od treh brezgotovinskih transakcij opravljena s karticama MasterCard in Maestro, brezstična, kar je posledica masovne izdaje brezstičnih kartic in terminalov ter močnih marketinških kampanj.
  • V Španiji sta družba MasterCard in banka Banco Sabadell predstavili pilotni projekt tehnologije HCE (Host Card Emulation), ki omogoča brezstično plačevanje s pomočjo mobilnega telefona, brez uporabe varnostnih elementov.
  • V Nemčiji je družba MasterCard napovedala skupno sodelovanje z družbo Deutsche Telekom, Telefónica Deutschland, Vodafone in TREVICA, ki je v lasti družbe MasterCard. S partnerstvom želijo družbe ustvariti novo mobilno platformo in pospešiti razvoj mobilnega plačevanja v Nemčiji.
  • Na Madžarskem je raziskava o pilotni storitvi za mobilno plačevanje MasterCard Mobile NFC Wallet, ki je bila narejena 2013, pokazala, da se standard NFC uporablja tako za mobilno plačevanje kot tudi za zbiranje točk zvestobe. Skoraj 20 % vprašanih naj bi dnevno uporabljalo storitev Mobile NFC Wallet, večina pa naj bi storitev uporabljala tudi za zbiranje točk zvestobe, kar se pozitivno povezuje s ponujeno vrednostjo storitve.
  • V Veliki Britaniji je družba MasterCard združila moči s skupino Weve, ki jo sestavljajo trije največji mobilni operaterji – Everything Everywhere (EE), O2 in Vodafone. Partnerstvo združuje strokovno znanje skupine Wave na področju mobilne tehnologije in inovativen pristop družbe MasterCard k plačevanju ter dobrim odnosom s partnerskimi bankami znotraj Velike Britanije. Partnerska podjetja bodo tako s skupnimi močmi približala brezstično mobilno plačevanje kar 80 % potrošnikom v Veliki Britaniji. Poleg tega je mobilni operater EE lansiral tudi svojo storitev mobilnega plačevanja s tehnologijo NFC na britanskem trgu.
  • V Švici je največja trgovska veriga v državi v fazi opremljanja več tisoč trgovin z napravami za brezstično plačevanje. Slednja bo občutno pripomogla k širitvi brezstičnega plačevanja v državi, kjer lahko danes brezstično plačujemo že na številnih parkirnih mestih, pri uporabi javnih sredstev in v restavracijah s hitro prehrano.
  • Družba MasterCard je v Rusiji potnikom podzemne železnice Moscow Metro omogočila hitrejše in učinkovitejše potovanje s pilotnim projektom za testiranje brezstičnega plačevanja na avtomatih za nakup vozovnic za podzemno železnico. Družba MasterCard je v sodelovanju z Ministrstvom za promet in razvoj cestne infrastrukture Moskva, družbo Moscow Metro in banko Sberbank omogočila uporabo brezstične tehnologije na desetih postajah podzemne železnice oziroma na 64 avtomatih za nakup vstopnic.
  • Na Nizozemskem je po uspešnem testiranju mobilnega plačevanja s pomočjo tehnologije NFC v mestu Leiden leta 2013, banka ING Bank naznanila, da bodo od 15. aprila 2014 dalje vsem svojim komitentom na debetnih karticah Maestro omogočali brezstično plačevanje.
  • V Avstriji večina bank imetnikom debetne kartice Maestro ob podaljšanju letne članarine, omogoča funkcijo brezstičnega plačevanja, s čimer so večino imetnikov kartic v državi že opremili s tehnologijo tap & go™.


*Vir: MasterCard Data Warehouse.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847
Diamantni partner

ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
DIH Slovenije omogoča digitalno transformacijo po principu vse-na-enem-mestu, v Sloveniji in širše. Osvešča in zagotavlja storitve za rast digitalnih kompetenc, izmenjavo digitalnih ... Več

CDS COM d.o.o.

Pot k sejmišču 30, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 580 96 50
Podjetje CDS COM d.o.o. je na slovenskem trgu prisotno že več kot 30 let. Prepoznavno je kot kvaliteten distributer in serviser strojne opreme za potrebe digitalnega tiska. Poleg ... Več
Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več